Bezpečný dům Spusť prezentaci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Preventista – junior (6 – 10 let)
Advertisements

Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
Požární bezpečnost tepelných zařízení I
Hasičský záchranný sbor České republiky 2010
Hašení & zacházení s hasícím přístrojem
typologie obytné stavby 1.roč.APS FAST 4. Přednáška ČLÁNKY NORMY
Elektrický rozvod v budovách pro bydlení - rozdělení
Hasičský záchranný sbor České republiky
Další povinnosti občanů související s požární ochranou
B E Z P E Č N É S K L A D O V Á N Í H N O J I V S O B S A H E M D U S I Č N A N U A M O N N É H O Hnojiva na bázi dusičnanu amonného jsou bezpečná, zachází-li.
Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními
Požáry v topné sezóně Weis Milan SDH Hrušovany
jmenuji se dráček HASÍK
Bytové domy ČSN Obytne budovy ČSN Zařizování bytů
STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
Systém Princip Ekonomika provozu
Výkonové vypínače vn a vvn
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice
Šetříme energií v domácnosti
Pro předmět: hotelový provoz Vypracovala: Bc. Eva Cejnková
Teorie hašení – Hasební látky
Elektrické podlahové topení
Škola ISŠ-COP a JŠ Valašské Meziříčí Název Elektrické instalace
Víte, jak se starat o komín a kouřovod podle nového předpisu?
Nařízení vlády 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Úspora elektrické energie
Autor: MIROSLAV MAJCHER
HOŘENÍ HAŠENÍ RZ
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
jmenuji se dráček HASÍK
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec Anotace ICT 2 _ 1/59 Prezentace seznamuje žáka s principy zdravého bydlení a vlivem.
Bezpečný dům (z hlediska požární ochrany)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_DRUHY.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Elektrický rozvod v budovách pro bydlení - rozdělení
PROSTŘEDKY PRO HASEBNÍ ZÁSAH Kateřina Scholasterová SDH Jančí.
Vytápění Kotle na tuhá paliva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
ÚNIKOVÉ CESTY. K zabránění ztrát na životech a zdraví osob, popř. zvířat a ztrát na majetku musí stavební objekty mimo jiné umožnit bezpečnou evakuaci.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
KOMÍNY Procesy vnitřní a dokončovací Ing. Miloslava Popenková, CSc.
Vytápění Zdroje tepla-kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Kotle pro zplynování dřeva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Rozdělení komínů podle: druhů paliva komínového průřezu půdorysné plochy technologie stavení způsobu umístění uspořádání Komíny - svislá konstrukce sloužící.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje.
Požární prevence. Obsah  Legislativa  Základní povinnosti občanů  Chování při zjištění požáru  Hoření a nebezpečí sním spojená  Hašení.
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
Druhy topidel VY_32_INOVACE_18_354
Nařízení vlády 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Požární prevence v bytových domech
KOMÍNY.
Transkript prezentace:

Bezpečný dům Spusť prezentaci V této prezentaci popíšeme, jak můžete uchránit Váš dům před požárem. Pomocí fotek znázorníme co je SPRÁVNĚ a co je ŠPATNĚ. Každá místnost je doplněna textem, který stanovuje základní pravidla požární bezpečnosti ve Vaší domácnosti.Pokud budete tyto pravidla dodržovat ,tak ochráníte svůj majetek před případným požárem a hasičům ušetříte práci. Věřte,že Vám za to budou hasiči vděční. Autoři: Vaněk Pavel –předseda OORP Kroměříž Tynkl Jiří-velitel SDH Koryčany Spusť prezentaci

Komín Půda Dětský pokoj Ložnice Garáž Kuchyň Chodba Obývák Sklep Kotelna

Kuchyň Správně Špatně Zpět -používej veškeré spotřebiče v souladu s návodem k obsluze -nenechávej varnou konvici v základně pokud ji zrovna nepoužíváš(může způsobit požár) -pozor na fritovací hrnec-pokud se nevypne termostat, tak se přehřeje olej a dojde ke vznícení -neodcházej od zapnuté plynové plotny-pokrm přeteče a uhasí oheň(potom čekej výbuch) -nevkládej do mikrovlnky věci které tam nepatří –můžeš lehce způsobit požár -při smažení na pánvi dbej na to ,aby olej nepřetekl-způsobí vznícení -při odchodu z domu na delší dobu vypni plyn a zastav vodu-ušetříš práci sobě i hasičům -neodkládej na používanou sklokeramickou desku utěrku ani plastové nádobí -dodržuj správnou dobu přípravy pokrmů –víš, jak krásně hoří kuře pečené 2 hodiny na 180C ? Zpět

