Dostupnost a financování elektronických informačních zdrojů v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

VZ Národní knihovna ČR - zabezpečení elektronických zdrojů pro výzkum, vývoj a inovace rozpočet řešitelský tým zdroje konsorcia splněné cíle –
Národní program udržitelnosti I
Elektronické informační zdroje
Situace okolo financování informačních zdrojů pro r zasedání předsednictva Rady vysokých škol
EZB – nástroj pro přístup k elektronickým časopisům PhDr. Petra Šťastná Národní knihovna ČR Seminář Dostupnost elektronických informačních zdrojů v knihovnách.
Projekt NTK v programu LR Stav prací k Štěpánka Žižková.
Klíčové informační zdroje pro medicínu: zkušenosti a projekty v ČR a SR Vladimír Karen výkonný ředitel Albertina icome Praha s.r.o. a Albertina icome Bratislava.
Ebsco Discovery Service prohledávání EIZ na jedné platformě 12. února 2014.
Informační zdroje pro výzkum - INFOZ programy LI a 1N projekt NK ČR konsorcia Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Odborné časopisy a článkové databáze aneb odbornou práci jedině s kvalitními zdroji FSS MU, a Ústřední knihovna FSS.
BA-CPVŠK 2007 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická – UK ZČU v Plzni
VZ Zajištění elektronických informačních zdrojů pro humanitní a společenské obory Řešitel: Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní knihovna PhDr.Miloslava.
Albertina icome Praha s.r.o.
Projekt INFOZ – VZ Národní knihovna ČR - zabezpečení elektronických zdrojů pro výzkum, vývoj a inovace zdroje konsorcia rozpočet řešitelský tým splněné.
Projektové financování EIZ pro vědu a výzkum - dvoukolejnost a její důsledky Část první Ing. Věra Svobodová Bibliotheca academica
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Elektronické informační zdroje
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Konsorcia a přístupy po skončení licencí Nina Suškevičová, Plzeň Suweco CZ.
Informační zdroje GEOLOGIE.
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
210 mm Elektronické informační zdroje pro VaVaI projekty, programy Elektronicky, online, na dosah.... EIZ pro techniku a přírodní.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
Informační výchova online Ústřední knihovna PřF MU
Elektronické knihy a časopisy v nabídce významných vydavatelů a agregátorů Filip Vojtášek Albertina icome Praha.
ProQuest Central Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, a představení databáze.
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Databáze EBSCO. MŠMT ČR – program LI, 1N R – program LI  projekt eIFL Direct  národní licence  obory – společenské vědy, ekonomika, medicína….
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
BA-CPVŠK 2008 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická UK ZČU v Plzni
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
6. zasedání sněmu RVŠ. Praha, Financování elektronických informačních zdrojů (EIZ) pro VaVaI na vysokých školách potřeba koncepčního řešení.
Elektronické informační zdroje Bc. Radmila Kouřilová.
Shrnutí poznatků z konference ICOLC
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
ZDROJE INFORMACÍ NA TUL Marta Zizienová FS / informační výchova.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
1 Elektronické informační zdroje Oční klinika FN Brno Knihovna univerzitního kampusu Mgr. Vladimír Opatrný
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Finanční zajištění EIZ na VŠB-TUO Kolik nás stojí a jak se využívají
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základní údaje Projekt INFOZ VZ : Účastníci: Zdroje:
Elektronické informační zdroje Katedra porodní asistence 18
Elektronické informační zdroje na VŠB-TUO
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Elektronické informační zdroje pro chemické obory
Transkript prezentace:

Dostupnost a financování elektronických informačních zdrojů v ČR Barbora Katolická Plzeň, 16. 4. 2014

Financování elektronických informačních zdrojů (EIZ) v České republice (ČR) Dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy: grantové programy - od r. 2009 max. dotace ve výši 75%, tj. min. 25% spoluúčast institucí Dotace z evropských projektů: - 2013-2017 plně financováno z projektu - 2018-2019 povinná udržitelnost z vlastních finančních prostředků instituce 3. Dotace z Ministerstva kultury: - např. program VISK - spoluúčast institucí 4. Z finančních prostředků instituce

