Vazebná energie a energie reakce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Atomová hmotnostní jednotka mu (amu)
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 18.
ENERGIE Energie souvisí s pohybem a s možností pohybu, je to tedy nějaká míra množství pohybu. FORMY ENERGIE Mechanická (kinetická, potenciální) Vnitřní.
Model atomu.
Vlastnosti atomových jader
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Jaderná energie Jádra atomů.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Jaderná energie.
22. JADERNÁ FYZIKA.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Atomová hmotnostní jednotka mu (amu)
Jaderná energie.
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
Jaderné reakce.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_20  Název materiálu: Jádro atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží k.
Stavba atomového jádra
Stavba atomového jádra
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 17.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jaderná fyzika Hlavní vlastnosti hmoty jsou dány chováním elektronů. Různé prvky existují v důsledku jader mít různé, celočíselné násobky elementárního.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Stavba látek.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
VAZEBNÁ ENERGIE A ENERGIE REAKCE. Pronikání do mikrosvěta molekuly se skládají z atomů atomy se skládají z jader a elektronů jádra se skládají z protonů.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
SVĚT MOLEKUL A ATOMŮ. Fyzikální těleso reálný objekt konečných rozměrů látkové skupenství – pevné – kapalné – plynné – Plazmatické spojité a dále dělitelné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_04 Název materiáluVazebná.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Jaderná fyzika - radioaktivita
49. Jaderná fyzika I.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
Částicové složení látek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Model atomu.
Stavba atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomového jádra
Fyzika mikrosvěta.
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
VAZEBNÁ ENERGIE A ENERGIE REAKCE
Transkript prezentace:

Vazebná energie a energie reakce

„Skládá se“ – co to je? Kniha z listů papíru Dům z cihel Makrosvět Mikrosvět Kniha z listů papíru Dům z cihel Domeček z lega Domeček z karet Ovesná kaše z vloček Molekuly z atomů Atomy z jader a elektronového obalu Jádra a protonů a neutronů Protony a neutrony z kvarků

Přitažlivost je mocná Jádro a elektrony jsou v atomu vázány přitažlivými elektrickými silami Kvarky v nukleonech a nukleony v jádře drží tzv. jaderné síly Jaderné síly jsou v porovnání s elektrickými - krátkého nebo dlouhého dosahu? - mnohem slabší nebo mnohem silnější?

Vazebná energie EV Odpovídá práci, kterou bychom museli vykonat, abychom soustavu rozložili na jednotlivé části Každé změně energie odpovídá změna hmotnosti m.s-1 je ...... …… … ……

Jak funguje Vazebná energie soustavy EV > 0 Soustava je stabilní Abychom ji rozložili, musíme vykonat práci Po rozložení je součet hmotností částí > původní hmotnost Složíme-li je zpátky, hmotnost poklesne a uvolní se energie Vazebná energie soustavy EV < 0 Soustava je nestabilní Při rozpadu na části se uvolňuje energie Po rozpadu je součet hmotností částí < původní hmotnost Pro složení zpět musíme konat práci, dodat energii

Vazebná energie jádra atomu B…hmotnostní úbytek klidová hmotnost jádra Jakou podobu má energie uvolněná při rozpadu jádra?

Malé energie V atomové a jaderné fyzice často používáme jednotku elektronvolt Odpovídá energii, kterou získá částice s nábojem e urychlená napětím 1 V

Vazebná energie atomů v molekulách Jen v řádu elektronvoltů Hmotnostní úbytek při chemických reakcích je neměřitelně malý Např. spálením 1 kg C se uvolní energie , což odpovídá hmotnostnímu úbytku

A co tuna uhlí? Jaký hmotnostní úbytek vznikne při spálení 1 tuny černého uhlí o výhřevnosti 25 MJ.kg-1?

Vazebná energie jádra Odhadněte vazebnou energii jádra helia Z tabulek:

Energie chemické/jaderné reakce Er = přebytek celk. kin. energie částic vystupujících z reakce nad celk. kin. energií částic vstupujících do reakce Er > 0 …exoenergetická reakce, energie se uvolňuje Er < 0 …endoenergetická reakce, energie se váže