Produkce vysokokmenných tvarů krajových odrůd ovoce na Školním statku Děčín – Libverda Erzeungung hochstämmiger Formen einheimischer Obstsorten am schulischen.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Zemědělství – 1. část.
Úspěšné projekty podpořené z OP Rybářství, OSA II.
Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.
MAS Krajina srdce …a péče o krajinu.  Fiche č. 3: Zlepšení estetického vzhledu obcí  Podpořeno 23 projektů v intravilánu obcí  Zaměření projektů: -
Včelařsky významné rostliny ze skupiny zahradnických plodin
MS Tetřívek Štíty.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Zásady správné zemědělské praxe
Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Publikace vznikla v rámci projektu OPVK.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Vývoj vzdělávacích programů celoživotního vzdělávání v oblasti péče o krajinu a její tvorby.
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Oživení místních odrůd ovoce
Rostliny v okolí lidských obydlí
OCEŇOVÁNÍ TRVALÝCH POROSTů Ing. David Slavata, Ph.D. Oceňování majetku B.
Krajina Mikuláše Rutharda – 2.etapa Dosadba vysokokmenných starých odrůd ovoce podél historických polních cest v krajině Chlumecka Občanské sdružení Vespolek.
VÝBĚR - z populace rostlin se vyberou ty rostliny, které mají nějakou zajímavou vlastnost. Umělým výběrem tak člověk vybral např. z planých druhů travin.
Okolí lidských sídel Sady a ovocné zahrady
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Pěstování a zpracování ovoce v JMK
Rozmnožování ovocných rostlin
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
Tvorba výnosu u brambor
Představení ekologického podniku Hynčice nad Moravou František Winter
Chov ovcí. Ovce – zřejmě nejstarší hospodářské zvíře nenáročné zvíře – rozšíření ve všech klimatických a výrobních podmínkách V českých zemích ještě v.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
01.11 Projekt pro úpravy a osetí cvičného pozemku ve dvoře Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
OCEŇOVÁNÍ TRVALÝCH POROSTů
Asociace sociálního podnikání. Cíle Asociace sociálního podnikání  ASP založena za účelem podpory sociálního podnikání, hledání činností pro sociální.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
RE-USE MANAGEMENT V BRNĚ Mgr. Veronika Singrová Odbor životního prostředí Magistrát města Brna.
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY-32-INOVACE-514 Rozmnožování dřevin vegetativní nepřímé Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
Příklady dobré praxe Tvarožná Lhota
Na zahradě pěstujeme okrasné rostliny, ovocné stromy, keře a zeleninu.
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Druh učebního materiálu Anotace Klíčová slova Metodický pokyn
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_28_PRVOUKA_OVOCNÉ STROMY
Jádroviny.
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Podpora a ochrana stromů v krajině v rámci dotačních titulů MZe
Daň z nemovitostí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
VY_12_INOVACE_167_Ovocné stromy
Transkript prezentace:

Produkce vysokokmenných tvarů krajových odrůd ovoce na Školním statku Děčín – Libverda Erzeungung hochstämmiger Formen einheimischer Obstsorten am schulischen Landgut Děčín - Libverda Ing. Libor Kunte, Ph.D.

Školní statek – základní údaje Školní statek je samostatnou příspěvkovou organizací úzce propojenou se školou. Školní statek je zřízen Ústeckým krajem jako účelové zařízení pro výuku praxe žáků Střední školy zahradnické a zemědělské Děčín – Libverda Školní statek má svou hospodářskou činnost, která slouží pro zlepšení hospodářského výsledku

Hospodaření školního statku Obhospodařuje cca 100 ha z toho cca 12 ha intenzivně zahradnicky Realizace praxí studentů školy Ovocné školky Okrasné školky Středisko sadovnické a zahradní tvorby (ZASAT) Zemědělská činnost – údržba trvalých travních porostů

Úsek ovocnářský Úsek ovocnářský Ovocná školka Produkce ovoce Ovocná školka – 6 ha obhospodařovaných velmi intenzivně Produkce ovoce – velmi extenzivní forma v důsledku levných dovozů v druhé polovině 90.let. Nyní se opět připravujeme na zavedení intenzivnějšío režimu popř. výsadby dalších ploch.

Ukázka pěstovaných rezistentních odrůd jabloní Florina Gold Star Karmína Rosana

Ovocná školka Kompletní sortiment ovocných druhů mimo ořešáku královského U většiny ovocných druhů v produkci pro drobnopěstitele přechod na rezistentní odrůdy (jabloně, angrešt, slivoně) Specializace na pěstování starých krajových odrůd

Pěstování vysokokmenných tvarů Výsadby vhodných podnoží školkování na jaře – pozemek v první trati během vegetace mechanická kultivace Pěstování jabloní, hrušní a třešní

Očkování a roubování Očkování kmenotvornou odrůdou Podnože – ´Jakub Fischer´ - jabloně ´Hardyova máslovka´- hrušně Podnože – Jabloně - Jadernička moravská nebo M11 Hrušně – hrušňový semenáč Třešně – ptáčnice (Prunus avium) – roubování bez kmenotvoru Očkování vždy „na očko spící“ tzn. srpen Následné pěstování další dva roky, než se přistoupí k roubování ve výšce cca 2 m.

Ukázka očkovanců Vlevo Vpravo Příliš hluboce vsazená podnož Křivě rostoucí očkovanec Nízko vsazené očko Zřejmě špatně provedený řez na ostro také vliv podnože M9

Očkovanci

Roubování odrůdy Probíhá na počátku vegetace (duben, květen) Roubují se krajové nebo archivní odrůdy Roubování je prováděno ve výšce cca 2 m Stromek je dále kultivován ve školce po jedné či dvou sezón

Úhyn

Roubovanci v prvním roce po naroubování

Finální produkt

Doba pěstování Stromek je k odběru nejdříve za čtyři roky Produkce je víceméně předem objednána Pěstujeme ročně cca 1000 kusů Zákazníci správy CHKO občanská sdružení a neziskové organizace obce a města výjimečně i soukromé osoby