Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Koření do kuchyně. Koření Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Do Evropy se dováželo.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Petržel Petroselinum crispum.
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Potraviny rostlinného původu
Digitalizace výuky Příjemce
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Simona Keková, KMD FreeDeK
Příprava drůbeže Osnova: Charakteristika drůbeže Dělení
Zelinářské zahrady.
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Mexická kuchyně.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Hospodářsky významné rostliny - koření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Strava při zánětu jater
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Koření a další dochucovadla
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Omáčky.
Koření.
Studené pokrmy.
Ivana Francová, SOU LIběchov
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu východní středozemí, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek,
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu Středomoří, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek, dobré.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
VYBRANÉ DRUHY Z ČELEDI MIŘÍKOVITÝCH Jan Matula Ok, 2012/13.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Houby Ing. Alena Říhová. Houby = naše vyhláška rozeznává 56 druhů volně rostoucích - k přímému prodeji, dalších 9 druhů k sušení a konzervaci, 15 pěstovaných.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školy: Základní škola Městec Králové
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Nikola Pučejdlová VII. E
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007 Magické koření Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007

V naší práci bychom vás rádi seznámily s nejznámějšími a jak v naší, tak ve světové kuchyni nejužívanějšími druhy koření. Dozvíte se něco o pěstování, morfologii, praktickém užití, pozitivních účincích a zvláštnostech některých z nich.

Skořice (Cinnamomum aromaticum) Skořicovníky se pěstují na plantážích. Tento stálezelený tropický strom, příbuzný vavřínu. Jako koření se užívá sušená kůra, ruličky nebo mletá skořice. Skořice pochází z Cejlonu, dnešní Srí Lanky. V současné době se pěstuje rovněž v Indonésii, na Madagaskaru ve Střední Americe.Skořice se užívá na dobré trávení, proti nadýmání a nevolnosti, při nachlazení. Olej z kůry skořicovníku působí antisepticky, prohřívá a prokrvuje celé tělo a povzbuzuje sdrce. Užití v kuchyni Skořice je vysoce aromatická, chutná jemně, nasládle a současně hořce. Použití skořice je velmi univerzální. Koření se jí sladké i slané pokrmy. Používá se do pečiva, koláčů, čokoládových nápojů, ovocných šťáv, svařeného vína, čaje a medu. V orientální kuchyni se přidává do masitých i rybích pokrmů. Čeleď: Vavřinovité

Hřebíček (Syzygium aromaticum) Stále zelený strom dorůstající výšky až 15 m, daří se mu nejlépe v tropických přímořských oblastech. Jako koření se užívají nerozvité květy s plně vyvinutými poupaty.Hřebíček podporuje trávení, chrání žaludek, povzbuzuje chuť k jídlu, tiší bolesti a dezinfikuje. Je ceněným domácím prostředkem při bolestech zubů a ústních zánětech. Užití v kuchyni Hřebíček chutná ohnivě ostře a lehce pálivě. Vůně tohoto koření je velmi intenzivní. Jako koření se hřebíček uplatňuje při přípravě sladkých i slaných jídel – při přípravách hovězího masa, zvěřiny a drůbeže. Koření se jím moučníky, sušenky, perník, povidla, kompoty a další. Čeleď: Myrtovité

Oregano (Origanum vulgare) Dobromysl obecná je keříčkovitá, aromatická vytrvalá bylina s dřevnatým oddenkem a lodyhami, které dorůstají do výšky přes 50 cm. Jako koření z bylinky užíváme celé lístky, možno i s květy, a to buď čerstvé nebo sušené ve stínu. Oregano pochází z Anglie, ale nyní se pěstuje v celé Evropě.Z léčebného hlediska podporuje zažívání, používá se také k léčbě kašle a při bolestech hrdla. Má antiseptické účinky. Listy se také žvýkají při bolestech zubů. Působí na uchování dobré nálady a dobré mysli. Užití v kuchyni Oregano je známé především v italské kuchyni, kde je spolu s bazalkou nedílnou součástí pokrmů z rajčat. Tradičně patří na pizzu. Je také vhodné na skopové a telecí maso. Z listů se rovněž připravuje čaj a dříve se přidávaly i do piva. Čeleď:Hluchavkovité

