Psychoterapeutická problematika v jednotlivých oborech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Péče o seniora trpícího depresí
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Maminka maminek kontaktní sestra
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Etická hlediska péče o staré občany
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Rodina.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Sdělování nepříznivých informací.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Komunitní péče.
Rizikového chování v dospívání
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství PSYCHOSOMATIKA Psychosociální vlivy působící na vznik infarktu myokardu.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
UMĚLÉ PŘERUŠENÍ TĚHOTENSTVÍ
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
Alzheimerova nemoc.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY pLánovÁnÍ rodičovství 17
(Presenium) Jiří Vítovec
Model transkulturní péče
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
 Je to nepříjemný senzorický a emoční zážitek spojený s aktuálním poškozením tkáně nebo potenciálním poškozením tkáně nebo popisovaná výrazy vyjadřujícími.
Rozvoj činnosti a modernizace vybavení Centra vývojové péče Neonatologického oddělení FN Plzeň Fakultní nemocnice Plzeň , Plzeň.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Porodní asistentka regulované povolání
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Číslo v digitálním archivu školy
ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDÍ.
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Psychologie v obezitologii
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Neonatologie v České republice (a v Mostě)
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rodičovství biologické a pěstounské
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Psychoterapeutická problematika v jednotlivých oborech

Kterými obory se budeme zabývat? Interna a kožní Chirurgické obory Pediatrie Gynekologie Neonatologie Geriatrie Onkologie JIP a ARO Domácí péče a pomáhající profese.

Interní obory. U onemocnění všech orgánových systémů je nejlépe pozorovatelná platnost bio-psycho-sociální podmíněnosti. Největší frekvence: kardiovaskulární choroby (infarkt myokardu, ischemická choroba, angina pectoris), gastrointestinální choroby(gastrické a duodenální vředy), diabetes I. a II. typu, metabolické poruchy, onemocnění na bázi alergických poruch a další. V pozadí těchto nemocnění se při bližším zkoumání setkáme s přetrváváním negativních emocí (strach, úzkost, deprese, snížené sebehodnocení, pokřivený sebeobraz) a závažných konfliktů.

Interní obory. Důležitý význam má také, zda se jedná o onemocnění akutní či chronické. U chronicky nemocných nalézáme nejen s pocity souvisejícími s charakterem nemoci (nelze vyléčit), ale i se změnami v osobnosti, které sebou některé nemoci nesou. Zvláštní skupinou jsou nemocní s revmatickými onemocněními. Svou roli sehrává i prognóza a možnost invalidizace pacienta vlivem nemoci.

Interní obory – psychologický přístup. Nutnost poznání premorbidní osobnosti. Komplexní posouzení zdravotního stavu s ohledem na psychiku pacienta. Trpělivost při vysvětlování úkonů v rámci diagnosticko-terapeutického procesu. Včasné a důkladné seznámení a vysvětlení variant léčby a jejich důsledků. Opakovaný kontakt a diskutování průběhu léčby. Vytvoření vztahu důvěry pacient-zdravotník ke snížení obav a úzkostí pacienta a k lepší motivaci pacientů k dodržování léčby. Vhodná psychoterapie pro jednotlivé typy onemocnění.

Chirurgické obory. Chirurgická péče je tradičně i svým charakterem ohrožena neosobním vztahem k pacientům a podceňováním osobního kontaktu s nimi. Ještě donedávna to nebyl pacient se jménem, ale to koleno na pětce. Jakýkoliv chirurgický výkon má vždy odraz v psychice pacienta a často i v jeho osobnosti. Častý je anticipační strach z operace vyjadřující obavu z nezdaru a následků. Strach z narkózy, který souvisí se strachem se smrti. Jsme svědky postraumatických stavů, problémů s adaptací na změny tělesného schématu, bolest.

Chirurgické obory. Zvláštní problémy má neurochirurgie, která se zabývá CNS a následky operací velmi často znamenají organický psychosyndrom s dopadem do kognitivních, emočních projevů, osobnosti a chování pacienta. Plastická chirurgie je zdrojem nutnosti adaptace na změnu vzhledu. Zde rozlišujeme žádanou změnu (estetická chirurgie) – změna může pacienta rozčarovat) a nutnou změnu napři při popáleninách či poúrazových stavech v obličeji ( změna může šokovat).

