Plemena ovcí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JACOB.
Advertisements

KAŠMÍRSKÁ KOZA.
Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
SKUDDE.
OUESSANTSKÁ OVCE.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KERRY HILL.
Fylogenie ovce a kozy.
někdy nesprávně nazývaná HOLANDSKÁ ZAKRSLÁ KOZA
KAMERUNSKÁ OVCE.
Nejznámější plemena ovcí 4 skupin podle užitkového směru
Katalog plemenných beranů - vysvětlivky zkratek v katalogu
DORPER © Katedra speciální zootechniky, FAPPZ, ČZU v Praze.
Rhónská ovce.
Hynek Moliš Králík domácí
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
Plemeno rozšířené v centru a na pobřeží západní Afriky. Celosvětově oblíbený druh v zoo, vhodný k rekultivaci zanedbaných pozemků. Je to nenáročné masné.
Původní místní plemeno, na jeho vzniku se pravděpodobně podílelo i plemeno Orkney, Soay a Spælsau, které na Shetlandské ostrovy přivezli Vikingové před.
Kristýna Mašková Ragdoll.
Kokršpaněl.
DORPER plemeno s budoucností
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
Velký münsterlandský ohař
Nejznámější plemena skotu ve světové populaci
Produkce mléka komplexní užitková vlastnost samic savců
Tvarové vlastnosti.
Mapa zájmu - plány.
Walliserská ČERNOKRKÁ koza
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
Small Munsterlander. byl vyšlechtěn v Německu, v kraji Münsterland, odkud pochází jeho pojmenování. Vznikl začátkem 20. století cílenou selekcí ze španělských.
Plemena prasat KSZ - Praha
Typy konstituce Konstituce tvrdá, zdravá, silná, pevná:
Nejznámější plemena koní
Nejznámější plemena krůt,kachen a hus.
Násobení a dělení čísel (10,100, 1000)
PRODUKCE MASA Maso jako potravina – rozhodující podíl kryt masem hospodářských zvířat Spotřeba masa a konzumace- dle regionálních a náboženských vlivů.
Anglický plnokrevník Martina Kotíková.
Žena a sport.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
CHOV KOZ.
Kriteria třídění koní Podle fylogenetického původu - skupina mongolských koní - skupina orientálních koní iránských arabských araboberberských anglických.
Atlas psů Iveta Nováková 8.A rok 2008.
Praví tuři – kraniologické skupiny
Plemena prasat.
CHOV DRŮBEŽE Velkochovy Malochovy.
ŠELMY.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: střední Afrika Doba vzniku: starověk Původní využití: lovecký pes Využití dnes: společník Průměrná délka života: 12 let Další.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Jagdteriér.
Střední škola zemědělská a přírodovědná
Bavorský barvá ř Původ: Podstatně lehčí a menší varieta hannoverského barváře, vyšlechtěná z něj v druhé polovině minulého století v Bavorských Alpách.
Nejznámější plemena koní
ROTTWEILER.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Užitkové typy skotu mléčný (dojný) masný kombinovaný (maso-mléčný)
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Chov ovcí. Ovce – zřejmě nejstarší hospodářské zvíře nenáročné zvíře – rozšíření ve všech klimatických a výrobních podmínkách V českých zemích ještě v.
KONSTITUCE Komplexe Temperament Habitus
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
SAVCI Největší rozvoj savců = TŘETIHORY (před 65 miliony let = éra savců Pronikali do všech ekosystémů Čtvrtohory = éra člověka.
(Streptopelia decaocto)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Plemena ovcí. Merino  Střední až větší tělesný rámec  Bílá barva  Beran rohatý, ovce bezrohá  Rouno uzavřené  Vhodné do nadmořské výšky 600 m  Ovce.
PODLE RŮZNÝCH HLEDISEK: 1)Fylogenetického původu 2)Stupně prošlechtění.
CLUN FOREST SHEEP Historie Champion Three Counties Show 1925 Court-Llacca F.50 Champion Royal Welsh Show 1955, 1956 & 1957 Court-Llacca Champion.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Transkript prezentace:

Plemena ovcí

Plemena s masnou užitkovostí V rámci tohoto užitkového typu se požaduje plodnost 140%, přírůstky jehňat v odchovu minimálně 300 g a typově musí odpovídat plemennému standardu. Charollais Berrichone du Cher Suffolk (SF) Oxford Down Hampshire Clun Forest Německá černohlavá ovce Texel

Charollais

Francouzské polojemnovlnné plemeno Francouzské polojemnovlnné plemeno. Vyniká výborným osvalením s minimálním výskytem tuku a velmi dobrou růstovou schopností. Ovce jsou středního až většího tělesného rámce a živého temperamentu. Hlava a končetiny jsou bez obrůstu vlnou, kůže narůžovělá, obě pohlaví bezrohá. Hřbet široký, rovný, záď mírně sražená. Končetiny silné, spěnky pevné. Vlna je bílá sortimentu A – B. Obě pohlaví jsou bezrohá. Přírůstek jehňat  se pohybuje kolem 300 až 400 g. Hmotnost bahnic 70 – 90 kg, hmotnost beranů 110 – 140 kg. Plodnost na obahněnou ovci 150 –170 %.

Berrichone                                                                                                                                     

Francouzské polojemnovlnné plemeno Francouzské polojemnovlnné plemeno. Obě pohlaví jsou bezrohá, celá bílá, většího tělesného rámce, se slabým obrůstem břicha a dobře vyvinutými masnými partiemi. Hlava těžší, klínovitá, bezrohá. Vlna řidší, rouno polouzavřené, sortiment vlny B-BC (25-29 µm). Obrůst hlavy, končetin a břicha slabý. Plemeno rané, s dlouhým plodným obdobím s možností trojího bahnění za dva roky a vynikajícími přírůstky jehňat. Živá hmotnost bahnic 70-80 kg, beranů 100-120 kg. Plodnost na obahněnou ovci 140-160 %, denní přírůstek v odchovu a výkrmu 300-350g.

Hampshire                                                                                                                                                    

Anglické masné, tmavohlavé polojemnovlnné plemeno s krátkou vlnou Anglické masné, tmavohlavé polojemnovlnné plemeno s krátkou vlnou. Barva hlavy, uší, nohou je černohnědá až černá. Barva vlny bílá, rouno vyrovnané, sortiment BC-C (27-33 mm). Vyznačuje se poměrně značným obrůstem nohou a hlavy. Ovce jsou velkého tělesného rámce, hruď široká a hluboká. Hlava a krk krátký, uši široké a středně dlouhé. Trup válcovitého tvaru na nízkých silných končetinách. Osvalení hřbetu, vnější a vnitřní kýty dobré. Obě pohlaví jsou zásadně bezrohá. Ovce jsou rané, mléčné a náročné na celoroční vyrovnanou výživu. Jsou dobře přizpůsobivé i drsnějším klimatickým podmínkám. Živá hmotnost bahnic 65-75 kg, beranů 90-120 kg.  Plodnost na obahněnou ovci 150-160 %, denní přírůstek v odchovu a výkrmu 300-350g.

Oxford Down                                                                                                                         

Anglické masné, krátkovlnné, tmavohlavé plemeno s polojemnou vlnou Anglické masné, krátkovlnné, tmavohlavé plemeno s polojemnou vlnou.  Berani i bahnice se vyznačují velkým tělesným rámcem, širokým hřbetem a prostorným hrudníkem. Hlava přiměřeně dlouhá, široká s rovným profilem, obě pohlaví bezrohá. Mulec černý, tmavé uši průměrné délky. Krk středně nasazený a odpovídající délky, u beranů silnější. Hrudník hluboký a široký. Hřbet dlouhý, široký a dobře zmasilý. Záď dlouhá, poměrně rovná, končetiny silné, středně dlouhé, spěnky pevné, paznehty tmavě zbarvené. Vlna bílá, pololesklá, zkadeřená, sortiment B-CD (25,1-35,0 mm). Živá hmotnost bahnic 80-90 kg, beranů 110-120 kg. Plodnost na obahněnou ovci 150-170 %,  přírůstek ve výkrmu a odchovu 300-350 g.