Chilli a cayenský pepř (Capsicum) Chilli papričky, cayenský pepř jsou plody rostlin rodu Capsicum Jako koření se užívají plody, čerstvé a sušené, roztlučené a mleté. Plody mají rozmanitý tvar a velikost – od kuželovitých, vejčitých po protáhlé, od velmi drobných až po deseticentimetrové. Platí pravidlo – čím menší plod, tím ostřejší chuť. Zemí původu chilli je Střední a Jižní Amerika, dnes se tyto rostliny pěstují po celém světě. Chilli podporuje tvorbu slin, žaludečních šťáv, zlepšuje trávení. Podporuje krevní oběh, chrání před infekcí, snižuje obsah cholesterolu v krvi a působí proti obezitě. Užití v kuchyni V kuchyni je používáme do pikantních pokrmů, indických, thajských, čínských a jiných asijských. Ostré papričky jsou oblíbeny dále v pokrmech španělských, mexických, také v maďarských i v mnoha dalších. Čeleď: Lilkovité

Badyán (Illicium verum) Badyán je na pohled zcela určitě nejhezčí koření. Jedná se o hvězdnicovité plody stále zeleného stromu. Jako koření se užívá souplodí, které má nahnědle červenou barvu, typickou kořenně nasládlou vůni i chuť připomínající anýz. Badyán se pěstuje v jižní Číně, Indii, Japonsku, na Filipínách i jinde. Badyán podporuje trávení, zklidňuje zažívací trakt. Působí proti nadýmání a kašli. Užití v kuchyni V kuchyni se užívá jednak do sladkých pokrmů – perníku, sušenek, povidel ze švestek, do švestkového kompotu, čajů, ale i slaných pokrmů – k rybám, vepřovému a hovězímu masu, ke kuřatům, kachně a do hovězích polévek. Je součástí řady kořenicích směsí (směs pěti koření, koření na perníčky). Čeleď:

Hořčice (Sinapis alba) Hořčice bílá je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých. Jako koření se užívají plody čerstvé a sušené, drcené i mleté. Hořčice pochází z oblasti Středozemního moře. Dnes se pěstuje po celé Evropě. Všechny druhy semen hořčice (bílá, černá, sareptská) způsobují lepší trávení a látkovou výměnu. Pomáhají regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Stimulují činnost srdce, odstraňují únavu. Užití v kuchyni Hořčice je kořením snad všech kuchyní světa ve všech formách. Celou hořčici používáme k nakládání zeleniny (hub, okurek). Koření ostré polévky a omáčky, hodí se k rybám a vaječným pokrmům. Čeleď:Brukvovité

Kmín (Carum carvi) Kmín kořenný je dvouletá bylina. Jako koření se užívají sušená semena celá i mletá. Kmín patří k nejstarším evropským kořením. Roste divoce po celé Evropě, severní Africe, přední Asii a Indii. Dnes se pěstuje zejména v Holandsku, Polsku a Maďarsku. Kmín je odedávna známým domácím léčebným prostředkem. Podporuje trávení a působí proti nadýmání. Užití v kuchyni Kmín chutná aromaticky a lehce pálivě, jeho vůně je silně aromatická. Dnes je typickým chlebovým a pečivovým kořením, kořením vařených brambor, zelí, pečení (vepřové, kachna, husa), uzenin, polévek a sýrů. Hodí se do tvarohových pomazánek, omáček, gulášů, při kysání zelí, na sázená vejce, na houby, na pečené ryby a na sypání slaného pečiva. Čeleď: Miříkovité

