Statistické funkce v tabulkovém kalkulátoru Excel MS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní statistická analýza dat z pre- a klinických studií
Advertisements

Statistika.
Charakteristiky úrovně
Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
Statistické charakteristiky variability
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb,
EXPLORATORNÍ STATISTIKA
Charakteristiky variability
KVANTILY OA a VOŠ Příbram.
Popisná statistika - pokračování
BOX - PLOT OA a VOŠ Příbram.
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Charakteristiky polohy hodnoty znaku - čísla popisující polohu znaku na číselné ose -můžeme zvolit: -Aritmetický průměr -Modus, medián -Harmonický průměr.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady30Číslo DUM15.
„EU peníze středním školám“
Excel – Vzorce Ing. Bohumil Bareš. Principy vytváření vzorců Můžeme je zadávat ručně nebo pomocí průvodce, kliknutím na ikonu, která spustí dialogové.
Charakteristiky polohy
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Obsah statistiky Jana Zvárová
Statistika 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Statistický soubor, jednotka, znak.
Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.
Základní statistické charakteristiky
Statistika Ukazatelé variability
Charakteristiky variability
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Statistika 2 Aritmetický průměr, Modus, Medián
Biostatistika 4. přednáška
Charakteristiky variability
Popisná statistika III
Popisné statistiky. Výskyt strupovitosti se zdá být ve vztahu s obsahem některých chemických prvků “ve slupkách“ hlíz. Některé odrůdy trpí strupovitostí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Mgr. Marcela Sandnerová Pojem charakteristiky variability Variabilita (proměnlivost)  Odlišnost hodnot příslušného znaku Čím větší je variabilita sledovaného.
Na co ve výuce statistiky není čas
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
© Tom Vespa STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
… jak jsem na tom ve srovnání s ostatními?
Statistika Statistika je matematická disciplína, která zpracovává výsledky hromadného pozorování (o objemu výroby, dovozu či vývozu zboží, výdajích a příjmech.
Základy popisné statistiky
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristiky variability Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Statistika Statistické funkce v tabulkových kalkulátorech MSO Excel a OO.o Calc.
Statistika 2.cvičení
STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
Popisná statistika: přehled
Statistika - opakovací test k procvičení
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Střední hodnoty Udávají střed celé skupiny údajů, kolem kterého všechny hodnoty kolísají (analogie těžiště). Aritmetický průměr - vznikne součtem hodnot.
Kapitola 3: Centrální tendence a variabilita
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Analýza kardinálních proměnných
Autor: Honnerová Helena
Základy statistiky.
Základy popisné statistiky
Charakteristiky polohy
Transkript prezentace:

Statistické funkce v tabulkovém kalkulátoru Excel MS OA a VOŠ Příbram

Základní pojmy tabulkových kalkulátorů Pozn. k Excelu pro statistiku Cílem není vyložit pojmy tabulkových kalkulátorů, ale jen definovat pojmy vyskytující se v této prezentaci zadaný rozsah buněk: – oblast buněk vymezená levou horní a pravou spodní buňkou, př. A1:C13 – různé spojené oblasti, př. A1:A13,B1:B12 – jednotlivé údaje nebo odkazy na buňky odděleny čárkou názvy funkcí jsou zde zadány VELKÝMI PÍSMENY

Průměry Aritmetický průměr – součet čísel vydělený jejich počtem =PRŮMĚR(zadaný rozsah buněk)

Vážený aritmetický průměr Vážený průměr – u každé veličiny je znám počet výskytů (tzv. četnost – váhy) =SOUČIN.SKALÁRNÍ (rozsah buněk s počtem výskytu;rozsah buněk s hodnotami) /SUMA(rozsah buněk s počtem výskytu)

Geometrický průměr Geometrický průměr – n-tá odmocnina ze součinu n čísel =GEOMEAN(zadaný rozsah buněk)

Harmonický průměr Harmonický průměr – využívá se tam, kde má smysl součet převrácených hodnot proměnné =HARMEAN(zadaný rozsah buněk)

