Technologická zařízení ve výrobním středisku Střední škola, Bohumín, příspěvková organizace, Husova 283, Bohumín Technologická zařízení ve výrobním středisku Stroje a zařízení v gastronomii VY_52_INOVACE_24-01-ZI VY_62_INOVACE_27-01-SE © Irena Zikmundová, 2012
CZ.1.07./1.5.00/34.0473 - INTERAKTIVNĚ KE SVÉ BUDOUCNOSTI METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU Název vzdělávacího materiálu Technologická zařízení ve výrobním středisku Číslo vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_24-01-ZI Číslo šablony V/2 Autor Zikmundová Irena Studijní obory 69-54-E/01 Provozní služby Ročník První a druhý ročník zařazení dle ŠVP Vyučovaný předmět dle ŠVP Příprava pokrmů Téma Očekávaný výstup Žák se seznámí s technologickým zařízení v gastronomii, umí určit způsob použití jednotlivých zařízení, umí stroje využívat Anotace (způsob použití) Inovovaný výukový materiál slouží k seznámení žáků s nejdůležitějšími informacemi o strojích a zařízení v gastronomii Datum vytvoření Červen 2012 Druh výukového materiálu Prezentace v PowerPointu Klíčová slova Hygiena, bezpečnost práce, indukční sporák, plynové spotřebiče, varné kotle, sklopné pánve, fritézy, konvektomaty, mikrovlnná trouba, nářezové stroje, mycí stroje, stroje pro strouhání, plátkování, kostkování, hnětací a šlehací stroje, ponorné mixéry, škrabky brambor a zeleniny, parní skříň, lednice, termoporty Rozvíjené klíčové kompetence Kompetence k učení a k řešení problému Použitá literatura a zdroje Viz poslední snímek + archiv autora © Irena Zikmundová, 2012
Osnova: Seznámení se se zásadami hygieny a bezpečnosti práce, seznámení se se stroji v kuchyni, seznámení se s chladícím zařízením, údržba a čištění, použité zdroje © Irena Zikmundová, 2012
Zásady hygieny a bezpečnost práce Dodržování čistoty těla, řádné mytí rukou, vyčištěné, ostříhané nehty, čistá pracovní obuv a oděv, zakryté vlasy, zdravotní průkaz, seznámení pracovníka s platnými bezpečnostními předpisy, základní požadavky na pracovišti. © Irena Zikmundová, 2012
Jak vypadá zdravotní průkaz? Obr. č. 1 – Zdravotní průkaz Zdroj: http://www.sevt.cz/produkt/zdravotni-prukaz-pracovnika-v-potravinarstvi-14806005/ © Irena Zikmundová, 2012
Stroje v kuchyni (1) varná pole elektrická varná pole s indukčním ohřevem plynové spotřebiče varné kotle sklopné pánve fritézy pece a konvektomaty mikrovlnná trouba mycí stroje nářezové stroje © Irena Zikmundová, 2012
Stroje v kuchyni (2) Stroje pro strouhání, plátkování, kostkování, hnětací a šlehací stroje, ponorné mixery a šlehače, škrabky brambor a zeleniny, indukční sporák, parní skříň, termoporty. © Irena Zikmundová, 2012
Foto kuchyňského zařízení (1) Obr. č. 2 – Šlehač – hnětač Zdroj: vlastní foto Obr. č. 3 – Krouhač zeleniny Zdroj: vlastní foto Obr. č. 5 – Nářezový stroj Zdroj: vlastní foto Obr. č. 4 – Konvektomat Zdroj: vlastní foto © Irena Zikmundová, 2012
Foto kuchyňského zařízení (2) Obr. č. 6 – Mikrovlnná trouba Zdroj: vlastní foto Obr. č. 7 – Šlehač – hnětač Zdroj: vlastní foto Obr. č. 9 – Elektrická trouba Zdroj: vlastní foto Obr. č. 8 – Myčka na nádobí Zdroj: vlastní foto © Irena Zikmundová, 2012
Foto kuchyňského zařízení (3) Obr. č. 10 – Multifunkční naklápěcí pánev Elektrolux Zdroj: http://dl.uk.fme.vutbr.cz/zobraz_soubor.php?id=887 Obr. č. 11 – Multifunkční naklápěcí pánev Fagor Zdroj: http://dl.uk.fme.vutbr.cz/zobraz_soubor.php?id=887 © Irena Zikmundová, 2012
Chladicí zařízení Chladicí a mrazící boxy, chladící a mrazící skříně, chladící a mrazící truhly, chladící a mrazící stoly, rychle chladící přístroje, šokové mraznice. © Irena Zikmundová, 2012
Chladící boxy Obr. č. 13 – Chladící box Zdroj:http://www.google.cz/imgres?q=obr%C3%A1zek+chlad%C3%ADc%C3%ADho+boxu&hl=cs&sa=X&biw=1366&bih=649&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=jYtZ4PGyj0yrlM Obr. č. 12 – Lednice Zdroj: vlastní foto © Irena Zikmundová, 2012
Údržba a čištění Prováděno personálem kuchyně nebo kvalifikovaným pracovníkem dodavatele, chráníme ruce před účinky čistících prostředků, pozor před poraněním o ostré hrany či výčnělky u strojů (zadní či spodní díly stroje). © Irena Zikmundová, 2012
Použité zdroje: http://www.sevt.cz/produkt/zdravotni-prukaz-pracovnika-v-potravinarstvi-14806005/ http://www.google.cz/imgres?q=obr%C3%A1zek+chlad%C3%ADc%C3%ADho+boxu&hl=cs&sa=X&biw=1366&bih=649&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=jYtZ4PGyj0yrlM:&imgrefurl=http://www.gastromacs.cz/chladici_a_mrazici_boxy/&docid=qHzyacs6Jzu3FM&imgurl=http://www.gastromacs.cz/upl/1156842858138.jpeg&w=442&h=454&ei=web2T4OKCZH4sgbkpOjjBQ&zoom=1 http://dl.uk.fme.vutbr.cz/zobraz_soubor.php?id=887 SEDLÁČKOVÁ, Hana a Pavel OTOUPAL. Technologie přípravy pokrmů. 3 rozš. vyd., Praha:Fortuna,2004, ISBN 80-7168-912-2. Vlastní fotografie Odkazy ze dne 7. 7. 2012 © Irena Zikmundová, 2012