Knihovnické profese v NSP a NSK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Národní soustava kvalifikací
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
•Národní soustava kvalifikací (NSK) •Metodika naplňování NSK Legislativní prostředí pro nové přístupy k uznávání kvalifikací je dáno zákonem č. 179/2006.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
ECVET v Programu celoživotního učení
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Priorita Lidské zdroje
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Knihovnické profese v NSP
Projekt K2 Klíčová aktivita Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání Mgr. Daniela Havlíčková, garantka Ing. Zuzana Kratinohová, odborná pracovnice.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Organizační struktura
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Koncepce celoživotního vzdělávání knihovníků
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
UPLATNITELNOST A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ INOVATIVNÍMI METODAMI Projekty Národního ústavu pro vzdělávání Jana Bydžovská KONFERENCE SOŠ TŘINECKÝCH.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Praha, Sekce vzdělávání Zlata Houšková
Informační média a služby doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc. garant oboru
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Organizační struktura
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Volba povolání-ISTP 8.ročník VY_32_INOVACE_04.2/11
Transkript prezentace:

Knihovnické profese v NSP a NSK Praha, 12.2.2014 Zlata Houšková

Lidé „za pultem“ Nejsilnější a zároveň nejrizikovější faktor knihovny; dokáže odstranit a kompenzovat téměř všechny bariéry v knihovně, ale také největší bariéry pro uživatele v knihovně vytvořit Lidský faktor (=knihovník) se obvykle dost podceňuje, a přitom bývá nejčastější příčinou selhání i uznání, úspěchů i bariér… Vše je výsledkem působení lidí v knihovně, jejich kvalifikace a dalších kompetencí a vlastností (bez ohledu na pozici, na níž působí)

Lidé „za pultem“ Kdo to je Jaké jsou na ně kladeny požadavky a nároky (co mají znát, co mají umět, co mají dokázat/dělat, jací mají být) Jaké jim vytváříme podmínky Jak je jejich práce náročná

Knihovnické profese v Národní Soustavě povolání Národní soustava povolání (NSP, www.nsp.cz)

Národní soustava povolání Prostřednictvím Sektorových rad monitoruje a eviduje požadavky na výkon jednotlivých povolání na trhu práce Sektorové rady pro všechny sektory národního hospodářství a jejich pracovní skupiny tvoří popisy požadavků pro jednotlivá povolání, typové pozice apod. Vzniká otevřená, všeobecně dostupná databáze povolání, která odráží situaci na trhu práce

Národní soustava povolání Zdroj informací pro oblasti lidských zdrojů a profesního vzdělávání ve všech stupních, posílení role zaměstnavatelů v těchto oblastech, základna pro budoucí mobilitu a flexibilitu na trhu práce v kontextu Evropské unie Společně s Národní soustavou kvalifikací přináší důležité informace o kvalifikačních požadavcích ve všech úrovních vzdělávání

Základní prvky katalogu NSP Povolání Typová pozice Menší jednotka práce

Základní prvky katalogu NSP Povolání (P): soubor souvisejících pracovních činností, vyžadujících soubor kompetencí, vyjadřuje společný kvalifikační základ souvisejících typových pozic a menších jednotek práce – př. KNIHOVNÍK Typová pozice (TP): soubor pracovních činností, vycházejících z obvyklé dělby práce, vyžadujících soubor kompetencí, obsahuje např. pracovní činnosti, průměrné výdělky, kompetence, zastřešující povolání a podřízené MJP – př. KNIHOVNÍK – KATALOGIZÁTOR Menší jednotka práce (MJP): část, specializace nebo průřezová součást typových pozic, popisuje specifická úzká zaměření prací existujících na trhu práce – př. JMENNÁ KATALOGIZACE MONOGRAFIÍ

Dříve v Systému povolání Knihovník Samostatný knihovník Knihovník expert Dnes 

Knihovník Knihovník akvizitér Knihovník katalogizátor Knihovník pracovník správy fondů Knihovník v přímých službách* Referenční knihovník Knihovník správce digitální knihovny Knihovník v knihovně pro děti

Samostatný knihovník Samostatný knihovník akvizitér Samostatný knihovník katalogizátor Samostatný knihovník pracovník správy fondů Samostatný referenční knihovník Samostatný knihovník správce digitální knihovny Samostatný knihovník v knihovně pro děti Samostatný systémový knihovník Samostatný knihovník metodik

Knihovník specialista Knihovník specialista akvizitér Knihovník specialista katalogizátor Knihovník specialista pracovník správy fondů Referenční knihovník specialista Knihovník specialista správce digitální knihovny Systémový knihovník specialista Knihovník specialista metodik Knihovník specialista v knihovně pro děti

Knihovník (hotovo, Publikováno) Knihovník akvizitér Knihovník katalogizátor Knihovník pracovník správy fondů Knihovník v přímých službách* Referenční knihovník Knihovník správce digitální knihovny (připraveno) Knihovník v knihovně pro děti

Samostatný knihovník (hotovo, publikováno) Samostatný knihovník akvizitér Samostatný knihovník katalogizátor Samostatný knihovník pracovník správy fondů (připraveno) Samostatný referenční knihovník Samostatný knihovník správce digitální knihovny (2014) Samostatný knihovník v knihovně pro děti (2014) Samostatný systémový knihovník (2014) Samostatný knihovník metodik (2014)