Německá černohlavá ovce                                                                                                               

Plemena s dojnou produkcí Tato plemena jsou charakterizována vynikající mléčnou užitkovostí. Východofríská ovce Lacaune

Východofríská ovce                                                                                                                         

Plemeno je nejvíce chováno v Německu Plemeno je nejvíce chováno v Německu. Plemeno se vyznačuje velkým tělesným rámcem. Hlava je mírně klabonosá, obě pohlaví jsou bezrohá. Uši jsou velké, široké a polosvislé. Hlava, ocas a končetiny nejsou obrostlé vlnou. Sortiment vlny BC-D. Roční produkce vlny u beranů činí 5 - 6 kg a bahnic 4 - 5 kg. Živá hmotnost ovcí je 60 – 85 kg, beranů 80 – 100 kg. Produkce mléka za laktaci je 400 – 600 kg s obsahem tuku 6-7 %. Přírůstek jehňat v odchovu je 300 – 400 g. Plodnost ovcí je 200 a více %

Plemena plodná Romanovská ovce Olkuská ovce

Romanovská ovce                                                                                                                         

Ruské plemeno vyšlechtěno v 17 Ruské plemeno vyšlechtěno v 17. století v Jaroslavské oblasti Ruska cílevědomým výběrem bez použití genetického podílu jiných plemen., vyznačuje se menším až středním tělesným rámcem, jemnou kostrou, krátkoocasé, krátkouché, obě pohlaví bezrohé. Hlava černá s charakteristickou bílou lysinou, u beranů mírně klabonosá. Bílé odznaky, pokud se vyskytují na končetinách a spodní části ocasu, nejsou na závadu.Hmotnost ovcí je 40 – 50 kg, beranů 60 – 70 kg. Vlna je smíšená, polohrubá, Vlna sortimentu C-DE (29-55 µm),  šedé barvy. Jemná podsada je dlouhá, pesíky černé, krátké. Rouno tvoří 5-6 cm dlouhá podsada s jemností 18-24 mm ocelově šedé až šedě namodralé barvy a černé 2-4 cm dlouhé pesíky s jemností 60-90 mm. Poměr pesíků k podsadě je 1:4 až 1:10, což má rozhodující vliv na bezkonkurenční kvalitu kůže. Kožešina je lehká, hřejivá, pevná a vyčiněná je ve srovnání s jinými plemeny ovcí více než o polovinu lehčí. 1 m2 kůže váží 1,1 až 1,4 kg. Vyznačuje se vysokou plodností (250 – 320 %), raností, dlouhým plodným obdobím (asezónnost), nenáročností. Plemeno je rovněž  významným kožichovým plemenem. V rámci plemene jsou známy 3 užitkové typy: a) - hrubý s výskytem rohů u beranů, b) - normální s pevnou konstitucí, obě pohlaví zásadně bezrohá, c) - jemný bezrohý, ale světlejšího zbarvení v důsledku vyššího podílu podsady k pesíkům 10-12:1. Pozn.: Pesík = hrubý, rovný, dlouhý chlup v srsti savců, vyplněný dření. Pesíky vyrůstají jednotlivě z pokožky a přečnívají ostatní srst.

Olkuská ovce                                                                                                                                   

Polské dlouhovlnné plodné plemeno Polské dlouhovlnné plodné plemeno. Plemeno je středního až většího tělesného rámce, živá hmotnost bahnic 65-70 kg, beranů 85-95 kg. Vlna bílá, sortiment C-CD (29-39 mm). Vyniká mléčností a dobrými mateřskými vlastnostmi

Zdroje: http://home.zf.jcu.cz/public/departments/ksz/studium/skot/atlasHZ/