Kuchyň správně Zpět

Kuchyň špatně Zpět

Obývací pokoj Správně Špatně Zpět -nezapaluj svíčky ,které jsou označené jako dekorativní -pokud už svíčky použiješ, tak je měj pod stálým dohledem -jsi-li kuřák, tak používej keramické nebo skleněné popelníky ,které budeš mít do vychladnutí nedopalku pod kontrolou -nevysypávej popelník do odpadkového koše pokud si nejsi jistý ,že jsou nedopalky chladné -nepoužívej v pokoji zábavnou pyrotechniku -nenechávej zapalovače na prudkém slunci(hrozí nebezpečí výbuchu) -máte doma krb? Krb Pokud je krb umístěn na podlaze z hořlavých hmot musí být opatřen izolační podložkou přesahující půdorys ohniště o:   -800 mm ve směru kolmém na otevřenou,popř.otevíratelnou stranu -400 mm ve směru rovnoběžném s touto stranou. Zpět

Obývací pokoj správně Zpět

Obývací pokoj špatně Zpět

Dětský pokoj Správně Špatně Zpět -víš ,že ten kdo je povinen vykonávat dohled (rodič,opatrovník)nad osobami,které nemohou posoudit následky svého jednání(děti,mentálně postižení apod.),je povinen podle zákona dbát ,aby tyto osoby svým jednáním nezpůsobily požár. -nenechávej své děti bez dozoru a hlavně je nauč ,že hra se zápalkami je velmi nebezpečná -nenechávej pro děti volně přístupné hořlavé kapaliny ,zápalky a cigarety Zpět

Dětský pokoj správně Zpět

Dětský pokoj špatně Zpět

Ložnice Správně Špatně Zpět -nelehej do postele se zapálenou cigaretou -pokud chceš mít intimní prostředí –nezakrývej lampičku spodním prádlem ani žádnou textilií Zpět

Ložnice správně Zpět

Ložnice špatně Zpět

Garáž Správně Špatně Zpět -V jednotlivých a řadových garážích lze ukládat v nerozbitných přenosných obalech nejvýše:   40 litrů pohonných hmot pro osobní automobily 80 litrů pohonných hmot pro nákladní automobily 20 litrů oleje na jedno stání (max.) - V hromadných garážích se pohonné hmoty a oleje neukládají,s výjimkou provozních náplní a záložního paliva,které jsou součástí vozidel. - V jednotlivých,řadových a hromadných garážích smějí být použity pouze tepelné spotřebiče tomuto účelu použití schválené. - V prostorách kde se provádí údržba vozidel,nesmějí být instalovány spotřebiče (zdroje tepla)pevných paliv,otevřené spotřebiče a zářiče. - V garážích nesvařuj, pokud je uvnitř vozidlo nebo hořlavé kapaliny Zpět

Garáž správně Zpět

Garáž špatně Zpět

Půda Správně Špatně Zpět -udržuj na půdě pořádek a volný průchod -když už skladuješ na půdě hořlavý materiál(seno,staré oblečení apod.)musí být minimálně 1 m od pláště komína. -v žádném případě neskladuj na půdě hořlavé kapaliny nebo hořlavé plyny -elektrické rozvody veď po nehořlavém materiálu v souladu s platnou normou -instaluj si na střechu bleskosvod Zpět

Půda správně Zpět

Půda špatně Zpět

Kotelna - vytápění Správně Špatně Zpět Ochranné podložky na podlahu Spotřebiče na pevná paliva 1.Kamna Pokud je spotřebič umístěn na podlaze z hořlavých hmot musí být opatřen izolační podložkou: U spotřebičů pevných paliv k vaření musí podložka přesahovat půdorys spotřebiče nejméně o: -600 mm před přikládacím a popelníkovým otvorem -300 mm od bočních svislých hran těchto otvorů   U ostatních spotřebičů pevných paliv nejméně: - 300 mm před přikládacím a popelníkovým otvorem - 100 mm na ostatních stranách spotřebiče 2. Kouřovod  Kouřovod musí být instalován tak aby byl: - 200 mm od obložení zárubní dveří a podobně umístěných částí stavebních konstrukcí z hořlavých hmot a od instalace potrubí,včetně jeho případné izolace. - 400 mm od ostatních částí stavebních konstrukcí z hořlavých hmot Ochranné zástěny  Ochranou zástěnu je třeba umístit do míst ,kde sálavým teplem od spotřebiče může být ohrožena stavební konstrukce(dřevěné ostění ,papírové a textilní tapety apod.) nebo nábytek. Ochranná zástěna musí být:   -z nehořlavého materiálu o tloušťce 3 mm -nejméně 30 mm od chráněné hmoty -přesahovat chráněnou hmotu na horní straně o 300 mm -přesahovat chráněnou hmotu na boční straně o 150 mm Zpět

