Bezpečný digitální podpis v praxi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Software Development Conference 2007 Vztah dodavatele a odběratele Zdeněk Borůvka.
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Elektronická podoba GP a ZPMZ
Elektronický podpis.
DRMS forum Brno, září 2009 Mgr. Daniela Kobilková Praha, 7. září 2009.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Zpracování dokumentových agend a procesů s využitím posledních generací technologií Ing. Petr Koutenský.
SW podpora krizového řízení Duben 2006 Tomáš Fröhlich, DiS. ISSS 2007.
ISSS 2005, Hradec Králové Zavádění elektronické podatelny, praktické zkušenosti Bc. Irena Rálišová, Město Sezemice Mgr. Tomáš Lechner, Triada spol. s r.
Elektronický podpis  Zákon č. 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu  ve vyjmenovaných případech staví elektronický dokument opatřený bezpečnostními.
Platební systém eBanky 2 Co je to Platební systém eBanky? Po platbě dobírkou nejrozšířenější platební systém na českém internetu Doposud jej aktivovalo.
Zkrocená byrokracie? Úřadovna Lucie Vařechová
Studijní IS a spisová služba Miroslav Křipač
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? e-Faktura Ing. Vladimír Beneš.
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Příprava na z. č. 300/2008 Sb. Příprava na dopad zákona č. 300/2008 Sb. na KÚ MSK Jana Třísková
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Informační systémy z hlediska Obchodního práva
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Identita Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Technické řešení PostSignum QCA
BIS Elektronický podpis Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Blíží se datové schránky,. aneb „Nepropadejte panice!“
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Biometrie v bankovnictví
1. 2 Zabezpečená mobilní komunikace 3 Private Circle chrání Vaši komunikaci před odposlechem či narušením. Jedná se o komplexní řešení pro zabezpečení.
Psaní právních dokumentů
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
ELEKTRONICKÝ PODPIS Jiří Suchomel tel.: Přihlášení na:Tester kraj Heslo:ecibudrap.
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17.  obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku Odbor koncepce a koordinace ISVS Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Aplikace Monitorovací systém
Elektronické bankovnictví
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Elektronický (digitální) podpis
Datové schránky v novém Vize Ministerstva vnitra pro elektronickou komunikaci občanů se státem 18. ledna 2019.
WEDA – řízené úložiště dokumentů Sociální agendy
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Datové schránky v novém Vize Ministerstva vnitra pro elektronickou komunikaci občanů se státem 18. ledna 2019.
Transkript prezentace:

Bezpečný digitální podpis v praxi www.viditelnypodpis.cz

O čem budeme mluvit? Co je bezpečný digitální podpis? Biometrické vlastnosti podpisu Výhody a přínosy Technické zajištění Možnosti využití

Co je bezpečný digitální podpis? Jedná se o způsob zaručeného podepsání dokumentu nebo informace konkrétní osobou Identifikace podepisující osoby Schopnost ověření pravosti podpisu Několik druhů výstupů Jednoduché postupy

Technická zařízení pro bezpečný digitální podpis Zařízení umožňující ověřit pravost fyzického podpisu osoby Digitální otisk fyzického podpisu Ověřený digitální podpis Kombinovaný digitální podpis Zaručený podpis

Jak to funguje? Prostřednictvím zařízení se osoba podepíše speciálním perem na podkladovou desku Je vyhodnocena pravost učiněného podpisu (závisí na míře nastavení bezpečnosti) Podpis je vložen do dokumentu nebo jiným způsobem předán řídící aplikaci Možnost vložení dalších technických údajů k podpisu

Funkce bezpečného digitálního podpisu Ručně napsaný podpis je připojen k elektronickému dokumentu se stejným vizuálním efektem, jako by byl na papíře Lze provádět biometrickou autentifikaci a verifikaci podpisu s vysokou úrovní věrohodnosti výsledku Lze kombinovat s kvalifikovaným certifikátem Je vyloučena kompromitace podepsaného PDF dokumentu, lze jednoznačně identifikovat případné změny v obsahu apod. K dokumentu lze postupně připojovat další podpisy veškeré nezbytné informace jsou součástí samotného PDF dokumentu Dokumenty lze podepisovat i „vzdáleně“ Terminálové prostředí např. Citrix Prostřednictvím webového prohlížeče Jednoduché nasazení, vysoký komfort pro uživatele „jako obyčejný podpis“

Právní a procesní aspekty Za podepsaný dokument lze považovat pouze dokument věrohodně podepsaný, anebo opatřený zaručeným elektronickým podpisem. Možnost napojení podpisových tabletů do aplikací Kombinace bezpečného digitálního podpisu se zaručeným elektronickým podpisem Možnost dodání technických informací pro případné forenzní analýzy podpisů přímo do dokumentu Ověřování pravostí pomocí podpisových vzorů

Ověřování pravosti podpisů Obrazová shoda s obrazem podpisového vzoru Shoda podpisů a oprávnění Shoda podle biometrických údajů podpisu doba podepisování, rychlost psaní, prodlevy sklon pera, sklon a přítlak hrotu, tlak na podložku, změny podle pozice vztahy čar, poměry šířkových ligatur, mezery proporcionální poměry psaní, závislosti rozměrů více než padesát technických možností Možnost zpětně ověřit podobnost podpisu Výborná data pro forenzní znalecké analýzy

Výhody a přínosy Šetří náklady související s tiskem, skenováním, přepisem, archivací papírových dokumentů a související logistikou, umožňuje vytěžit maximum z elektronických záznamů Snižuje riziko podvodného jednání a zneužití podpisu Biometrický podpis lze snadno integrovat do provozních softwarových systémů organizace (workflow, výrobní systém, obchodní aplikace apod.) Integrace řešení posiluje prevenci proti falšování podpisu a neoprávněným změnám obsahu dokumentů, a to co do vlastního obsahu, tak i času Zajímavá ROI - rychlá návratnost investice řešení Je plně v souladu s direktivou EU o elektronickém podpisu Je v souladu se zákonem o el. podpisu (za předpokladu, že je „správně technicky“ propojen s podepsaným dokumentem a podepisující osobou)

Technická řešení Není potřebná žádná rozsáhlá analýza Zařízení se může prakticky ihned použít Možnost jednotlivého podepisování přímo v dokumentech, nebo napojení na systémy jako je spisová služba nebo DMS Možnost podepisovat všechny typy dokumentů a úkonů (dokument, smlouva, faktura, atd.)

Možnosti nasazení Podepisování elektronických dokumentů Ověřování podpisů osob při úkonech Pořizování zaručených podpisových vzorů Ověřování zákazníků Autorizace a přihlašování Podpisové protokoly Elektronické schvalování Zabránění falšování podpisů

Více informací Protože tato problematika je u nás velmi nová, byla v rámci výzkumné činnosti IIO vypracována obecná analýza. Více informací o všech aspektech i o konkrétních technických prostředcích (například Signotec) naleznete na www.viditelnypodpis.cz Naši odborníci vám poradí s celým procesem implementace.