Referát č. 19 Počítačová grafika Lucie Březíková 4.C.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Advertisements

Počítačová grafika Nám umožňuje:
Základy fotografování kompozice snímku
Základy počítačové grafiky III
Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
Výhody a nevýhody, software pro grafiku
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Kompozice, zlatý obdélník a zlatý řez
Ostříš 2010 Nastavení foťáku a jeho ovládání. Foťáky fotomobily - nejde nastavit skoro nic kompakty namiř a foť pokročilejší kompakty (ultrazoom, skoro.
Animovaný film Jak na to? Ruční animování pohyblivých částí
Základy digitální fotografie
Ing. Bohuslava Vitekerová
Počítačová grafika - úvod
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
19. Počítačová grafika (získávání, úpravy a publikování fotografií, práce v rastrovém grafickém editoru)
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Vizualizace dat Jan Vágner 3MA381. Co je vizualizace dat?  Matematická nebo fyzikální nebo jiná data či informace, která jsou převedena do grafického.
Referát č. 19 Počítačová grafika (získávání, úpravy a publikování fotografií, práce v rastrovém grafickém editoru) M. Novotný.
počítačová grafika XI – jak fotografovat I
VY_32_INOVACE_FOTF11260ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
VY_32_INOVACE_09_ICT_527_Jnc
Mgr. Ivana Pechová Mimimum fotografa Mgr. Ivana Pechová
Roman Konečný EI 4. DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Programy pro zpracování.
SIPVZ – úvodní modul P Počítačová grafika a prezentace metodické poznámky (4 h)
Počítačová grafika.
Získáváme fotografie pro práci Odkud a jak…. Kde se používá počítačová grafika tiskoviny – časopisy, noviny, knihy, letáky reklama – billboardy, propagační.
Úprava digitálních fotografií Terezie Svobodová. => cesta mezi fotoaparátem a tiskem…
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
Lotus NotesJiří Beran Počítačová grafika. Lotus NotesJiří Beran Základní dělení počítačové grafiky: 1) Vektorová grafika – obrázek bereme jako množinu.
Základy počítačové grafiky
GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE. 2 NĚCO O KOMPOZICI Kompozice, nebo-li česky skladba, je souhrn všech opatření, která děláme, aby snímek byl přehledný,
Počítačová grafika a prezentace
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 1 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Digitální fotografie a Adobe Photoshop + grafika na web by šaman.
Počítačová grafika.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Digitální fotografie 1.část ZS 2009 Pojem digitální fotografie Barevné modely Formáty digitálního obrazu Typy digitálních fotoaparátů Základní úpravy digitální.
Správná odpověď? Opakování celkového učiva o Základní skladbě obrazu – kompozici obrazu.
Písemka. 01. pomocí minimálně 4 obrázků vysvětlete rozdíl mezi bitmapovou a vektorovou grafikou bitmapová grafika Vektorová grafika.
Analýza obrazu Přehled programů  Sigmaimage (Mocha)  NIH-image, NCSA-image, ImageJ  Lucia  Gelmanager, Gelcompare,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_19.
Základy počítačové grafiky III
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Kompozice krajiny Základy a ukázky.
Počítačová grafika Maturitní otázka č. 19 Martin Ťažký.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Možnosti úprav fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/49 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Základy fotografování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Základní pojmy fotografa Číslo DUM: III/2/VT/2/3/44 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika.
Nastavení fotoaparátu (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Picasa Číslo DUM: III/2/VT/2/2/37 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
Software Programové vybavení počítače. Operační systém Je nejdůležitějším software prvkem v počítači Zajišťuje komunikaci mezi uživatelem a hardware „program“
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Grafické programy - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Druhy kompozic
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Základní pojmy fotografa
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Druhy kompozic
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Transkript prezentace:

Referát č. 19 Počítačová grafika Lucie Březíková 4.C

Prohlížení fotografií Fotografie prohlížíme pomocí obrázkových prohlížečů, které dokážou zobrazovat obrázky a jiné grafické formáty Prohlížeč obrázek zobrazí podle parametrů, jako jsou barevná hloubka, rozlišení displeje a barevný profil Jednoduché prohlížeče bývají součástí operačních systémů (Windows Picture , Fax Viewer, Gthumb,…)

