Praha, Brno Nové komunikační možnosti systému Kramerius 13.2.2007 - © Qbizm technologies, a.s. René Michálek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Open source systémy pro digitální knihovnu Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. AKP, 16. května 2007, Liberec.
Advertisements

Digitální knihovna AV ČR
Nové směry v dlouhodobém uchovávání digitálních dokumentů v mezinárodním kontextu Bohdana Stoklasová Jan Hutař Národní knihovna ČR
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Martin Vojnar Vědecká knihovna v Olomouci
Systém dlouhodobé archivace z dílny Ex Libris - Rosetta Univerzitní knihovna v Bratislavě | Mgr. Eliška Pavlásková.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Základní struktura, metainformace
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
XML, RDF a Dublin Core Petr Žabička
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Přenos VŠKP pomocí protokolu OAI-PMH.
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
SDRUK IT, Olomouc Formát METS a metadata Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
GWEB2 MGR. VLASTISLAV KUČERA 2. PŘEDNÁŠKA. Obsah přednášky  Prvky rozdělující obsah  article, aside, nav, section  header  footer.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
Digitalizace a dlouhodobá ochrana digitálních dokumentů
Digitální knihovna AV ČR a vývoj nové verze systému Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Výsledky projektu VaV "Optimalizace nástrojů pro digitalizaci tištěných dokumentů ohrožených degradací papíru" Jiří Polišenský Archivy, knihovny a muzea.
Modelovací jazyk UML. Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný.
Digitální zdroje a jejich budoucnost Projekt digitálního repozitáře na UK Andrea Fojtů, Pavel Krbec, Jan Pokorný ÚVT, Univerzita Karlova v Praze.
Jak se dělá digitální matematická knihovna Miroslav Bartošek Vlastimil Krejčíř ÚVT MU Brno.
Uchování a trvalé zpřístupnění webových dokumentů zkušenosti z WebArchivu.
Digitalizace knihovních dokumentů Jiří Polišenský.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Archiv českého webu (Webarchiv) a CC Lukáš Gruber.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Standardy digitálních knihoven – nové zkratky Martin Vojnar Vědecká knihovna v Olomouci.
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Budoucnost současných internetových zdrojů Mgr. Ludmila Celbová
Digitalizace knihovních fondů – praktické postupy
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Nové standardy v českém archivnictví
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
XML eXtensible Markup Language Adolf Knoll Národní knihovna ČR
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Jazyk XML v geoinformatice
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
OBÁLKY KNIH.cz Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
Digitální zpřístupnění knihovních sbírek Adolf Knoll Národní knihovna České republiky
Workshop, Knihovna AV ČR, 4. října 2010 Mgr. Tomáš Foltýn Kramerius 4 Uživatelské rozhraní Do verze
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Metadatová popisná schémata a rozvoj nových formátů Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Tvorba tohoto kurzu byla financována.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4)
Co chceme od technologie pro dlouhodobou archivaci?
Průběh importu dat z programu VISK 7 do systému Kramerius NKP
Informační den ÚVIS MZLU, Brno
Historické fondy VKOL - ukázky
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Digitalizace knihovních dokumentů
Odbor archivní správy a spisové služby MV
Transkript prezentace:

Praha, Brno Nové komunikační možnosti systému Kramerius © Qbizm technologies, a.s. René Michálek … the art of software.

Praha, Brno ›Aktuální komunikační možnosti ›Nové rozšíření – podpora formátu METS Obsah

Praha, Brno Systém Kramerius „Maintainer“ systému Kramerius je společnost Qbizm technologies, a.s. Systém Kramerius představuje specifický typ CMS (Content Management System) jehož primárním účelem je zpřístupnění archivních a cenných dokumentů široké veřejnosti v souladu s autorským zákonem. Systém Kramerius je poskytován zdarma pod licencí GPL.

Praha, Brno Import-export metadat DTD Monografie,Periodika XML editor Primární zdroj metadat Archivace Kramerius ? Metadata titulů DTD Monografie, Periodika djvu

Praha, Brno Replikace titulů Kramerius

Praha, Brno Export titulů do formátu PDF, HTML HTML PDF

Praha, Brno Harvestování metadat přes OAI-PMH OAI-PMH HTML Service providers

Praha, Brno Rozšíření OAI-PMH zapouzdření formátu METS

Praha, Brno Podpora formátu METS (Metadata Encoding & Trasmission Standard) Formát METS je standard pro uchování deskriptivních, administrativních a strukturálních metadat udržovaných o objektech v rámci digitálních knihoven. METS

