Lucemburkové na českém trůně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu
ČESKÝ STÁT ZA KARLA IV
Karel IV. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Jan Lucemburský.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Politika Karla IV. Radim Nuska 2.B.
Karel IV..
„slepý král“ „král cizinec“
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_ 32_INOVACE_D.07.
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
Karel IV. Lucemburkové. Karel IV. Lucemburkové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
LUCEMBURKOVÉ 1310 – 1437.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Všeználek představuje krále Karla IV.
Karel IV. * , Praha  , Praha Matka: Eliška Přemyslovna
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Lucemburkové na českém trůnu
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Lucemburkové na českém trůně
Mgr. LENKA VENCLOVÁ 7.ročník
DUM (digitální učební materiál)
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Identifikátor materiálu: EU
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Lucemburkové na českém trůnu
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_402_KAREL IV. Téma: ČECHY ZA VLÁDY KARLA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Název: Jan Lucemburský Autor: Mgr. Eva Vondrková
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Český stát za vlády Lucemburků
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
Nástup Lucemburků na český trůn
Nástup Lucemburků na český trůn
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ČESKÝ STÁT ZA LUCEMBURKŮ.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
vypracovala Markéta Jurečková
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
74.1 Čeští králové z rodu Lucemburků
Transkript prezentace:

Lucemburkové na českém trůně     Lucemburkové na českém trůně Tato prezentace byla vypracována v rámci projektu Inovace výuky společenských věd. Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/03.0045

Jan Lucemburský „král - cizinec“, „král - diplomat“ „toulavý rytíř“. 1306 – vymření Přemyslovců po meči – období zmatků a rozbrojů ( o český trůn usilují Jindřich Korutanský a Rudolf Habsburský) Jan Lucemburský

nacházejí ho v osobě Jana Lucemburského. Hledá se nový panovník!!! nacházejí ho v osobě Jana Lucemburského. Podmínkou však byl Janův (14) sňatek s Eliškou Přemyslovnou (18). Ten se uskutečnil v roce 1310 dobyl Prahu bez krveprolévání (nepřál si jej). Jindřich Korutanský z Čech uprchl. Eliška (iluminace ze Zbraslavské kroniky)

Jan Lucemburský (pokračování) 1310 – Inaugurační diplom (král se zavazuje , že nebude dosazovat do zemských úřadů cizince) v zemi spory, proti králi opozice – Jindřich z Lipé, velkolepý dvůr v Brně a sebevědomí šlechty uráží Elišku Přemyslovnu 1315 – na popud královny Jindřich z Lipé uvězněn – odezva šlechty – vzpoura (zemi hrozí občanská válka) Jindřich z Lipé propuštěn Sňatek Jana Lucemburského s Eliškou Přemyslovnou ve Špýru – 1310

Jan Lucemburský (pokračování) 1318 – Domažlické úmluvy – král měl vládnout v souladu se zemským sněmem – šlechtou – z Českého království stavovský stát Spory s Eliškou Přemyslovnou –vězněna na Mělníku Syn Václav – odvezen do Francie (vychováván na dvoře Kapetovce Karla IV.) Jan Lucemburský – rezignace na domácí politiku (toulavý rytíř, král cizinec) Na mezinárodním poli – výborný diplomat (k českým zemím připojeno: Chebsko, Budyšínsko, Zhořelecko, Vratislav)

V době Janovy nepřítomnosti - v českých zemích anarchie Zpět se vrací jen pro peníze na války 1333 – česká šlechta žádá kralevice Karla, aby se vrátil do Čech 1346 – Jan Lucemburský zahynul v bitvě u Kresčaku

Karel IV. (1346 - 1378)

Karel IV. (pokračování) Narodil se roku 1316 v Praze jako syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. V sedmi letech byl poslán do Francie. Tam byl vychován a vzdělán Oženil se s Blankou z Valois (příbuzný rod rodu Kapetovců). Po odchodu z Francie pobýval v Lucembursku a v Itálii, kde získával další vladařské zkušenosti a seznámil se s humanisty (Petrarca,...)

V roce 1333 přijel Karel do Čech. Čechy velmi zubožené, píše, že zde našel rozchvácené statky, na lesích cestách viděl lapky (loupežníky). V roce 1334, mu otec uděluje titul Markrabě moravský, a tak spravuje nejen celou Moravu, ale i Čechy. Chtěl zavést pořádek. Zbavil se lapků (konal proti nim výpravy a krutě je trestal). Vykupuje panství a opravuje královský palác, a teprve až toto všechno je hotovo, pak přijíždí Blanka z Valois.

1346 se stává římským a českým králem 1355 korunován na císaře v Římě Karel IV. se cítil být více Přemyslovcem chtěl obnovit český stát a povznést hlavní město Prahu (Bohemocentrismus) Praga caput regni = Praha hlava království (40 000 obyvatel) víc než Londýn 1338 staví radnici na Starém městě 1348 zakládá Nové město pražské 1348 založena Universita Karlova 1344 začala stavba Svatovítské katedrály (Matyáš z Arrasu, Petr Parléř) 1344 též založeno arcibiskupství. Prvním arcibiskupem byl Arnošt z Pardubic.

církevní politika vzrostl počet klášterů, církevních řádů a kostelů (Emauzský klášter) Stavební činnost Karlův most (1357) - Petr Parléř postavil Královský palác, Hladovou zeď (aby dal práci chudině), Karolinum, Starom. radnice Karlštejn, měl chránit korunovační klenoty (obrazy mistra Theodorika)

Josef Mathauser: Karel IV. pokládá základní kámen k novému mostu

ZAJÍMAVOST: most poškozený povodní v září 1890

Pohled na Karlštejn od jihu z protějšího kopce. Vlevo studniční věž, uprostřed purkrabství, vpravo císařský palác, za ním Mariánská a Velká věž.