Kotelna správně Zpět

Kotelna špatně Zpět

Sklep – skladovací prostory Správně Špatně - Skladování tuhých paliv   Tuhá paliva se musí ukládat odděleně od jiných druhů paliv nebo hořlavých látek , aby nemohlo dojít k samovznícení. Nesmí se proto smísit např. černé uhlí a hnědé uhlí,rovněž se nesmí smísit dřevo a uhlí apod. Podklad pro ukládání paliva musí být čistý zbavený prachu a organických látek(trávy apod.) Podkladem rovněž nesmí být železitá škvára ,cihlová drť nebo udusaná jílová zemina(způsobují samovznícení). Nejvhodnější je betonová podlaha a dusaná zemina. - Skladování hořlavých kapalin Ke skladování nebo ukládání hořlavých kapalin je nutné používat pouze obaly ,nádrže nebo kontejnery k tomuto účelu určené. Hořlavé kapaliny,hořlavé a hoření podporující plyny se skladují pouze v prostorách,které jsou k tomuto účelu určeny. Hořlavé kapaliny nelze ukládat ve společných a ve sklepních prostorách bytových domů nebo ubytovacích zařízeních s výjimkou hořlavých kapalin potřebných k vytápění těchto objektů v maximálním množství 40 litrů v nerozbitných přenosných obalech pro jeden tepelný spotřebič. - Skladování hořlavých a hoření podporujících plynů Nádoby s hořlavými nebo hoření podporujícími plyny se umisťují na snadno přístupných a dostatečně větratelných a proti nežádoucím vlivům chráněných místech. Tyto nádoby nelze nikdy ukládat ·          v prostorách pod úrovní okolního terénu ·          ve světlících ·          v garážích ·          v kotelnách ·          v místnostech určených ke spaní ve společných prostorách bytových domů a ubytovacích zařízeních Zpět

Sklep správně Sklep správně Zpět

Sklep špatně Zpět

Komíny Správně Špatně Zpět ·     Skladování hořlavých látek v půdních prostorách se za bezpečné považuje jejich umístění ve vzdálenosti nejméně 1 m od vnějšího povrchu komínového tělesa.   ·    Vybírací ,vymetací a čistící otvory musí být uzavřeny těsnými dvojitými nebo zdvojenými komínovými dvířky z nehořlavého materiálu.Podlaha kolem vybíracího otvoru musí být nehořlavá nebo s nehořlavou povrchovou úpravou do vzdálenosti nejméně 60 cm . Čištění komínů Lhůty pro čištění jsou stanoveny v závislosti na velikosti výkonu připojeného tepelného spotřebiče.   Lhůty pro čištění komínů od spotřebičů do výkonu 50 kW:   -        spotřebiče na paliva tuhá a kapalná - 6 x ročně -        spotřebiče na paliva plynná(opatřené komínovou vložkou)- 2 x ročně -        v rekreačních domcích a chatách,které nejsou užívány celoročně- 1x ročně Vybírání sazí –nejméně 1 x ročně Lhůty pro čištění komínů od spotřebičů s výkonu nad 50 kW: -        spotřebiče na palivo tuhá a kapalná – 4 x ročně -        spotřebiče na paliva plynná – 4 x ročně Vybírání sazí – při každém čištění  Zpět

Komín správně Zpět

Komín špatně Zpět

Chodby a schodiště Správně Špatně Zpět -zajisti volný přístup k rozvodným zařízením elektrické energie a uzávěrům plynu,vody a topení. -zajisti podmínky pro rychlé zdolávání požáru a udržuj volné únikové cesty na chodbách a schodištích Zpět

Chodba správně Zpět

Chodba špatně Zpět