Knihovník specialista (hotovo, publikováno) Knihovník specialista akvizitér (2014) Knihovník specialista katalogizátor Knihovník specialista pracovník správy fondů (2014) Referenční knihovník specialista Knihovník specialista správce digitální knihovny (2015) Systémový knihovník specialista (2015) Knihovník specialista metodik (2015) Knihovník specialista v knihovně pro děti (2015)

Schváleno Celková struktura: 23 typových pozic 2012: zveřejněno 11 schválených typových pozic 2013: připraveny 2 typové pozice 2014: připravuje se 6 typových pozic 2015: 4 typových pozic

Knihovnické profese v Národní soustavě kvalifikací Národní soustava kvalifikací (NSK, www.narodni-kvalifikace.cz)

Národní soustava kvalifikací Informační základna o soustavě celostátně uznávaných profesních kvalifikacích (PK) v ČR Legislativně zakotveno zákonem 179/2006 o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání) Systémový rámec pro počáteční i další vzdělávání a uznávání výsledků učení Most mezi vzděláváním a sférou výkonu práce

Národní soustava kvalifikací Obsahuje kvalifikační standardy seskupené do jednotlivých úrovní Obsahuje hodnotící standardy kompetencí každé PK a podmínky pro autorizované osoby Umožňuje srovnávání kvalifikací uznávaných v České republice s kvalifikacemi uznávaných v jiných evropských státech

Obory počátečního vzdělávání Model vazeb NSP a NSK 1:1 NSK NSP Povolání Typová pozice Menší jednotka práce Úplné kvalifikace Dílčí kvalifikace Další vzdělávání Jiné formy učení Obory počátečního vzdělávání 1:1 1:1

NSK – hotovo 2012 Návrhy profesních kvalifikací k typovým pozicím (před schválením na MŠMT): Knihovník katalogizátor Referenční knihovník Knihovník akvizitér Knihovník pracovník správy fondů Knihovník v přímých službách Knihovník v knihovně pro děti

NSK – hotovo 2013 Návrhy profesních kvalifikací k typovým pozicím (ve schvalovacím procesu: Knihovník správce digitální knihovny (poslední PK z úrovně 4, tj. SŠ) Samostatný knihovník akvizitér Samostatný knihovník katalogizátor Samostatný referenční knihovník Samostatný knihovník správce fondu

Národní soustava kvalifikací 2014: dokončit úroveň 6 (VOŠ, Bc.): Samostatný knihovník v knihovně pro děti Samostatný knihovník metodik Samostatný systémový knihovník Samostatný knihovník správce digitální knihovny začít úroveň 7 (VŠ): Knihovník specialista akvizitér Knihovník specialista katalogizátor Knihovník specialista správce fondů Referenční knihovník specialista

Národní soustava kvalifikací 2015: dokončení zbývajících PK: Knihovník specialista v knihovně pro děti Knihovník specialista metodik Systémový knihovník specialista Knihovník specialista správce digitální knihovny

Př.: Referenční knihovník – odborné kompetence Orientace v nakladatelské politice v ČR Orientace v aktuálně vydávaných titulech Orientace v základních elektronických informačních zdrojích Poskytování bibliografických a rešeršních služeb Poskytování výpůjčních služeb Evidence, katalogizace a adjustace Ovládání automatizovaného knihovního systému Vyhledávání bibliografických a faktografických informací a jejich ověřování Formální a obsahová analýza textu, rychlé čtení Odborná komunikace se čtenáři, uživateli a zákazníky v knihovnách  

Formální a obsahová analýza textu, rychlé čtení (kritéria) Vytvořit biografickou poznámku v autoritním záznamu vztahujícím se k české odborné monografii a uvést zdroje pro tvorbu této poznámky Určit prameny popisu pro obsahovou analýzu konkrétní odborné monografie v českém jazyce V předepsaném časovém limitu přečíst zadaný text a určit stanovený počet klíčových slov

Forma ověření Pro každé kritérium musí být stanovena přesná forma zkoušky: ústní, písemná, praktická (předvedení, případová studie apod.) a uveden způsob hodnocení. Každá PK musí obsahovat přesné pokyny pro autorizované osoby (zkoušející): vzdělání, materiálně technické zabezpečení Dále dobu zkoušky a přípravy, odkazy na legislativu a řadu dalších informací

Autorizující orgán Ministerstvo kultury ČR (viz též zápis z posledního jednání ÚKR)

Národní soustava kvalifikací Náročný schvalovací proces: Odborný garant z Národního ústavu vzdělávání Stvrzovatelé Ministerstvo kultury ČR Národní ústav vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mezitím vždy zapracování připomínek

Národní soustava kvalifikací Úplná profesní kvalifikace Knihovník (složená z profesních kvalifikací)

Pracovní tým Národní knihovna ČR SKIP Národní technická knihovna, dříve též Knihovna A. Švehly ÚZEI (specializované knihovny) Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK v Praze Vysokoškolské knihovny Krajské knihovny Veřejné knihovny pověřené výkonem regionálních funkcí 10 osob

Stvrzovatelé SKIP Sdružení knihoven Asociace knihoven vysokých škol Největší veřejná knihovna Krajské knihovny Menší veřejná knihovna Oborové školy 10 osob

Pokračování Návaznost vzhledem ke koncepci: změny v Katalogu prací Změny v rekvalifikačních knihovnických kurzech a specializačních kurzech, standardizace, akreditace, vytvoření koncepce CŽV v oboru…

Semináře BiDi 2 - pozvánka

Díky za pozornost Dotazy ke knihovnickým profesím v NSP a NSK směrovat: Zlata Houšková Mobil: 773-461-554 zlata.houskova@gmail.com