Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH15/13. 2. 2013, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY NA HRANĚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Drogy Nikotin Extáze Durman Opium Pervitin Hašiš Marihuana kokain LSD
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
DĚLENÍ DROG.
PSYCHOTROPNÍ LÁTKY ; Modernizace výuky odborných předmětů
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9_05.
Drogová závislost Alena Šperlingová.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Opiáty Opiáty neboli narkotika jsou drogy, které utišují bolesti, často způsobí usnutí, zklidňují a navozují stav příjemného uvolnění, působí na CNS Tělo.
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Patologické jevy v životě mladých
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
..a co jste o nich nevěděli
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Ch. Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_12 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu PowerPoint Anotace Žáci se prostřednictvím.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Základní dělení drog Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Kubíková Marie DROGY. =Psychoaktivní droga (též psychotropní látka, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) Jsou přírodní i chemické látky.
Rizika ohrožující zdraví
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Alkaloidy 6. února 2014 VY_32_INOVACE_130317
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Konopí Ze samičích květenství konopí setého se může stát buď marihuana, nebo hašiš. Obě látky jsou svou účinnou podstatou totožné, obsahují psychoaktivní.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Daniel Štěpka, Petr Novák
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH15/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY NA HRANĚ ZÁKONA Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: ChemieTřída: IX Tematický okruh: Přírodní látky Téma: Drogy Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad Použité zdroje: - Chemie, učebnice pro devátý ročník ZŠ a primu víceletých gymnázií. FRAUS 2003, Plzeň. - Poznámky k učebnicím chemie - Vlastní zdroje

P ŘÍRODNÍ LÁTKY NA HRANĚ ZÁKONA Drogy

C O JE DROGA ? Slovo droga má dva významy: Usušené nebo jinak konzervované části rostlin, živočichů nebo jejich metabolity, sloužící jako léčivo Návyková látka, ovlivňující psychiku, většinou nelegální nebo státem omezované látky

ROZDĚLENÍ Podle míry rizika vzniku závislosti Měkké (lehké) : káva, tabák, alkohol – lze konzumovat v přijatelných množstvích a intervalech Tvrdé (těžké) : mají riziko závislosti a jejich užívání je rizikové Podle původu Přírodní Syntetické Podle účinků Konopné,opiáty, stimulační látky, psychotropní léky

L EGÁLNÍ – MĚKKÉ DROGY Patří sem látky, které jsou dostupné široké veřejnosti a dají se koupit v neomezeném množství Alkohol, tabák, káva, čaj Připomeňme učivo alkoholy- deriváty uhlovodíků

L EGÁLNÍ DROGY kategoriepopis Legální drogaVelké riziko lékyZávislost často podceňovaná tabákNejrozšířenější droga,závažná zdravotní rizika Těkavé látkyToluen,ředidla,náplně do zapalovačů, benzen, benzín Často podceňovaná skupina x poškozuje psychické i fyzické zdraví Nejčastěji užívanými drogami v České republice jsou stejně jako v ostatních evropských státech alkohol a tabák. Pravidelně kouří přibližně 30 % dospělých Čechů, ale také téměř 30 % mladistvých; roční spotřeba alkoholu v ČR dosahuje 10 litrů čistého alkoholu na osobu a v populaci jsou široce rozšířené zdravotně rizikové formy užívání alkoholu. Užívání alkoholu i tabáku je celospolečensky tolerováno a problémy spojené s jejich užíváním jsou naopak podceňovány. Více >>

K ONOPNÉ DROGY Konopí (Cannabis sativa) Slengově – marjánka, maruška, tráva, zelí, grass,... Poskytuje halucinogeny a tišící prostředky účinná látka THC ( tetrahydrocannabinol ) Po požití je člověk plný energie a odpočatý

H AŠIŠ Lehká droga, z pryskyřice konopí Účinná látka THC Má hnědou, tmavě zelenou nebo černou barvu Pevná látka, zahříváním měkne Destilací se získá hašišový olej (silnější) Člověk se cítí nad věcí, plný energie a odpočatý, zkresleně vnímá čas (pomalu) Po požití větší dávky mohou nastat halucinace (sluchové i zrakové)

O PIÁTY Drogy mající tlumivý účinek Získávají se z opia (zaschlého mléka z nezralých makovic máku setého) Z jedné makovice lze získat asi 0,05g surového opia Surové opium se kouří a vyvolává dobrou náladu, celkový útlum, slabé halucinace a snění Při dlouhodobém užívání hrozí fyzická i psychická závislost Opium obsahuje asi 30 různých alkaloidů Již ve starověku používáno jako analgetikum Nejčastěji se zpracovává na heroin a léky proti bolesti – morfin

H EROIN Látka vyrábějící se z opia Silně návyková látka Je považován za jedno z neúčinnějších analgetik Je 2x účinnější než morfin V medicíně se používá k tlumení bolest, proti průjmům a kašli

S TIMULAČNÍ LÁTKY Různorodá skupina látek s povzbuzujícím účinkem Kokain, amfetamin, jeho deriváty a extáze

K OKAIN Alkaloid jihoamerického keře koka pravá Na výrobu 1g kokainu je třeba kg lístků Kokain působí na CNS jako stimulant, způsobuje pocity euforie, hyperaktivity, zvyšuje krevní tlak a tepovou frekvenci Vedlejšími příznaky jsou paranoa, záškuby těla,halucinace,svědění těla Extrémní nebezpečí vzniku závislosti, může dojít k poškození mozku

P ERVITIN ( METAMFETAMIN ) Péčko, piko, peří, speed Bílý prášek nebo krystaly Získává se z eferdrinu – látky, která je součástí různých léků Způsobuje zlepšení výkonnosti, hovornost, potlačuje únavu a chuť k jídlu Vyvolává psychickou závislost

E XTÁZE (MDMA) Syntetická droga, vypadající jako pilulka nebo tobolka Tzv. taneční droga Má velké stimulační účinky, člověk je schopen neustálé fyzické aktivity, což může vést až k úplnému vyčerpání a dehydrataci organismu Uvolňuje v těle zásoby energie Je tlumen pocit žízně a tepelná regulace ( po odeznění účinků má člověk žízeň a je mu velká zima), může dojít k poškození nervových buněk V souvislosti s užitím MDMA došlo již k mnoha úmrtím Stejně jako ostatní drogy může obsahovat velmi nebezpečné příměsi

H ALUCINOGENY Psychotropní látky Při požití dochází k změně vnímání, může dojít až k halucinogenní psychóze Patří sem např. lysohlávka, LSD, psylocybim Ukázka stavu po požití LSD

L YSOHLÁVKA Psychoaktivní houba Možné využití účinných látek v psychodiagnostice a psychiatrii Nebezpečné použití bez lékařského doporučení Hrozí předávkování Projevy požití-halucinace,zkreslené vnímání reality

LSD, KYSELINA LYSERGOVÁ Získává se z námelu Účinky různé Halucinace, zkreslené vnímání reality Často se užívá ústy ve formě malých čtverečků tripů

J AK TO FUNGUJE ?

PRŮZKUM

TABULKA

Z AMYSLETE SE NAD TÍM CO DROGA NABÍZÍ A BERE nabízíbere

O BRÁZKY A VIDEA erinzerce.cz/x-cz/inz/6568/ prodam-tabak-1-kg-600-kc-1.jpg af386f489281a2743e1fdc36f92c18b b6dd80d758210c37e t-h-u-m-b jpg gallery/heroin/heroin_asian.jpg g _ecstasy555.gif