do procesu nástupu a zajištění tvorby mléka zasahuje:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
Advertisements

Prim. MUDr. Petr Bloudíček Dětské oddělení Znojmo
BIOLOGIE ČLOVĚKA SOUSTAVA TĚLNÍHO POKRYVU
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
MESIT – 8. květen MASÁŽE Jakub Mrva. Proč masáž? - patří mezi nejvhodnější metody regenerace sil po práci - pomáhá při nežádoucích stavech jako.
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
Alternativní masážní přístroje
PLOCHÁ NOHA Kateřina Bernatíková.
44.1 Člověk – pohybová soustava – svaly II.
Opakování - centrální nervová soustava
Fetální období.
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Liga vozíčkářů Žijte podle svých představ, podpoříme vás.
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
První pomoc při poranění elektrickým proudem
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
VY_32_INOVACE_TMM BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Opakování - vývoj jedince
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Genetika člověka Vypracovala: Martina Krahulíková 4.A/4
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Psychologie štíhlé postavy
Popis kostry – prověrka VY_52_INOVACE_15 Sada 1
Opakování opěrná soustava
Vřetenní kost (radius)
Antiarytmický a antifibrilační účinek flumazenilu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ř. 5/12-14 Ř. 5/ ADAM: 1. byl stvořen – z prachu země 2. k prachu země se navrátí – je smrtelný 3. tvořen jako tělo 4. Bůh s ním uzavřel smlouvu.
Jak psát texty ke kombinované formě studia Projekt Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Opěrná (kosterní) soustava
VY_32_INOVACE_TMM24160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Jessica COX.
Řízení organismu Filip Bordovský.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Znečistěný vzduch, půda a voda
KOJÍME Vypracovala: Veronika Petříčková Obor: Porodní asistentka
Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
BOZP – Práce s počítačem
KOJENÍ.
PÉČE O PATOLOGICKÉHO NOVOROZENCE
Zdravé stravování KC3.
Základy fyziologie laktace a BFHI MGR. JITKA POKORNÁ.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kosterní a svalová soustava. vadné držení těla skoliózy kyfózy hyperlordóza křivice plochá noha artróza dna.
Autor: Mgr. Romana Martináková Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost ZDRAVÍ A NEMOC POPIŠ, JAK SE CÍTÍ LIDÉ NA OBRÁZCÍCH!
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_18_Porod Autor Mgr. Tereza Pasecká.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640,PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_11_SLUŽBY-
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základy fyziologie laktace a BFHI
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Kožní soustava.
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Období lidského života
Transkript prezentace:

Jak akupresura pomáhá člověk není jen biologická jednotka, je spojením „duše a těla“ do procesu nástupu a zajištění tvorby mléka zasahuje: - strach / o nemocné dítě/ - nejistota /i o sobě jako matce/ - nevyřešené problémy - bolest, obava z bolesti - tělesné strádání, nedostatek spánku ….. může být pokles tvorby mléka, či problémy s  uvolněním. Pozdější nástup laktace: - někdy po porodu SC - po nemoci matky - u maminek těžce nedonošených nebo nemocných dětí

Jak akupresura pomáhá AKUPRESURA je masáž určitých místeček na těle = akupukturní body - se na těle člověka řadí do drah - každý bod ovlivní určitou funkci těla,nebo utlumí bolest Podstata působení:….podrážděním /masáží,nabodnutím bodu,působením tepla/ dojde k uvolnění určitých látek, které jež prostřednictvím nervových drah signalizují tělu co nefunguje nebo co tělo může učinit ke zlepšení daného stavu. většinou dochází k návratu těla do optimálního stavu. Některé body - místečka na těle ženy- zasahují do procesu laktace

Poporodní „nalití“ prsou Několik bodů - místeček na těle ženy - dokáže zasáhnout do procesu laktace Poporodní „nalití“ prsou nahřátí prsou, teplý nápoj masáže prsou odstříkávání – „Oxytocinový bod“ – je na šířku palce, přímo pod bradavkou, na okraji dvorce, tlak kolmo do tkáně, dvorec změkne, reflexně se uvolňuje snáze oxytocin a dříve nastoupí „let down reflex“ „Oxytocinový bod“

Jak masírovat ? ne nehtem kolmo položeným posledním článkem prstu pocit by měl být „něco mezi příjemným a lehce nepříjemným tlakem“ tlačivým pohybem prstu - 3-10 sekund tlak a následné uvolnění a opět tlak a opakovat 10 a vícekrát za sebou masáž několikrát denně nejlépe masíruje-li partner ne nehtem

Některé body ovlivnitelné akupresurou PS 17 = bod uprostřed sterna /kolmice z jugula/ ve 4 mezižebří Ž 18 = pod prsní bradavkou ve výši 5. Mezižebří „oxytocinovýn bod“ Ž 36 = 3 x palec pod čéškou zevně od hrany holení kosti na šíři palce TeS 1 = u zevního konce nehtového článku malíku ruky TeS 2 = malíková strana distálně od metakarpo-falangeálního skloubení malíku MM 18 = 1,5 šíře palce zevně od páteře ve výši meziobratlového prostoru Th 9-10 MM 20 = 1,5 šíře palce zevně od páteře ve výši meziobratlového prostoru Th 11-12

kojení je sdílení se mámy a dítěte Akupresura /i akupunktura/ fungují z mnoha důvodů. Žena / a její partner/ mohou něco konkrétního učinit musí dodržovat zásady správné techniky kojení se vším,co k tomu patří Žena se odreaguje, soustředí se na jiný problém V případě akupunktury přistupuje navíc vědomí ženy „podstoupila jsem i bolest-nepříjemnost, proto,abych kojila, učinila jsem vše co bylo možné a nepodaří-li se tvorbu mléka obnovit, nastartovat, nebo zvýšit, může být menší sebeobviňování ženy kojení je nejen výživa kojení je sdílení se mámy a dítěte