Financování EIZ v ČR Program: Období: Program LB 1997-1999 Grantové programy MŠMT v ČR na podporu informační infrastruktury VaVaI – projekty, soutěž Program: Období: Program LB 1997-1999 Program LI 2000-2003 Program 1N 2004-2008 Program INFOZ 2009-2012 Program LR 2013-2017

Financování EIZ v ČR Grantové programy MŠMT v ČR na podporu informační infrastruktury VaVaI – projekty, soutěž Program „Rozvoj informační infrastruktury výzkumu a vývoje“ (LB) Období: 1998-2000 Většina projektů zaměřena na rozvoj informační infrastruktury; pouze 2 projekty na informační podporu VaVaI (např. projekt na přístup do Current Contents Connect - konsorcium 3 univerzit).   Program „Informační zdroje pro výzkum a vývoj“ (LI) Období: 2000-2003 Celková podpora ze státního rozpočtu: 600.000 tis. Kč Nebyla požadována finanční spoluúčast

Financování EIZ v ČR Grantové programy MŠMT v ČR na podporu informační infrastruktury VaVaI – projekty, soutěž Program „Informační infrastruktura výzkumu“ (1N) Období: 2004-2008 Celková podpora ze státního rozpočtu: 650.000 tis. Kč 36 projektů Podíl dotace na výdajích 80% Program „Informační zdroje pro výzkum“ (INFOZ) Období: 2009-2011 Celková podpora ze státního rozpočtu: 450.000 tis. Kč 18 projektů Podíl dotace na výdajích 48% Rok 2012 – EIZ hrazeny z různých finančních zdrojů

Financování EIZ v ČR Grantové programy MŠMT v ČR na podporu informační infrastruktury VaVaI – projekty, soutěž Program „Informace – základ výzkumu“ (LR) Období: 2013-2017 Předmětem podpory je efektivní, zejména konsorciální zpřístupňování informačních zdrojů pro výzkum. Celková podpora 1 017 120 tis. Kč 9 projektů (databáze pro Prahu + konsorcium HSS pro celou ČR) Dle vyhlášení programu: finanční podpora nejvýše 75 % uznaných nákladů, min. 25% spoluúčast institucí

Financování EIZ v ČR Evropské projekty OP VaVpI - výzva číslo 4.3 - Vybavení odborných vědeckých a oborových knihoven Cílem výzvy je prostřednictvím investic do vědeckých informačních zdrojů a související infrastruktury zabezpečit dostupnost těchto zdrojů, jejich efektivní využívání a vytvořit podmínky pro produkování kvalitních vědeckovýzkumných výsledků. Období: 2012-2014 (+ 5 let udržitelnost) 3 roky udržitelnosti možno hradit z projektu 2 roky (2018-2019) z vlastních fin. zdrojů 8 projektů - konsorcia pro oborové EIZ (účastníkem nesmí být výzkumné instituce z Prahy) Alokace prostředků pro tuto výzvu: 700.000 tis. Kč Program LR+OP VaVpI 4.3: podíl dotace na výdajích 52%

Podmínky zpřístupnění EIZ: Podmínky zpřístupnění EIZ jsou vždy definovány v rámci konkrétní licenční smlouvy Využití pro studijní a výzkumné účely, NE pro komerční účely Přístup z rozsahu IP adres instituce Možnost vzdáleného přístupu (po autentizaci) Možnost poskytovat MVS Možnost stahovat a tisknout články z časopisů Možnost stahovat část (několik stran, kapitol) eknih …

Dostupné EIZ ze současných konsorcií v ČR: Databáze pro hodnocení vědy: Web of Knowledge (Web of Science, Journal Citation Report), Scopus Multioborové: Ebsco – Academic Search Complete, OCLC, Ebsco – Central & Eastern European Academic Source, ProQuest STM: ScienceDirect (Freedom kolekce), Springer Link, Wiley Technické obory: IEEE Xplore, ACM Digital Library Medicína a zdravotnické obory: Nursing Ovid, Cinahl with FT, Karger Journals, Lippincot, Williams & Wilkins High Impact Collection, BMJ Online

