STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPAKOVÁNÍ Př. Měděný drát má při teplotě 30°C délku 150 m. Určete jeho délku při teplotě 80°C. Tabulky - Součinitel teplotní roztažnosti mědi - 1,7.10-5K-1.
Advertisements

Struktura a vlastnosti kapalin
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Kapilární jevy.
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Pevné látky a kapaliny.
KAPALINY Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_178_Tekutiny AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
STRUKTURA A VLASTNOSTI
8. Hydrostatika.
06_5_ Struktura a vlastnosti kapalin Ing. Jakub Ulmann
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
19. Struktura a vlastnosti kapalin
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Kapaliny.
Digitální učební materiál
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Deformace pevného tělesa
Struktura a vlastnosti pevných látek
7. Přednáška – BOFYZ kapaliny
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Kapilární jevy.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Struktura a vlastnosti kapalin
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
Izotermický a izochorický děj.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Mechanika kapalin a plynů
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Izobarický a adiabatický děj
POVRCHOVÁ SÍLA KAPALIN
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Struktura a vlastnosti kapalin
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALIN
TEPLOTNÍ OBJEMOVÁ ROZTAŽNOST
Lucie Šabachová. Povrch kapaliny se vždy snaží mít nejmenší hodnotu - proto z kohoutku padá kapka a ve sklenici máme vodorovnou hladinu Závisí na druhu.
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_03 Název materiáluTeplotní.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Kapaliny.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_07 Název materiáluKapilarita.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_04 Název materiáluPovrchová.
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
Přípravný kurz Jan Zeman
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Kapilární jevy 1.
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
OPAKOVÁNÍ VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ LÁTEK (pevné, kapalné, plynné)
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Jevy na rozhraní kapaliny a pevného tělesa
Vlastnosti kapalných látek
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Vlastnosti kapalin.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II. VY_32_INOVACE_07-16 STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II. Jevy na rozhraní pevného tělesa a kapaliny. Kapilární jevy. Teplotní objemová roztažnost kapalin.

Jevy na rozhraní pevného tělesa a kapaliny Nalijeme-li do nádoby kapalinu, pozorujeme u stěny zakřivení povrchu. voda nebo líh ve sklenici vytváří dutý povrch, kapalina smáčí stěny.

F1 – síla, kterou působí na molekulu částice stěny nádoby Zakřivení povrchu je výsledkem silového působení částic stěny nádoby a částic kapaliny na částice, které se nachází na rozhraní tělesa a kapaliny. F1 – síla, kterou působí na molekulu částice stěny nádoby F2 – síla, kterou působí na molekulu v povrchové vrstvě molekuly kapaliny F1 F2 F F – výslednice sil F1, F2 směřuje ven z kapaliny, kapalina smáčí stěny.

rtuť ve sklenici vytváří vypuklý povrch, kapalina nesmáčí stěny. F1 F F2 Výslednice F směřuje dovnitř kapaliny

Pod zakřiveným povrchem kapaliny při stěnách nádoby, v kapilárách, u kapek a bublin vzniká v kapalině přídavný tlak , který je způsoben pružností povrchové vrstvy- kapilární tlak. pod dutým povrchem je tlak menší o hodnotu kapilárního tlaku pod vypuklým povrchem je tlak větší o hodnotu

Má-li povrch kapaliny tvar kulového vrchlíku, je hodnota kapilárního tlaku (kapky, bubliny s jedním povrchem) (bubliny se dvěma povrchy)

Kapilární jevy Kapilární elevace: Pozorujeme ji u kapalin, které smáčí stěny. V kapiláře zasunuté svisle do nádoby s kapalinou dojde k vzestupu hladiny vzhledem k volné hladině v nádobě. Příčinou je kapilární tlak pod zakřiveným povrchem. Pod dutým povrchem v kapiláře je tlak menší o hodnotu pk. Z rovnosti tlaků vyplývá: hρg = 2σ/r a pro výšku kapaliny v kapiláře platí: h

Pozorujeme ji u kapalin, které nesmáčí stěny. Kapilární deprese: Pozorujeme ji u kapalin, které nesmáčí stěny. V kapiláře zasunuté svisle do nádoby s kapalinou dojde k poklesu hladiny vzhledem k volné hladině v nádobě. h

TEPLOTNÍ OBJEMOVÁ ROZTAŽNOST KAPALIN U většiny kapalin se jejich objem s rostoucí teplotou zvyšuje. Pro malé teplotní intervaly za stálého tlaku platí: V = V1(1 + βΔt) V1 … počáteční objem kapaliny Δt … změna teploty β … teplotní součinitel objemové roztažnosti kapalin např. voda při 20°C β = 1,8·10-4 K-1

Se změnou teploty kapaliny se mění také její hustota: Výjimkou mezi kapalinami je voda. V intervalu 0 – 4°C se její objem zmenšuje, od 4°C se její objem zvyšuje. Hustota vody se tedy v intervalu 0 – 4°C zvyšuje a od teploty 4°C se snižuje. Tento jev se nazývá anomálie vody.

Graf závislosti objemu vody na teplotě 2 4 6 8 10 t/°C V

Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor obrázků: Mgr. Sylva Divišová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor obrázků: Mgr. Sylva Divišová