Chirurgické obory Úrazy – jejich množství roste, následky někdy velmi těžké. Důsledkem i sui. pokusy, ztráta přátel, rozpad rodiny. Malformace – estetický problém, nejhůře se snáší v obličeji a na rukou. Neurochirurgie – umístění tumoru, jeho typ. Časné a pozdní následky. Plastická chirurgie.

Chirurgické obory – psychologický přístup Nutnost poznání premorbidní osobnosti. Komplexní posouzení zdravotního stavu s ohledem na psychiku pacienta. Trpělivost při vysvětlování úkonů v rámci předoperační přípravy s cílem snížit anticipační úzkost a obavy pacienta. Včasné a důkladné seznámení a vysvětlení variant zákroků a jejich důsledků. Opakovaný kontakt a diskutování průběhu pooperačního stavu. Vytvoření vztahu důvěry pacient-zdravotník ke snížení obav a úzkostí pacienta a k lepší motivaci pacientů k dodržování léčby. Vhodná psychoterapie pro jednotlivé typy problémů a následků a vhodný typ vyrovnání se s nimi.

Pediatrie Velmi široké spektrum genetických onemocnění Interní dětská onemocnění, zejména alergologie, gastointestinální nemoci, endokrinologické poruchy, kožní nemoci, a další. Chirurgické zákroky včetně vyšetření – často vyžadována celková anestezie pro úzkost dítěte. Psychosomatická problematika velmi rozšířená. Děti týrané a zneužívané Alkoholismus a toxikománie

Pediatrie. Se zdravotnickým prostředím se setkává od narození a vlastně i před ním. Strach vyvolává už fakt nepříjemných zákroků (bolest, nausea při vyšetření krku apod). Spolupodílí se křik ostatních dětí a doba čekání v čekárně, nervozita matky. Vliv má typ temperamentu dítěte a způsob výchovy v rodině. Také labilita nebo stabilita CNS sehrává podstatnou roli.

Pediatrie. Hospitalizace s matkou pomáhá překonat úzkost dítěte a proto nevidíme tak často projevy separační úzkosti. Separační úzkost je typická pro rozmezí 7 měsíců až 3 roky. Má 3 fáze: fáze protestu, zoufalství a odpoutání se od matky. Při dlouhodobé pobytu je nezbytné všímat si projevů deprivace.

Pediatrie – psychologický přístup. Respektovat Chartu práv dítěte UNESCO. Informovat o stavu dítěte rodiče i dítě. Využívat znalostí vývojové psychologie k volbě přiměřené komunikace s dítětem. Používat názorné pomůcky. Přijímat dítě pokud možno s matkou. Chování dítěte nevyčítat, ale prodiskutovat s matkou. Využít služby psychologů a vyžádat vhodnou psychoterapii. To může odhalit psychosomatické pozadí nemoci a komplikací.

Gynekologie a porodnictví. Neplodnost – vyvolává pocit nedostatečnosti v naplnění mateřství, „jsem horší, než moje matka“. Vyvolává úzkost, deprese, což může posilovat neschopnost otěhotnět a komplikuje léčbu. Sklony k potratům – hormonální problém nebo následek vrozených vloh či opakovaných potratů. Žena v době těhotenství, na porodním sále a po porodní adaptace v šestinedělí. Gynekologie je pak konzervativní a operační. Lymfedémy – problém zdravotní i estetický.

Gynekologie a porodnictví. Psychické problémy souvisí s celkovým procesem dospívání dívky v ženu a vyrovnání se s rolí ženy. S tím souvisí psychická a sociální zralost vedoucí k hrdosti na roli matky. S tím souvisí příprava dívek na první menstruaci. Patří sem problematika spontánních a medicínských abortů a postabortivní syndrom. V současnosti pak odkládání prvního těhotenství a s tím narůstající rizikovost gravidity a nebezpečí neplodnosti.

