Elektrický proud v kovech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud.
Advertisements

CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU
Obvod plus vnitřek zdroje napětí
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Řešení stejnosměrných obvodů
Základy elektrotechniky
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Nauka o elektrických vlastnostech těles
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 13.
Vedení el. proudu v různých prostředích
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Ohmův zákon. Budeme zkoumat,jaký vliv má
Obvody stejnosměrného proudu
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
OHMŮV ZÁKON Ing. Radek Pavela.
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
O elektrických veličinách v sítích
VY_32_INOVACE_08-11 OHMŮV ZÁKON.
RLC Obvody Michaela Šebestová.
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
VY_32_INOVACE_08-08 Odpor vodiče.
Prof. Ing. Karel Pokorný, CSc.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Georg Simon Ohm Narodil se 16. března 1789 Zemřel 7. července 1854
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
KIRCHHOFFOVÝCH ZÁKONŮ
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_106.
OHMŮV ZÁKON.
Fyzika + Elektřina. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo.
Základy elektrotechniky
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_08-12 Spojování rezistorů.
odpor vodiče, supravodivost
Elektrický proud.
Kirchhoffovy zákony Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech.
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Kirchhoffovy zákony Základy elektrotechniky 1 Kirchhoffovy zákony Ing. Jaroslav Bernkopf.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
04 OHMŮV ZÁKON VY_32_INOVACE_04 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – Ohmův zákon.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: usměrněný pohyb volných elektronů Vodivé kapaliny a ionizované plyny: usměrněný pohyb iontů.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Paralelní zapojení rezistorů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon (odvození)
07 ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ - SÉRIOVĚ
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady)
Přípravný kurz Jan Zeman
OHMŮV ZÁKON PRO UZAVŘENÝ ELEKTRICKÝ OBVOD.
KIRCHHOFFOVÝCH ZÁKONŮ
Ohmův zákon Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Elektrický proud v kovech

Veličiny [U] (elektrické napětí) = V (volt) [I] (elektrický proud) = A (ampér) [R] (elektrický odpor) = V.A-1 = Ω (ohm) [G] (elektrická vodivost) = Ω-1 = s (siemens) [ρ] (měrný elektrický odpor) = Ω.m

Ohmův zákon a el. odpor Napětí mezi konci vodiče je přímo úměrné proudu procházejícímu vodičem. U ~ I, a tedy R=U:I je konstantní objevil ho v roce 1826 německým fyzik Georg Simon Ohm (1787 - 1854) v praxi potřeba chladící kapaliny k ustálení teploty na vodičích - procházející proud vodič rozehřívá a na teplotě je závislý odpor

U R . I

Ohmův zákon a el. odpor R = U:I = ρ.(l:S) (l - délka vodiče, S - příčný průřez, ρ - měrný el. odpor/ rezistivita -> pro vodiče různých materiálů, délky atp.) R ~ l:S (pomůcka - zarostlý tunel) G (převrácený odpor, vodivost/ konduktace) G = I:U = 1:R = s (siemens)

Rezistory I - sériově zapojené všude stejné I (elektronů neubývá a nepřibývá) U = U1+U2 podle Ohmova zákona U = I.R1+I.R2 = I.R U:U1:U2 = R:R1:R2 R = R1+R2 Celkový odpor R je roven součtu odporů jednotlivých rezistorů.

Rezistory II - paralelně zapojené všude stejné U I = I1+I2 (každý elektron projde jen jedním rezistorem) podle Ohmova zákona I I = U:R1+U:R2 = U:R 1:R1+1:R2 = 1:R = G1+G2 = G I:I1:I2 = G:G1:G2 Převrácená hodnota celkového odporu je rovna součtu převrácených hodnot jednotlivých rezistorů.

R1=2 Ω R2=3 Ω R = ? Ω G = 1:R = 1:2 + 1:3 = 5:6 R = 6:5 = 1,2 Ω

Kirchhoffovy zákony pojmenovány roku 1845 podle Gustava Roberta Kirchhoffa (1824 - 1887) popisují chování složitějších elektrických obvodů (sítí) uzel - místo, kde se setkávají alespoň tři vodiče větev - vodič spojující dva uzly smyčka - uzavřená dráha tvořená větvemi

I. Kirchhoffův zákon Součet proudů vstupujících do uzlu se rovná součtu proudů z uzlu vystupujících. /Algebraický součet proudů v uzlu je roven nule. Tzn.: částice nemohou vznikat nebo zanikat, co šlo dovnitř (do uzlu), musí zase ven.

II. Kirchhoffův zákon Součet úbytků napětí na spotřebičích se v uzavřené části obvodu (smyčce) rovná součtu elektromotorických napětí zdrojů v této části obvodu./Algebraický součet napětí ve smyčce je roven nule. Napětí, které do dané smyčky obvodu přivedou všechny zdroje napětí v této smyčce se přerozdělí na všechny rezistory, které jsou v této smyčce zapojeny. ; v1+v2+v3+v4 = 0 (na obrázku)

Díky za pozornost!