Vypracovala Ludmila Kebzová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Vypracovala Ludmila Kebzová
[Obr. 13, 14] Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
OBYVATELSTVO ASIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
S L O V E N S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 6
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ASIE – OBYVATELSTVO A HOSPODÁŘSTVÍ
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Předmět: Zeměpis EU peníze školám
Demografické charakteristiky kontinentu
Diversita lidské populace II
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
EVROPSKÁ INTEGRACE EU – OP VK – III/2 ICT DUM 4
Křesťanství, islám, buddhismus, hinduismus, judaismus…
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Rg asie – obyvatelstvo a sídla
Obyvatelstvo EVROPY EU – OP VK – III/2 ICT DUM 2
Š V É D S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 14
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Předmět OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Ročník a obor 3. ROČNÍK ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT, 4.ROČNÍK K OPAKOVÁNÍ Kód sady OSVZ/ZA/03+04/01 Kód DUM OSVZ/ZA/03+04/01.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Vznik a vývoj náboženských představ
Občanská výchova 7. ročník
SEVERNÍ EVROPA EU – OP VK – III/2 ICT DUM 13
KŘESŤANSTVÍ.
VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
VÝCHODNÍ A JIHOVÝCHODNÍ EVROPA
EU – OP VK – III/2 ICT DUM 15 Vypracovala Ludmila Kebzová.
Název Obyvatelstvo – pohlavní, věková a náboženská struktura
Rasy Národy Jazyky Náboženství
OBYVATELSTVO ASIE.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Ondřej Beran 8.J, jeden z nejzákladnějších výchozích pramenů demografické analýzy v demografii.
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
RISK Náboženství.
NázevTuristický ruch Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace Prezentace na téma turistický ruch, obsahuje otázky,
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______) 
Světová náboženství – islám
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Náboženství - opakování
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Náboženství - islám Název školy
Státy J a JV Asie III. III2-Z7-II-14
E V R O P A EU - OP VK - III/2 ICT DUM 1 Vypracovala Ludmila Kebzová.
E V R O P A vodstvo EU – OP VK – III/2 ICT DUM 1
Kultura starověké Indie
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
STŘEDNÍ EVROPA EO – OP VK – III/2 ICT DUM 5
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Z7_OBYVATELSTVO ASIE TÉMA: Obyvatelstvo Asie Obyvatelstvo.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Nejlidnatější světadíl
Náboženství a fanatismus
ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky.
Transkript prezentace:

Vypracovala Ludmila Kebzová Náboženství v Asii EU-OP VK-III/2 ICT DUM 370 Vypracovala Ludmila Kebzová

Vypracovala Ludmila Kebzová Kolébka náboženství Asie je kolébkou všech hlavních světových náboženství – islámu, hinduismu, buddhismu, křesťanství, judaismu, taoismui šintoismu. Nejrozšířenějším náboženstvím v Asii je hinduismus a islám, buddhismus hraje významnou roli v jihovýchodní Asii. EU-OP VK-III/2 ICT DUM 3670 Vypracovala Ludmila Kebzová

Rozšíření náboženství ve světě Christianity-křesťanství Obrázek 1 EU-OP VK-III/2 ICT DUM 370 Vypracovala Ludmila Kebzová

Vypracovala Ludmila Kebzová křesťanství Křesťanství je v Asii rozšířeno skromně, v Asii totiž převládá hinduismus a islám, v jihovýchodní Asii je to pak buddhismus.Nicméně křesťanské církve v Asii zaznamenávají nárůst členů. V současnosti roste rychle počet křesťanů v Číně; některé odhady předpokládají, že kolem roku 2050 by Čína mohla mít druhou největší národní populaci křesťanů (po Spojených státech amerických). EU-OP VK-III/2 ICT DUM 370 Vypracovala Ludmila Kebzová

