Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne 7. 11. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunitní knihovna v Břevništi
Advertisements

Co na knihovnický web? Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Webové stránky pro knihovníky Podívejte se a vyzkoušejte.
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
MEZIKNIHOVNÍ VÝPŮJČNÍ SLUŽBA V OKRESE ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Mgr. Libuše Foberová Pardubice 15. – 16. dubna 2003 KNIHOVNA MATĚJE JOSEFA SYCHRY VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU.
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
STATISTIKA 2013 NIPOS Kult (MK) STATISTIKA  Je věda, která se snaží zkoumat reálná data.  Je metoda, jak vyjádřit nejistá data s přesností.
Nové služby, noví uživatelé nová statistika Knihovnická dílna 2008 Praha,
Mgr. Jarmila Krkošková Knihovnické a informační služby Univerzitní knihovny Ostravské univerzity v Ostravě
STATISTICKÉ VYKAZOVÁNÍ ČINNOSTI KNIHOVEN
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM V KATALOGU ALEPH. Obsah n Vstup do katalogu Vstup do katalogu n Vyhledávání a prohlížení Vyhledávání a prohlížení –Obecné zásady.
Roční výkaz o knihovně Kult(MK) I. Knihovní fond II. Uživatelé III. Výpůjčky IV. Další údaje V. Elektronické služby knihovny VI. Zaměstnanci VII.
ÚRAZOVÉ POJIŠTĚNÍ administrace.
Webové stránky obecních knihoven Seminář dobrovolných knihovníků 22. listopadu 2006 Ing. Jana Tomancová.
Registr přechodných pobytů
E-knihy III, Národní technická knihovna E-knihy III, Národní technická knihovna Zkušenosti s výpůjčkami Flexibooks David Janulík.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Books Online projekt v Knihovně Kroměřížska David Zapletal.
KP-Win SQL přehled nových funkcí programu
KNIHOVNA FAKULTY TĚLESNÉ KULTURY
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Výsledky činnosti knihoven okresu Brno-venkov 2009 – 2013 (neprofesionální knihovny) naše pětiletka Modřice M. Kubíková.
Šablona webových stránek Školení pro dobrovolné knihovníky Opava
Seminář E-knihy IV, Eva Recmanová Středočeská vědecká knihovna v Kladně.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
STATISTIKA Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Statistické výkazy za rok 2013, hlavní problémy a na co se zaměřit v roce 2014 Mgr. Zbyněk Kotzian Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Seminář neprofesionálních knihovníků 23. dubna 2009 Knihovna Karla Dvořáčka.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_14 Název materiálu:Knihovny a jejich služby Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
Problematika oddělení pro dospělé čtenáře” v rámci projektu „Blíže k sobě i knihám – místo knihoven ve sjednocené Evropě Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Statistika podruhé Návrh evidence a statistického výkaznictví Možná realizace Komise SDRUK pro RF Praha,
Základní dokumenty knihovny Zřizovatel knihovny: právní subjekt – obec – schvaluje zastupitelstvo jako organizační složku obce nebo je knihovna součástí.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Statistické výkazy Ivo Brožek.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Statistika a porovnání činnosti knihoven Lidmila Švíková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích.
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Statistika 2010 a 2011 Úkoly na nejbližší období Několik informací Několik připomenutí Sekce SDRUK pro RF a skupina pro standardy VKIS Praha, 10. listopadu.
Nová evidence knihovnických činností od Základní informace.
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Knihovna statistika Uživatelé knihovny.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Zkušenosti s tvorbou a využíváním nového webu v MVK ve Vsetíně
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci
Procházka po knihovnách
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
PORADA RF Holasovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Seminář pro dílčí knihovníky ústavů fakult MENDELU
Transkript prezentace:

Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne

Deník na rok 2013/2014 Deníky na rok 2013/2014 již nebude NIPOS tisknout, do konce listopadu budou uveřejněny na stránce NIPOS, odkud si je budete moci stáhnout a vytisknout. Adresa: Pokud byste měli s tiskem problém, obraťte se na oddělení služeb knihovnám Liberecka, které vám jej zajistí. Následující pokyny k vyplňování deníku vycházejí z verze pro rok 2012, nový deník by se však neměl od dosavadního lišit.

