Žárovka vs. Úsporná zářivka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové trendy v osvětlovací technice: Indukční světelné zdroje LVD
Advertisements

ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Šetříme elektrickou energii
Výkon elektrického proudu
Název materiálu: ELEKTRICKÝ VÝKON – výklad učiva.
Solární systémy pro aktivní topení
Teplotní zdroje světla
Vedení elektrického proudu v plynech
Fyzika Zdroje světla.
Teplotní zdroje světla
 Cíle práce  Seznámení s výpočtem  Cenová rozvaha  Závěr.
Dlouhodobá paměť autor : Tomáš Geryk kontakt : web :
Vedení elektrického proudu v plynech
Sluneční elektrárna.
Žárovky.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 06.
Info k nové směrnici EuP o osvětlení domácností Havells Sylvania Březen 2009.
Vypracovali:Rudolf Ščudlík Karel Zlevor Jiří Vojtíšek
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
Zahřívání vodiče při průchodu
Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík.
Výbojové zdroje světla
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
Úspora elektrické energie
Úspory energie v osvětlování ve veřejném sektoru Juraj Krivošík SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s , Magistrát hl.m. Prahy.
Elektřina vyrábí teplo
Vedení elektrického proudu v plynech
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
Spotřeba elektrické energie
Tepelná elektrárna.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Výbojové zdroje světla
Výbojové zdroje světla
Elektrický proud v plynech
Domy a Mrakodrapy.
Název materiálu: Elektrická práce – výklad učiva.
KATODOVÉ ZÁŘENÍ.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
Monitory Plazma – OLED - SED
Světlo.
Zdroje světla.
Thomas Alva Edison Nikola Tesla
SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
P ř íkon a energie elektrického proudu.  elektrický proud má tepelné účinky  topná spirála – el. sporák, žehlička, fén, varná konvice apod. – využívají.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Halogenová svítidla Obor:Elektrikář.
VY_52_INOVACE_04_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
ZÁŘIVKOVÁ SVÍTIDLA Autor: Pavel Porteš Jsou to nízkotlakové trubice plněné rtuťovými parami, v nichž se ultrafialové záření výboje mění vrstvou luminoforu.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÁ ENERGIE.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Výbojové zdroje světla
Doutnavka.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Světelná technika Světelné diody.
Teplotní zdroje světla
TERMOEMISE ELEKTRONŮ.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výbojové zdroje světla
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
Teplotní zdroje světla
Transkript prezentace:

Žárovka vs. Úsporná zářivka

Obsah Hlavní rozdíly Žárovka Zářivka Vliv žárovky na životní prostředí Vliv kompaktní zářivky na životní prostředí Ekonomické porovnání

Hlavní rozdíly Žárovka Působí na principu rozžhaveného wolframového vlákna Životnost 1000 hodin 92% elektřiny promění v teplo a jen 8% ve světlo Zářivka Působí na principu elektrického výboje v parách rtuti Životnost až 15000 hodin Promění 4-5 krát více elektřiny ve světlo

Žárovka V dnešních žárovkách svítí zpravidla vlákno ze slitin wolframu První žárovka na malou chvíli zablikala na jaře 1879. V říjnu použil Edison zuhelnatělou nit z bavlny. Až 21. října 1879 se naplno rozzářila první žárovka.První žárovky,ale svítily jen několik hodin. V dnešních žárovkách svítí zpravidla vlákno ze slitin wolframu Edisonova definice žárovky: Měla to být skleněná baňka s vláknem,která po připojení svítí celé stovky hodin.Tedy prakticky použitelná žárovka

Zářivka Energie nezbytná pro práci zářivky přichází od jedné elektrody ve formě uvolňovaných elektronů.Tyto elektrony odevzdávají svou energii atomům par rtuti, které ji zase přenášejí na atomy vrstvy fosforu na stěně trubice zářivky.Fosfor energii vyžaduje jako viditelné světlo. Skleněná trubice zářivky obsahuje páry rtuti o nízkém tlaku; Její vnitřní stěny mají povlak z bílého fosforu. Když je zářivka pod proudem, elektrody na jejích koncích se zahřejí a uvolňují elektrony.Ty se srážejí s atomy rtuti a způsobují, že vyzařují ultrafialové světlo. Když neviditelné ultrafialové paprsky narazí na atomy bílého fosforu, začne fosfor vyzařovat bílé světlo. Přeměně jednoho typu světla v jiný se říká fluorescence.

Vliv žárovky na životní prostředí + Neobsahuje rtuť jako kompaktní zářivka - Spotřebuje několikanásobně větší množství elektrické energie Hlavním negativem je znečištění životního prostředí související s výrobou elektrické energie potřebné k jejímu provozu Při použití vzniká oxid uhličitý

Vliv kompaktní zářivky na životní prostředí + Pokud nefunkční zářivku odevzdáme do tříděného odpadu ,lze až 95% rtuti recyklovat Při použití nevzniká oxid uhličitý - Obsahuje 3 až 10 mg rtuti (podle výrobce)

Ekonomické porovnání Obyčejná žárovka Úsporná zářivka (krátká životnost-23 W) Úsporná zářivka (dlouhá životnost-23 W) Příkon-watty 100 23 Spotřeba za 15000 hod. (kWh) 1500 345 Platba za el. (3,46 Kč/kWh) 5190 Kč 1193,7 Kč Životnost světelného zdroje 1000 hod. 6000 hod. 15000 hod. Pořizovací náklady (za 15000 hodin) 150 Kč Spotřeba 15 ks á 10 Kč 500 Kč Spotřeba 2,5 ks á 200 Kč 400 Kč Spotřeba 1 ks á 400 Kč Celkové náklady za 15000 hodin 5340 Kč 1693,7 Kč 1593,7 Kč Úspora oproti obyčejné žárovce - 3646,3 Kč 3746,3 Kč Ekonomické porovnání