Výjimečné (extrémní) hodnoty Maximum – největší hodnota =MAX(zadaný rozsah buněk) Minimum – nejmenší hodnota =MIN(zadaný rozsah buněk) K-tá největší hodnota =LARGE(zadaný rozsah buněk;pořadí) K-tá nejmenší hodnota =SMALL(zadaný rozsah buněk;pořadí)

Střední hodnoty Modus – hodnota nejčastěji se vyskytujícího znaku v souboru =MODE(zadaný rozsah buněk)

Střední hodnoty Medián – prostřední hodnota v souboru uspořádaném podle velikosti při lichém počtu; průměr dvou prostředních hodnot v souboru uspořádaném podle velikosti při sudém počtu =MEDIAN(zadaný rozsah buněk)

Kvantily Kvantil – hodnota proměnné, kdy hodnoty, které jsou menší (a stejné) než příslušný kvantil, tvoří určitou stanovenou část rozsahu statistického souboru, např. 1, 25, 50, 90 % apod., a hodnoty, které jsou větší (a stejné), než je příslušný kvantil, tvoří zbývající část rozsahu souboru, tj. např. 99, 75, 50, 10 % atd. 50% kvantil je medián

Kvartily Kvartily – tři hodnoty proměnné, které rozdělují neklesající řadu hodnot proměnné na čtyři stejně četné části. První – dolní kvartil je 25% kvantil (odděluje čtvrtinu (25%) statistických jednotek s nejnižší hodnotou proměnné x od tří čtvrtin jednotek (75%) s vyšší, popř. stejnou hodnotou proměnné x). Prostřední kvartil = medián, třetí – horní kvartil je 75% kvantil.

Kvartily =QUARTIL(zadaný rozsah buněk;Typ) Typ – 0 .. minimum, 1 .. první (25%) kvartil, 2 .. medián, 3 .. třetí (75%) kvartil, 4 .. maximum

Decily Decily tvoří devět hodnot proměnné, které rozdělují neklesající řadu hodnot proměnné na deset stejně četných částí. První decil je 10% kvantil, druhý 20% kvantil, …, devátý decil 90% kvantil. Percentily tvoří 99 hodnot proměnné, které rozdělují neklesající řadu hodnot proměnné na 100 stejně četných částí. První percentil je 1% kvantil, druhý percentil 2% kvantil, …, 99. percentil je 99% kvantil. =PERCENTIL(zadaný rozsah buněk;Alfa)

Variabilita 1 Průměrná absolutní odchylka – aritmetický průměr absolutních hodnot znaku všech prvků souboru od aritmetického průměru souboru =PRŮMODCHYLKA(zadaný rozsah buněk)

Variabilita 2 Rozptyl – aritmetický průměr druhých mocnin odchylek hodnot znaku od aritmetického průměru =VAR(zadaný rozsah buněk) kromě toho jen součet čtverců odchylek =DEVSQ(zadaný rozsah buněk) odmocnina z rozptylu (směrodatná odchylka) =SMODCH(zadaný rozsah buněk)

Variační koeficient Variační koeficient – poměr směrodatné odchylky a aritmetického průměru =SMODCH(zadaný rozsah buněk) /PRŮMĚR(zadaný rozsah buněk)

Zadávání (Pasivní import) dat do MS Excel V prohlížeči se držením levého tlačítka myši vybere obsah tabulky a zkopíruje do schránky (Ctrl + C). Pak se vloží do Excelu (Ctrl + V). IE umožňuje po kliknutí pravým tlačítkem myši na tabulku zvolit „Exportovat do aplikace Microsoft Excel“. Některé hodnoty se nemusejí přenést ve stejném formátu. Číslo může být převedeno jako text, nebo datum. Nelze s ním pak počítat. Problémem jsou především desetinné čárky a tečky - 1.556 vs. 1,556. Také mezera vložená před číslo může způsobit problémy.