Svatováclavská koruna - součást korunovačních klenotů V roce 1346 ji nechal zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem.

Svatováclavská koruna je penězi nevyčíslitelný klenot, který je dnes spolu s jablkem, žezlem a ostatními částmi korunovačních klenotů uložen v chrámu sv. Víta, chráněn sedmi zámky, k nimž má klíč sedm představitelů české národní státnosti (prezident republiky, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny, předseda vlády, primátor hl. m. Prahy, arcibiskup pražský a probošt Metropolitní kapituly sv. Víta).

Politika Karla IV. 1356 Majestas Carolina zákoník, který měl omezit moc šlechty musel ho stáhnout 1356 Zlatá bula Karla IV. ústava Svaté Říše Římské - český panovník má býti prvním mezi volícími kufriřty Zlatá bula byla nejdůležitějším ústavním dokumentem Svaté říše římské ve středověku. Byla k ní připojena zlatá pečeť Karla IV.

Pražský hrad Letecký pohled

Hospodářská politika podpora podnikání (rybníkářství, vinařství, ovocnářství, pivovarnictví) Doba Karla IV. je dobou klidu a míru přednost před válečnými konflikty mají diplomatická jednání (sňatková politika) získal Falc, Svídnicko a Pomořansko, Slezsko, Horní a Dolní Lužici a Braniborsko).

Země Koruny české = území spojené panovníkem Karel IV Země Koruny české = území spojené panovníkem Karel IV. (Čechy, Morava, Slezsko a Lužice). Svatá říše římská ve 14. st. - fialově jsou vyznačeny državy Lucemburků, z čehož většina území patřila ke Koruně české

Rodina Karel IV. měl 12 dětí (1 zemřelo při porodu => 11 dětí) 4 ženy (Blanka z Valois, Anna Falcká) až se svou třetí ženou (Annou Svídnickou) měl syna Václava s Eliškou Pomořanskou 3 syny (mj. Zikmunda) a dcery (Anna - provdala se za anglického krále Richarda II.). Václav se měl stát králem v Čechách (v zemích Koruny České) a Zikmund v Braniborsku. 29. 11. 1378 Karel IV. zemřel na zápal plic. Pochován je v chrámu sv. Víta. Při pohřbu nazván „Pater Patrie“ = „otec vlasti“

Zdroje a literatura: Obrázek str. 2 PARLÉŘOVA HUŤ. Jan Lucemburský. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/Honzik_vit.jpg Obrázek str. 3 Eliška Přemyslovna. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e0/Eliska.jpg/236px-Eliska.jpg Obrázek str. 4 Wedding of John of Luxemburg and Elise of Premyslid in Speyer 1310. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/John_of_Luxemburg-Wedding.jpg Obrázek str. 6 Schlacht von Crécy des Hundertjährigen Krieges zwischen Engländern und Franzosen. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Battle_of_crecy_froissart.jpg Obrázek str. 7 MEISTER THEODERICH VON PRAG. Charles IV kneeling before Madonna. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/16/Charles_IV-John_Ocko_votive_picture-fragment.jpg/410px-Charles_IV-John_Ocko_votive_picture-fragment.jpg Obrázek str. 12 MATHAUSER, Josef. Josef Mathauser (1846-1917) - Karel IV. pokládá základní kámen k novému. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Josef_Mathauser_-_Karel_IV._pokl%C3%A1d%C3%A1_z%C3%A1kadn%C3%AD_k%C3%A1men_k_nov%C3%A9mu_mostu.jpg

Obrázek str. 13/1 STURMFLUT@LIEBERBIBER.DE. Karlsbrücke in Prag. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/thumb/2/2c/Panorama-karlsbr%C3%BCcke.jpg/800px-Panorama-karlsbr%C3%BCcke.jpg Obrázek 13/2 BRUNER-DVOŘÁK, Rudolf. Karlův most po povodni. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Bruner-Dvorak%2C_Rudolf_-_Karluv_most%2C_povoden_zari_1890.jpg Obrázek str. 14 PRAZAK. Hrad Karlštejn. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c0/Hrad_Karl%C5%A1tejn.jpg/800px-Hrad_Karl%C5%A1tejn.jpg Obrázek str. 15 SAUBER, Wolfgang. Wenzelskrone ( Kopie )im Vladislav-Saal ( Prager Burg ). In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bd/B%C3%B6hmen_Reichskleinodien_-_Krone_1.jpg/800px-B%C3%B6hmen_Reichskleinodien_-_Krone_1.jpg Obrázek str. 16 PAJAST. The door in the St. Wenceslas Chapel in the St. Vitus Cathedral in Prague, CZ. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Korunni_komora_dvere.JPG/450px-Korunni_komora_dvere.JPG

Obrázek str. 17 WOLPERTINGER. Siegel der Goldenen Bulle von 1356 mit dem Bildnis Karls IV. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Goldene-bulle_1c-480x475.jpg Obrázek str. 18/1 LUDEK. Panorama Pražský hrad a Karlův most. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Prazsky_hrad_karluv_most_panorama.jpg/800px-Prazsky_hrad_karluv_most_panorama.jpg Obrázek str. 18/2 Pražský hrad, letecký snímek. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c6/Hrad_a%C3%A9rienne.jpg/391px-Hrad_a%C3%A9rienne.jpg Obrázek str. 20 ELECTIONWORLD. Svatá říše římská ve 14. stol. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-19]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/HRR_14Jh.jpg/473px-HRR_14Jh.jpg Kohoutková, H. – Komsová, M. Dějepis na dlani. 2. vyd. Olomouc: Rubico, 2007. ISBN 80-7346-065-3