Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr
Advertisements

Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr
ŽIVOČICHOVÉ – HÁDEJ, KDO JSEM?
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují se savci žijícími v lese Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodních druhů,
Řád šelmy - čeleď lasicovití
Pří_180_Rozmanitost přírody_Veverka obecná Autor: Mgr. Eliška Galíková
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Opakování obojživelníci
Obojživelníci Zástupci.
Lasicovité šelmy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_495_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.08 Název pro školu:
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Pří_184_Rozmanitost přírody _ Hraboš polní Autor: Mgr. Eliška Galíková
SAMOSTUDIUM TEST VLK OBECNÝ LIŠKA OBECNÁ FENEK BERBERSKÝ
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
VY_52_INOVACE_PŘ.8.07_Šelmy, test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis 8.ročník.
Čeleď: Šelmy lasicovité
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Trénink v určování savců ČR
ŽIVOČICHOVÉ – HÁDEJ, KDO JSEM?
Pří_190_Rozmanitost přírody _ Kuna Autor: Mgr. Eliška Galíková
Pří_187_Rozmanitost přírody _ Kuna Autor: Mgr. Eliška Galíková
Řád šelmy - čeleď lasicovití
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Veverka obecná Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
KUNOVITÉ ŠELMY.
Lasicovití Skunkovití
Základní škola Kladruby
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Savci – KVÍZ 2 Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ČR - mírný podnebný pás (živočichové)
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
Pří_176_Rozmanitost přírody_Liška obecná Autor: Mgr. Eliška Galíková
Pří_184_Rozmanitost přírody _ Hraboš polní Autor: Mgr. Eliška Galíková
Základní škola Kaplice, Školní 226 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_11BI47 Autor: Ludmila Baštářová Období vytvoření: Únor 2013 Ročník,
Jsou všechny šelmy opravdovými šelmami?
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_158 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětBiologie.
CZ.1.07/1.4.00/
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: září 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Škola:. Základní škola a Mateřská škola,. Kostelní 560, Svoboda n
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
LASICE KOLČAVA Latinsky: Mustelem Zpracovala: VERONIKA POLLAKOVÁ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Lasicovití M.Filip. Členění Říše živočichové (Animalia) Kmen strunatci (Chordata) Podkmen obratlovci (Vertebrata) Třída savci (Mammalia) Řád šelmy (Carnivora)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
ŠELMY LASICOVITÉ drobné (lasice kolčava), středně velké šelmy (jezevec, vydra)‏ nemají zatažitelné drápy proto kuny našlapují jen na prsty, aby jejich.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Panda Červená Eva Brachtlova Třída: 5.B. Škola:Hluchák.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Savci – lasicovité šelmy
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Přizpůsobivost živočichů
Anotace: LASICOVITÍ (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOPIS
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
19 savci v lese VY_32_INOVACE_19
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
PLACENTÁLOVÉ ŠELMY LASICOVITÉ.
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Pavla Kofroňová Název: Šelmy VY_32_INOVACE_Př.5
Transkript prezentace:

Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval: Mgr. Kateřina Müllerová Výukový cíl: Motivace, úvodní prezentace k tématu, podpora fáze evokace a učení Vhodné pro ročník, předmět: 7. třída Předpokládaná délka: 15-20 min. Poznámky k organizaci výuky: -

POZNÁVÁNÍ ŠELEM LASICOVITÝCH

ÚVODEM Tato prezentace je určena všem, kteří si chtějí zábavnou formou zopakovat své znalosti o lasicovitých šelmách. Po kliknutí myší na obrázek šelmy, se vám zobrazí její celý název. Po kliknutí na správnou odpověď dojde k jejímu zvýraznění.V prezentaci se pohybujte otáčením kolečka myši. Přeji hodně úspěchu při řešení. V poznámkách pod čarou si můžete přečíst zajímavosti o těchto šelmách.

(1) LASICE HRANOSTAJ Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně) Její kůže se užívala na královská roucha. Má černě zbarvený konec ocasu. Srst této šelmy je v zimě celá bílá. Je větší než lasice kolčava. Jejích kožešin se užívalo pod názvem hermelín.

(2) JEZEVEC LESNÍ Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně) Je to největší lasicovitá šelma. Patří mezi ploskochodce. Loví ve dne. Upadá do zimního spánku. Srst této šelmy je v zimě celá bílá. Nepohrdne ani slimákem ani kořínky, je to všežravec. Ploskochodci našlapují na celá, lysá, chodidla.

(3) KUNA skalní lesní Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně) Dosahuje velikosti kočky domácí. Tyto dva druhy se liší zbarvením skvrny na hrdle. Proniká do měst, můžeme ji nalézt i v centru Prahy.

(4) LASICE KOLČAVA Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně) Je to nejmenší lasicovitá šelma. Pronásleduje hlodavce do děr. Sídlí i v opuštěných norách. Upadá do zimního spánku. Její srst mění v zimě barvu. Dosahuje velikosti asi 20 cm. Její tvar těla a velikost jí umožňují pronikat i do malých skulin za potravou.

(5) TCHOŘ TMAVÝ Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně) Loví především v noci. Chrání se páchnoucí tekutinou. Páchnoucí tekutinou značkuje území. Upadá do zimního spánku. V létě žije v lesích a v zimě blízko lidí. Živí se hlavně myšmi, křečky a žábami. Díky páchnoucí tekutině se vžilo rčení „páchne jako tchoř“.

(6) VYDRA ŘÍČNÍ Má uzavíratelné nosní otvory a ušní boltce. Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně) Mezi prsty nemá blány. Srst má stále mastnou. Je dokonale přizpůsobena životu ve vodě. Ocas při plavání používá jako kormidlo.

KONEC

ZDROJE OBRÁZKŮ: Úvodní obrázek: LANDGRAF. Fischotter, Lutra Lutra.JPG [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fischotter,_Lutra_Lutra.JPG HILLEBRAND. Mustela erminea upright.jpg [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mustela_erminea_upright.jpg NEZNÁMÝ AUTOR. Kurzschwanzwiesel im Winterfell.JPG [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kurzschwanzwiesel_im_Winterfell.JPG BADGERHERO. Badger-badger.jpg [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Badger-badger.jpg ČÍČEL. Martes foina.gif [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Martes_foina.gif KROPIVNIK. Martes martes crop.jpg [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Martes_martes_crop.jpg LAW. Mustela nivalis -British Wildlife Centre-4.jpg [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mustela_nivalis_-British_Wildlife_Centre-4.jpg TRIMMING. Polecat pair geograph.co.uk. 2009035.jpg [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polecat_pair_geograph.co.uk._2009035.jpg ATIRADOR. Otter in winter.jpg [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Otter_in_winter.jpg