Vypracovala Ludmila Kebzová ISLÁM Islám je monoteistické náboženství založené na učení proroka Muhammada, náboženského a politického vůdce působícího v 7. století. Slovo islám znamená „podrobení se“ či odevzdání se Bohu (arabsky Alláh).Stoupenec islámu se nazývá muslim, což znamená „ten, kdo se podřizuje [Bohu]“. Počet muslimů je 1 až 1,8 miliardy, což z islámu činí po druhé největší náboženství světa. EU-OP VK-III/2 ICT DUM 370 Vypracovala Ludmila Kebzová

Pouť muslimů ve městě Mekka Obrázek 2 EU-OP VK-III/2 ICT DUM 370 Vypracovala Ludmila Kebzová

Vypracovala Ludmila Kebzová Rozšíření Islámu Islám je převládající náboženství v Severní Africe, na Blízkém východě a některých částech Asie. Početné muslimské komunity se nachází v Čínské lidové republice, na Balkáně, ve Východní Evropě a Rusku. Část muslimů také tvoří přistěhovalci v různých částech světa jako je západní Evropa. Okolo 20% muslimů žije v arabských zemích, 30% na Indickém subkontinentě a 15 % v Indonésii, kde žije nejvíce muslimů vůbec. EU-OP VK-III/2 ICT DUM 370 Vypracovala Ludmila Kebzová

Vypracovala Ludmila Kebzová HINDUISMUS Vznik 15. století př.n.l. Rozšíření Indie, Nepál, Srí Lanka Hinduismus je velký nábožensko-filozofický systém, který vznikl ve starověké Indii. Základem tohoto systému bylo rozdělení obyvatelstva do kast. Ústředních myšlenka celé indické filozofie - teorie o reinkarnaci, čili převtělování. Každé další převtělení se děje podle zásluh v předchozím životě. EU-OP VK-III/2 ICT DUM 370 Vypracovala Ludmila Kebzová

Koupel v posvátné řece Ganze Obrázek 3 EU-OP VK-III/2 ICT DUM 370 Vypracovala Ludmila Kebzová

Vypracovala Ludmila Kebzová BUDDHISMUS Jedná se o druhé indické náboženství, které vzniklo ve starých indických dobách, je mladší než hinduismus . Je spjato s životem, postavou a vystupováním bájného Buddhy (560-480), žil 80 let, stal se zakladatelem nového buddhistického učení. Nirvána – pocit blaženosti. Člověk k nirváně dospěje, když potlačí své chtíče, odmítne je, bude si počínat buddhisticky = zásadově a principově. Rozšířil se v Číně a Japonsku,jihovýchodní Asii a Indočíně,Tibetu později také v Mongolsku. EU-OP VK-III/2 ICT DUM 370 Vypracovala Ludmila Kebzová

Vypracovala Ludmila Kebzová Buddha EU-OP VK-III/2 ICT DUM 370 Vypracovala Ludmila Kebzová Obrázek 4

Vypracovala Ludmila Kebzová Tibetský dalajlama Obrázek 5 EU-OP VK-III/2 ICT DUM 370 Vypracovala Ludmila Kebzová

Vypracovala Ludmila Kebzová Zdroj http://cs.wikipedia.org/wiki/Buddhismus http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1bo%C5%BEenstv%C3%AD_v_Asii http://cs.wikipedia.org/wiki/Isl%C3%A1m Obrázek č.1: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a6/Religion_distribution.png/320px-Religion_distribution.png&imgrefurl Obrázek č.2: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Supplicating_Pilgrim_at_Masjid_Al_Haram._Mecca,_Saudi_Arabia.jpg Obrázek č.3: http://www.jirivolesky-cestovani.cz/Hinduismus/2.jpg&imgrefurl=http://www.jirivolesky-cestovani.cz/Hinduismus/Hinduismus.html&usg Obrázek č.4: http://www.malajsie-info.cz/userdata/soubory-malajsie/401152256.jpg&imgrefurl=http://www.malajsie-info.cz/nabozenstvi-buddhismus.html&usg Obrázek č.5: http://www.buddhismus.cz/obrazky/dalajlama/dalajlama-10.jpg&imgrefurl=http://www.buddhismus.cz/obrazky/dalajlama/dalajlama-10.html&usg EU-OP VK-III/2 ICT DUM 370 Vypracovala Ludmila Kebzová