Etiopská federální demokratická republika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika-demokratický stát
Advertisements

B U L H A R S K O Buršová Martina 5.B. VLAJKA ZNAK.
Válka ve Vietnamu.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Afrika – obyvatelstvo a sídla
Česká republika Demokratický stát.
Vývoj české ústavnosti
Somálsko.
Sýrie a Libanon.
FINSKO.
Východní Evropa – Ukrajina
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
KEŇA Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a EU.
Polsko Eliška Pokorná.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
TEST 17. POLITOLOGIE
Kurdové.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Historie Starověkého Řecka
Československá republika mezi válkami
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Sametová revoluce VY_32_INOVACE_2B17.
Etiopská federální demokratická republika
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
NIZOZEMÍ Leží v západní Evropě Hlavní město: Amsterdam
OBČANSKÁ VÁLKA NA SRÍ LANCE
Vývoj české ústavnosti
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Minsk Státní zřízení: republika Rozloha (km 2 ): Počet obyvatel:
Karel Veliký ( ) III-02.
Politický systém Itálie
Charakteristické rysy československé demokracie
„Kolébka lidstva“  území na východě Afriky, ohraničené Etiopskou vysočinou na severu, rozvodím Konga na západě, 10° j. š. na jihu a Indickým oceánem.
Turecko Eliška Novotná.
Helénistické období.
Made in China Lubomír Bureš
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Francie Miroslav Chmelka.
Afrika - obyvatelstvo Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , září.
VLAST 6. ročník.
Etiopská federativní demokratická republika km 2 Vnitrozemský stát ve východní Africe.
Revoluce
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihomoravs ký kraj.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Země 30% chudoby. Základní údaje Rozloha se činí km 2 Počet obyvatel se rovná obyvatel Hlavní městem je Addis Abeba Obyvatelé se skládají.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Státověda.
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Švýcarsko Open presentation.
Stát Definice, funkce, typy.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Ohniska konfliktů TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VZNIK USA.
Politický systém Itálie
Revoluce
Andorra Vatikán San Marino
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Poloha České republiky
Revoluce
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Etiopská federální demokratická republika Etiopie - Habeš Etiopská federální demokratická republika

- Ve středu Afrického rohu Bohatá kultura Nikdo kromě Itálie (1936-1941) je neobsazoval Sousedí s Keňou (jih) Eritreou a Džibutskem (sever) a Somálsko (východ)

Historie Jedna ze zemí s nejstarším lidským osídlením Na jejím území se špatně vyvíjí člověk rozumný Slovem Etiopie označovali staří řekové výraz na jih o Egypta Prvním významnějším státním útvarem na území Etiopie byl D‘mt - 8.-5. století př. n. l. Na jeho základech pak v 1. století př. n. l. vznikla Aksúmská říše. 330 n. l. bl první Etiopský Biskup – Frumentius Až do konce 15 st. Neměli Etiopští králové hlavní město – vládli raději z velkých tábořišť Nové hlavní město – Deba Berban po jeho smrti se ovšem hlavní město opět zrušilo díky tomu Muslimové roku 1529 zemi napadli Zejména kvůli muslimským výbojům bylo spojení Etiopie s ostatními částmi křesťanského světa až do 16. století velice omezené.

V roce 1520 připlula na pomoc proti této hrozbě do Rudého moře portugalská flotila. Po počátečním úspěchu byl v roce 1543 byly poraženi v bitvě, které se účastnili i portugalští mušketýři, a musel se stáhnout zpět do Hararu. Menelik II Etiopii sjednotil V letech 1977 až 1978 proběhla etiopsko-somálská válka. Po počátečním úspěchu východního souseda se Etiopii podařilo, díky vojenské pomoci SSSR a Kuby, útočníka vytlačit ze svého území. V roce 1993 se od Etiopie oddělila Eritrea. Společná hranice byla po mnoho let předmětem sporů a ozbrojených střetů, které nakonec s posvěcením obou státu ukončil v srpnu 2009 Mezinarodní tribunal v Haagu.

Politika Zákonodárci – dvoukomorový parlament z Federálního shromáždění (117 křesel) a Sněmovny lidových zástupců (548 křesel) Lidoví zástupci jsou voleni na šest let ve všeobecných volbách. Sněmovna lidových zástupců volí prezidenta na šestileté funkční období. Poslední volby – 5.května 2005 Při protivládních demonstracích v červnu a listopadu 2005 bylo zabito asi 80 osob. Následně bylo uvězněno mnoho opozičních vůdců, novinářů, podnikatelů a aktivistů zaměřených na lidská práva. Mnoho z nich bylo obviněno z velezrady a genocidy. Řada aktivistů byla uvězněna v nechvalně proslulé věznici Kaliti.

Obyvatelstvo Etiopie má poměrně pestré národnostní i náboženské složení. Mezi nejpočetnější etnika patří Amharové, Tigrejci a Oromové Další početnější národností skupiny žijící na území Etiopie jsou Sidamové, Šankelové, Somálci, Afarové a Guragové. Podle vládního sčítání z roku 1994 se 61,6 % etiopské populace hlásí ke křesťanství (50,6 % etiopské ortodoxní církve Tewahedo, 10,1 % evangelici a 0,9 % katolíci), muslimové tvoří 32,8 %, převážně sunnité, a 5,6 % jsou tradiční animisté.

Ostatní Písmo: Za pracovní a úřední jazyk Etiopie je chápána amharština, která používá speciální písmo bez standardizované transkripce do latinky. U osobních jmen a geografických názvů se proto lze setkat s několika různými tvary či podobami. Geografie: Území převážně hornaté

Tak a teď trochu obrázků :))

Vlajky Etiopie   1941 - 1974 1887 - 1920 1920 – 1941 ; 1975    Až další stránka… 1974 - 1975 1975 - 1987

  1987 1987 - 1991   1991 - 1992 1992 - 1996 6.2.1996 – dodnes?! Doufejme…

Táák a nějaký to video :))