Muškátový ořech (Myristica fragrans) Muškátovník je hezký dvoudomý tropický strom. Muškátové oříšky nejsou plody, jsou to jádra semen plodů.Jako koření se užívají celá i mletá sušená semena a semenné obaly.Domovem muškátovníku jsou Molucké ostrovy, případně Nová Guinea. Dnes se tento strom pěstuje zejména v Indonésii, západní Indii a v Brazílii. Muškátový oříšek má výrazné účinky na chuť k jídlu, na zažívání, proti nadýmání, průjmům. Dnes je muškát důležitým homeopatikem. Má ale i narkotické a toxické účinky. Toxicita se projevuje v dávkách nad 5 g (2 g váží oříšek), což vůbec v kuchyni nepřipadá v úvahu. Užití v kuchyni Muškátový oříšek voní příjemně kořenitě a trochu pálí. Chuť muškátového květu je jemnější.Toto koření je vhodné do sladkých i slaných jídel, v české kuchyni je používáno poměrně málo. Dává se do bramborové kaše, do špenátu, zelí, nádivek, těstovin, ke kuřecímu masu, sýrových a vaječných pokrmů, také do sladkých sušenek a piškotů. Čeleď: Muškátovité

Majoránka (Origanum majorana) Majoránka je známá jako rostlina jednoletá. Jako koření se užívají čerstvé a sušené listy.Majoránka pochází z východního Středozemí. Dnes se pěstuje zejména ve Španělsku a Francii, ale také v Německu. Čím intenzivnějšímu slunečnímu záření je majoránka vystavena, tím lepší je její aroma. Majoránce je přisuzována schopnost posilovat žaludek a tišit křeče. Díky tomu, že podporuje trávení, se majoránka hodí zejména k tučným pokrmům, jako je například husa nebo sádlo. Užití v kuchyni Majoránka chutná kořenitě, trochu trpce a je zvlášť aromatická. Má velmi intenzivní vůni. Majoránka je klasickým kořením do uzenin. Výborně se hodí také k bílým fazolím, hrachovým jídlům, do bramborové polévky, kyselého zelí, sekané, vepřového masa a masových paštik. Čeleď:Hluchavkovité

Nové koření (Pimenta dioica) Stále zelený pimentovník, dorůstá do výšky 6 – 12 m a může se dožít až 100 let. V sedmém roce života poprvé nese plody. Jako koření se užívají celá nebo mletá sušená semena. Pimentovník pochází ze Střední Ameriky. Nejlepší nové koření je prý z Jamajky, odkud pochází 80 % světové produkce. Dále se pěstuje na Kubě, Haiti, na pobřeží Mexika a jiných ostrovech. Z Jamajky je však nejkvalitnější. Účinné látky pimentovníku podporují zažívání, brání nadýmání, pomáhají trávit tuky. Užití v kuchyni Nové koření voní po hřebíčku, s přídechem skořice a muškátu. Jeho chuť je však peprně ostrá. V kuchyni jím kořeníme zvěřinu, hovězí maso a ryby. Značné množství se využívá při zabíjačce, při nakládání hub, okurek a kyselé zeleniny, hodí se i do špenátu, omáček a paštik. Čeleď: Myrtovité

Pažitka (Allium tuberosum) Pažitka je víceletá rostlina rostoucí do výšky asi 50 cm.Jako koření se používají listy, stonky a květy. Pažitka pravděpodobně pochází ze Středomoří. Po staletí se pěstuje v Asii a Evropě.Pažitka je důležitý zdroj vitamínu C a obsahuje i mnoho karotenu, ale i další vitamíny. V čínské medicíně je čínská pažitka velmi ceněna pro své účinky podporující trávení, má také vliv na chuť k jídlu a na snižování krevního tlaku. Užití v kuchyni Pažitka se používá ve všech evropských kuchyních, dále v čínské a indické kuchyni jako zelené koření do polévek, omáček, do vaječných jídel, do bylinkového másla, na zdobení čerstvých zeleninových salátů (rajčatového, okurkového, bramborového a míchaného), na přílohy, do pomazánek, na obložené chlebíčky, atd. Čeleď: Česnekovité

Konec