ACDSEE, XnView – prohlížeče s omezenými funkcemi pro editaci GIMP, Photoshop – komplexní grafické editory, které lze použít jako prohlížeče Zoner Photo Studio – pro správu a editaci fotografií

Zoner Photo Studio Adobe Photoshop

Vyhledávání fotografií na internetu Hledat můžeme pomocí internetových vyhledávačů (google, seznam, centrum,…), které mají záložku obrázky Můžeme hledat také na úložištích fotografií jako třeba rajče.net, Google Picassa Web Albums, Zonerama, Flickr,…

Skenování fotografií Skenování probíhá pomocí periferních zařízení - skeneru nebo multifunkčního tiskáren, které také obsahuje skener Předloha se položí na skleněnou desku skeneru, pod níž se pohybuje světelný zdroj, který předlohu osvítí a přenese obraz do digitální podoby do počítače

Digitální fotoaparát Motivové programy: jsou speciální přednastavené funkce fotoaparátu, které jsou označeny symboly podle toho, co se zrovna chystáme fotit (portréty, krajiny, makro, západ slunce, noční krajina,...) Usnadní to focení začátečníkům, nemusí nic složitě nastavovat

Digitální fotoaparát ZOOM Je proměnná ohnisková vzdálenost, laicky řečeno slouží k přibližování a oddalování pozorovaného objektu, který fotíme Dělíme na optický a digitální

Digitální fotoaparát Prohlížení a mazání snímků Vyfocené snímky se ukládají na paměťovou kartu, Foťák má displej, na kterém si můžeme vyfocené snímky zobrazit Můžeme zjistit zda se snímek povedl nebo jestli je potřeba upravit nastavení fotoaparátu Pokud se nám snímek nelíbí → můžeme jej smazat

Základní zásady kompozice obrazu Kompozice je souhrn pravidel a doporučení pro uspořádání prvků v uměleckém díle, čímž je i fotografie Ústřední motiv - Snímek by měl mít ústřední motiv, který zdůrazní jeho umístění na snímku. Důležitý je proto výběr stanoviště, často i malé poodstoupení může kompozici prospět.

Zlatý řez a pravidlo třetin Dominantní prvek by měl být jasně zřetelný, většinou hodně velký. častou chybou je focení na délku, kdy hlavní objekt (postava…) je na výsledném snímku sotva vidět. Je třeba jít blíže k objektu nebo použít ZOOM. Dominantní prvek by neměl až na výjimky být uprostřed snímku, ale daleko lépe vyzní jeho umístění do 1/3 od kraje. Podobně při focení krajiny by rozhraní mezi krajinou a oblohou nemělo být uprostřed snímku. Buď zdůrazníme oblohu, nebo krajinu. Středová kompozice je statická až nudná, někdy však má své opodstatnění.

Pokud je na snímku vyjádřen pohyb, pohled nebo směřování, neměl by objekt „utíkat“ ven ze snímku, ale naopak směřovat do jeho středu.

na linii zlatého řezu umístěn stožár lanovky, na průsečíku pak jedna z kabin. Oříznutím v PC získaná třetinová kompozice

Pozadí a popředí Popředí - posílí vyznění ústředního motivu a společně s pozadím napomáhají vytvářet prostorový efekt Popředí - kameny, kořeny, blízké větve, květy, auto, stavba,... Např. větve v popředí dodávají obrázku hloubku Pozadí – např. západ slunce, mraky, hory

Rozdělení scény na obrazové plány umožní uvažovat i o středním plánu, který dále umocňuje prostorový efekt fotografie.

Rušivé vlivy Jedná se o něco, co bychom na fotografii nechtěli mít, dokážou hezký snímek zkazit Jedná se např. o větve vystupující z hlavy focené osoby, vystupující okenice v pozadí za hlavou fotografované osoby, nebo třeba úplně cizí osoba, která se přimotá do záběru,...

Děkuji za pozornost 