Praha, Brno Obecná struktura formátu METS metsHdr – hlavička popisující vlastní METS dokument dmdSec – sekce deskriptivních metadat popisovaného objektu. Forma těchto deskriptivních metadat není ve standardu METS specifikována. V systému Kramerius jsou v této sekci použity formáty MARCXML a Dublin Core. amdSec – sekce administrativních metadat popisovaného objektu. Forma těchto deskriptivních metadat není ve standardu METS specifikována. V systému Kramerius jsou v této sekci použity formáty PREMIS, MIX a METS-rights. fileSec – tato sekce obsahuje výčet souborů spojených s popisovaným objektem. Soubory lze slučovat do logických skupin, které definují význam případně použití daného souboru (typicky se jedná o odkazy na stránky do stávajícího systému, nebo odkaz na digitální (digitalizovaný) dokument) structMap –Tato sekce je povinná a definuje strukturu popisovaného objektu a vazby na ostatní sekce METS dokumentu. Standard METS definuje dva základní typy strukturálních map: fyzickou a logickou, nicméně ponechává možnost definovat vlastní typ strukturální mapy. Fyzická strukturální mapa popisuje objekt jako skutečný sled dokumentů (stránky v knize). Logická strukturální mapa člení strukturní entity do logických celků (kapitoly v knize). structLink –Tato sekce definuje možnost propojit jednotlivé elementy METS dokumentu. Její hlavní použití je v propojení elementů fyzické a logické strukturní mapy. behaviorSec – sekce modelů chování spojených s popisovaným objektem. Tato sekce není v rámci systému Kramerius podporována.

Praha, Brno METS header

Praha, Brno Descriptive metadata MARCXML (MARC21) Zdrojem metadat jsou DTD Periodika a Monografie

Praha, Brno Descriptive metadata Dublin Core

Praha, Brno Administrative Metadata Tato sekce slouží k popisování administrativních metadat. Je rozdělena na čtyři části: techMD Slouží k popisu technických metadat. Bude použita pro odkazy na úrovní stránky, kde bude poskytovat informace o souborech, ve kterých jsou uloženy obrázky stránek. rightsMDSlouží pro uložení metadat popisujících administrativní případně legislativní práva k objektům. sourceMDSlouží k popisu původce údajů obsažených v METS dokumentu. digiprovMDČást sloužící k pro uložení metadat spojených s digitálními zdroji. V systému Kramerius se tato sekce využije k zaznamenání událostí spojených s popisovaným objektem.

Praha, Brno Administrative Metadata

Praha, Brno Administrative Metadata techMD – PREMIS (object)

Praha, Brno Administrative Metadata techMD – MIX Tento formát je určen výhradně pro objekty reprezentující naskenované obrazy stránek. Formát MIX obsahuje řadu elementů schopných popsat specifická metadata obrazových souborů.

Praha, Brno Administrative Metadata rightsMD – PREMIS-rights

Praha, Brno Administrative Metadata digiprovMD – PREMIS-events

Praha, Brno Import administrativních metadat Administrativní metadata nejdou součástí DTD Periodika a Monografie. Administrativní metadata jsou importována samostatně. Primární zdroj metadat Administrativní metadata PREMIS, MIX Metadata titulů DTD Monografie, Periodika

Praha, Brno File Section Sekce obsahuje výčet souborů spojených s popisovaným objektem. Soubory lze slučovat do logických skupin, které definují význam případně použití daného souboru  odkazy na digitální (digitalizovaný) dokument  odkazy na stránky do stávajícího systému  atd. image url mets

Praha, Brno Structural Map CP-1_F-METS CP-2_F-METS CP-3_F-METS CP-4_F-METS CP-5_F-METS CP-6_F-METS CP-7_F-METS Tato sekce definuje strukturu popisovaného objektu a vazby na ostatní sekce METS dokumentu. Standard METS definuje dva základní typy strukturálních map: • Fyzická strukturální mapa popisuje objekt jako skutečný sled dokumentů (stránky v knize) • Logická strukturální mapa člení strukturní entity do logických celků (kapitoly v knize). CP-1_F-METS File Section

Praha, Brno Structural Map File Section PG1_F-URL File Section PG1_F-IMG

Praha, Brno Structural Links “CP-1_SMP“ “CP-2_SMP“ Tato sekce definuje možnost propojit jednotlivé elementy METS dokumentu. Její hlavní použití je v propojení elementů fyzické a logické strukturní mapy. Structural Map PG-1_SMP PG-3_SMP “CP-1_SMP“ “CP-2_SMP“ Structural Map CP-2_SMP CP-1_SMP PG-3_SMP

Praha, Brno >METS >PREMIS (object) >MIX >PREMIS-rights >METS-rights Odkazy

Praha, Brno od technologie k lidem