Struktura Deníku – 6 částí I. Uživatelé II. Služby uživatelům - výpůjčky III. Elektronické služby IV. MVS, vydavatelská činnost V. Kulturní a vzdělávací akce pro veřejnost VI. Aktivity pro knihovny a provozovatele, regionální funkce (výběr)

Počet registrovaných čtenářů, kteří navštívili knihovnu poprvé ve sledovaném roce. Ve sloupci 2 se uvádí, kolik je z toho je dětí Součet všech návštěvníků knihovny – fyzických i návštěvníků on-line služeb. Návštěvníky on-line služeb vykazují jen knihovny s WWW katalogem Součet: počet návštěvníků knihovny + počet návštěvníků na internetu + počet návštěvníků kulturních nebo vzdělávacích akcí Vyplnit podle záhlaví tabulky: • návštěvníci knihovny, • návštěvníci na internetu (pokud si čtenář půjčovat a navíc byl na internetu, bude započten 2x), • počet návštěvníků na kulturní nebo vzdělávací akci. Do kulturních akcí uvádět i účastníky pravidelných setkání různých skupin (schůzky žen apod.) Týká se pouze knihoven, které mají katalog na internetu. Doporučuje se vyplňovat 1x za měsíc

Součet: výpůjček knih + výpůjček časopisů + dalších dokumentů, které však obvykle menší knihovny nemají Výpůjčky dle záhlaví tabulky. Časopisy se nepřičítají k naučné literatuře (jak tomu bylo v minulosti), vykazují se zvlášť a přičtou se do výpůjček celkem! Obvykle knihovny nemají ve fondu CD, zvukové knihy DVD CD ROM Obvykle nemají Z celkového počtu výpůjček výpůjčky na místě v knihovně Obvykle nemají Z celkového počtu výpůjček prodloužené výpůjčky Prodloužená výpůjčka (prolongace) se po uplynutí výpůjční lhůty počítá jako nová výpůjčka, je tedy zahrnuta do počtu nových výpůjček za konkrétní den. Součet za všechny sloupce

Vykazují knihovny, které mají webovou stránku dle počítadla návštěvníků Malé knihovny nemají Podle záhlaví tabulky vykazují knihovny, které mají katalog na internetu. Údaje zjistí ze systému – viz obrázek dole. Doporučuje se vyplňovat 1x za měsíc. Počet dotazů zodpově- zených em

Menších knihoven se obvykle netýká Vyplňují knihovny, které byly požádány o výpůjčku z jiné knihovny, malé knihovny pouze výjimečně Vyplňujete, pokud jste vyžádali konkrétní knihu (časopis) pro konkrétního čtenáře, nepočítají se sem výpůjčky z výměnného fondu

Vyplňovat dle záhlaví tabulky Přenáší se do oddílu I. Uživatelé knihovny sl. 7 Přenáší se do oddílu I. Uživatelé knihovny sl. 8

Vyplňují pouze knihovny, které poskytují služby knihovnám, ostatní NEVYPŇUJÍ Výjimečně mohou vyplňovat knihovny, které si půjčují soubory knih mezi sebou. Uvedete počet souborů a počet svazků v nich, které jste dostali ve sledovaném roce (neuvádí se ty, které máte z minulých let) Vyplňují pouze knihovny, které poskytují služby knihovnám, ostatní NEVYPŇUJÍ

Naše doporučení: • Věnovat pozornost definicím (v Deníku) a pokynům k vyplňování • Pracovníkům knihoven, kteří se nebojí Excelu doporučujeme vést Deník v elektronické podobě. Najdou ho ke stažení na stránce Krajské vědecké knihovny v Liberci Knihovny regionu – Informace pro knihovny

Děkuji za pozornost Jaroslava Starcová