Politická situace na Kubě od roku 1959

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Berlínská krize.
Che Guevara.
Člověk a společnost Dějepis 20. století Studená válka VY_32_INOVACE_09 Sada 23 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Kubánská republika Barbora Velebová.
Průběh 1. světové války 3. část.
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU
Problémy poválečného světa
KARIBSKÁ KRIZE Autor: Jan Šrámek.
Ruské revoluce 4. část.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
III/2 9.A XVI Dějepis Únor 1948, komunistický převrat, Klement Gottwald IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Únor 1948.
První světová válka
STUDENÁ VÁLKA.
Vývoj v Rusku.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Korejská válka.
Československo na cestě destalinizace
Fidel Castro. "Vládce Ostrova svobody„ současný kubánský předseda vlády a předseda státní rady diktátor, zakladatel prvního komunistického státu na západní.
KUBA.
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
První světová válka III
Kubánská raketová krize (Karibská krize)
Poválečné Československo do roku
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
DIKTÁTOŘI VŮDCI AUTOKRATÉ.
Karibská krize.
Rozdělená Evropa.
Kuba CEVRO Institut.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Politici. Raúl Castro Ruz ? prezident Kuby (od ) mladší bratr Fidela Castra.
Who I am?. Ťiang Ťie-š' Čankajšek 31. října 1887 – 5. dubna 1975 byl vůdcem Kuomintangu (Guomindang, KMT, Národní strana)
Kubánská otázka Fidel Castro Vláda od roku 1959, teprve nedávno předal funkce bratrovi Vláda od roku 1959, teprve nedávno předal funkce bratrovi.
Kuba.
Sociální práce v historickém kontextu 60. léta Uvolnění a pokus o vlastní cestu invaze sovětských vojsk Konec nadějí Jan Dočkal.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_99 Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Projekt 8.A.   Úvod  Film a diskuze  Práce ve skupinách, tvorba prezentací  Prezentace skupin  Tvorba animace  Exkurze + fotodokumentace.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
EVROPA A SVĚT PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE – 2. část
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Karibská (kubánská) raketová krize
Komunismus a fašismus.
Vývoj v Rusku.
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
ČÍNA.
STUDENÁ VÁLKA 1.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Politický systém Itálie
VY_32_INOVACE_D9.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: červen 2012
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Kubánská revoluce a americká invaze v zátoce Sviní na Kubě
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
1980_1984 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
Karibská (kubánská) krize!
Svět na přelomu 50. a 60. let 20. století
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Kuba (Havana) Komunistický režim Castro Doutníky, rum Fidel Raúl
Fidel Castro a Kuba.
STŘEDNÍ AMERIKA ostrovní část
Fidel Alejandro Castro Ruz
Transkript prezentace:

Politická situace na Kubě od roku 1959 Monika Beňová

1959 vítězství revolucionářů v partizánské válce svržení diktatury Fidel Castro Ruz kubánským předsedou vlády přeměna Kuby v komunistický stát

17.4. 1961 invaze CIA v Zátoce Sviní pokus USA o svrhnutí režimu vylodění emigrantů 1113 mrtvých na straně CIA vítězství Castrových milic

1962 Kubánská raketová krize (Karibská krize) USA nalézá sovětské rakety na území Kuby > světový konflikt J.F. Kennedy požaduje odstranění raket Kubánská raketová obrana sestřelila americký letoun U-2, jehož pilot zahynul - americká blokáda Kuby Chruščov vydal 28. října příkaz odstranit raketové základny na Kubě USA se zavázaly, že nenapadnou Kubu a v  tajném dodatku slíbily stažení raket středního doletu z Evropy

únor 1986 3. sjezd KS Kuby, který přijal směrnice na zdokonalení hospodářského systému, tento záměr se nepodařilo realizovat, zemi naopak postihla hluboká hospodářská krize po demokratických změnách v bývalých socialistických zemích a v Sovětském svazu, které svou pomoc Kubě zastavily, ocitla se země na pokraji hospodářského a politického zhroucení léto 1994 po zrušení pobřežní kontroly se zdvihla vlna útěků a emigrace do USA, ale posléze se obě země dohodly na obnovení pobřežních hlídek 21. ledna 1998 - začala několikadenní historicky první návštěva papeže Jana Pavla II. na Kubě, jež měla obrovský ohlas.

Kubánští utečenci na primitivním voru

Tisíce věřících a papež - výjev, na který jsme si již zvykli Tisíce věřících a papež - výjev, na který jsme si již zvykli. Nezvyklý je však obraz "Che" Guevary v pozadí.

Che Guevara

Dr. Ernesto Rafael Guevara de la Serna (oficiálně 14. června 1928, Rosario, Argentina – 9.října 1967, La Higuera, Bolívie) argentinský lékař marxistický revolucionář a vůdce kubánských gueril byl členem Castrova „Hnutí 26.července“, které se v roce 1959 dostalo k moci na Kubě v roce 1966 opustil Kubu, pokračoval v šíření revoluce v dalších státech, nejprve v Zairu a potom v Bolívii bolivijští vojáci jej zabili, přesné okolnosti nejsou známy

Fidel Castro (nar. 13.8.1927) "Vládce Ostrova svobody" současný nejvyšší kubánský představitel zakladatel první komunistické země na západní polokouli podle sovětského vzoru zaváděl rychle školství, aby zvýšil gramotnost Kubánců, za jeho vlády byla též zavedena i bezplatná lékařská péče marxistické myšlenky > spolupráce s Čínou a SSSR po vítězství nad USA v Zátoce Sviní vyhlašuje Kubu socialistickou republikou zavedl totální centralizmus po pádu SSSR Castro musel zavést drastická opatření na uchránění ekonomiky Kuby před krachem

Fidel Castro se svým bratrem Raúlem Fidel Castro se svým bratrem Raúlem. Raúl Castro se má stát Fidelovým nástupcem.