Gynekologie a porodnictví – psychologická péče. V rámci vztahu důvěry mezi zdravotníkem a pacientkou napomáhat překonání strachu a úzkostí z těhotenství, porodu, hrozícího abortu a další. Taktně, ale úplně informovat pacientku a její rodinu o její stavu. Pracovat s pojetím ženské role a sebepojetím pacientky (implicitní teorie nemoci). Psychologická pomoc je žádoucí při jakékoliv komplikaci, nárůstu úzkosti, strach, nezvládání role ženy. Po porodu pak s projevy postpartálních psychických projevů typu psychotických stavů a nebezpečí odmítnutí či poškození dítěte.

Neonatologie Děti s nízkou a extrémně nízkou porodní hmotností se rodí stále častěji aktuálně asi 2000 ročně, z toho asi 400 dětí s extrémně nízkou PH. Nutná komplikovaná poporodní péče. Často četné vrozené vady, malformace. Nutnost např. operací atrézií, překrytí rozštěpů mozku a páteře a dalších problémů. Nebezpečí úmrtí a problematika s tím spojená. Porod mrtvého dítěte – je tragedií, když rodiče očekávají narození zdravého dítěte. Matka se vyrovnává s tímto traumatem řadu let, někdy se nevyrovná vůbec a přesto, že má další zdravé děti, první mrtvé si může idealizovat a s tímto ideálem srovnávat ostatní děti. Potrat – postabortivní syndrom.

Geriatrie Ageismus – nepřátelský a diskriminační postoj společnosti k seniorům. Demence – v současnost přibývá lidí s Alzheimerovou demencí. Vyžadují náročnou péči, problematiky rodiny. Vysoká nemocnost – často vyžaduje náročnou ošetřovatelskou péči a speciální pomůcky. Senior ne nemusí s nimi dobře vyrovnávat – sluchadla, pleny. Postupná ztráta kompetencí – velký problém u dříve aktivních a soběstačných lidí. Říci si o pomoc

Geriatrie – psychologická problematika. Utváření vztahu ke stáří je celoživotní proces, který ovlivňuje rodinné prostředí a přístup společnosti. Nutno stanovit, zda je senior skutečně dementní nebo je vyděšený, opuštěný. Komunikovat s úctou, nikdy neužívat familiární oslovení dědo, babči. Před zákrokem vysvětlovat opakovaně, trpělivě a tím uklidnit, zbavit úzkostí a strachů. Vhodným zaměstnáním zamezit projevům deprivace. Naslouchat, naslouchat.

Onkologie. Narůstající problém, druhé nejčastější úmrtí u dospělých. U dětí se většina vyléčí. V obecném povědomí prakticky představuje smrt. Má akutní i pozdní následky. U dětí se často mohou objevit jako následek kardiotoxicity chemoterapie, ale i jako oraganický psychosyndrom či jednotlivé poruchy v oblasti kognitivní, emoční a v chování. Sociální problém - zpětné zařazení mezi vrstevníky. Pacient mění hodnoty a postoje a děti jsou psychicky „dospělejší“ a s vrstevníky si nerozumí.

Onkologie – psychologická péče. Psycholog musí být týmovým hráčem, spolupracovat s ošetřujícím personálem – lékaři, sestrami. U pacientů podporovat vhodné copingové strategie směřující k aktivnímu zápasu s nemocí – větší naděje na uzdravení nebo delší přežití. V úzkostech postupovat individuálně podle znalostí premorbidní osobnosti pacienta. Doprovázet umírající a jejich rodiny.

JIP a ARO Pečují o život ohrožující stavy. Záchrana života je prioritou. Důležitost kontaktu s rodinou, eventuálně návštěvy rodiny u pacientů v prodlouženém kómatu. Přístupem se podobají chirurgickým oborům, ale v extrémnější poloze. Psychologickou péči potřebují jak pacienti, tak personál. U personálu je extrémní nebezpečí syndromu vyhoření.

Domácí péče a pomáhající profese Rodina: unavená, depresívní, pesimistická Nutno pomáhat s péčí o nemocného. „K dětem se posadím na zem“ Problémy pomáhajících profesí