Dostupné EIZ ze současných konsorcií v ČR: Ekonomie: Ebsco – Business Source Complete, EconLit with FT, OECD iLibrary, Euromonitor Global Marketing Information Database (GMID) Humanitní a společenské obory: JSTOR, Sage – HSS kolekce, Oxford Journals – HSS kolekce, Cambridge Journals – HSS kolekce, LLIS (Library Literature and Information Science) , LISA, PsycInfo, PsycArticles Chemie: SciFinder, Reaxys, Knovel Přírodní vědy: Zoological Records, GeoBase, GeoRef, BioScience World, BioOne, IOP Science, Nature Publishing Group, EnviroNetBase, Environment Complete, CAB Abstracts, Food Science and Technology Abstracts

Discovery systémy v ČR: Ebsco Discovery Service (10 institucí): Národní knihovna ČR Knihovna Akademie věd ČR 8 univerzit Primo (3 instituce): 2 univerzity Summon (7 institucí): Národní technická knihovna Národní lékařská knihovna 5 univerzit

Národní centrum pro podporu informační infrastruktury VaVaI (Národní licenční centrum) Současné projektové financování - administrativní náročnost Snaha o přechod od „soutěžního“ (projektového) modelu podpory akvizice e-zdrojů na „národní“ licenční model Cíl: ustanovit národní licenční centrum Hlavní funkce: zajišťovat přístup k EIZ pro VaVaI dle potřeb výzkumných organizací zajišťovat veškerou agendu - veřejné zakázky, licenční smlouvy, kupní smlouvy,… poskytovat technickou podporu: technická podpora pro vzdálený přístup (např. vyjednávat s vydavateli jejich připojení k České federaci identit pro možnost vzdáleného přístupu přes Shibboleth) sběr statistických dat o využívání EIZ za jednotlivá konsorcia

Národní centrum pro podporu informační infrastruktury VaVaI (Národní licenční centrum - NLC) Současný stav – příprava návrhu: řešení způsobu financování a principů rozdělování financí na EIZ jednotlivým výzkumným institucím právní forma centra organizační struktura a řízení Po předložení návrhu budou probíhat procedury na úrovni ministerstva a vlády. Právní, organizační, finanční a personální ustanovení NLC v r. 2016. Od r. 2017 sjednávání potřebných smluv.

Elektronické informační zdroje na Západočeské univerzitě http://knihovna.zcu.cz/elektronicke-informacni-zdroje/ Licence: individuální licence institucionální licence přístup z rozsahu IP adres ZČU (resp. fakult) + vzdálený přístup většinou neomezená licence (unlimited access) konsorciální licence (z projektů) lepší finanční podmínky přístup z rozsahu IP adres ZČU + vzdálený přístup neomezené licence (unlimited access) Zpřístupnění (sít ZČU + vzdálený přístup: Shibboleth, VPN klient) Přístup do EIZ pro veřejnost: pouze registrovaným uživatelům z PC v knihovně (konto pro veřejnost)

Elektronické informační zdroje na Západočeské univerzitě Financování: z evropských projektů 2013-2017 plně z projektu 2018-2019 platba udržitelnosti plně z finančních prostředků univerzity z projektů z programů MŠMT (min. 25% spoluúčast univerzity) z finančních prostředků UK ZČU (multioborové) z finančních prostředků fakult ZČU (oborově zaměřené)

Elektronické informační zdroje na Západočeské univerzitě Plnotextové databáze - zahraniční Humanitní a společenskovědní obory: JSTOR I. – V. Oxford Journals – HSS kolekce Cambridge Journals – HSS kolekce Sage – HSS kolekce Ebsco – Business Source Complete EconLit with FT Heinonline eHRAF Multioborové: Ebsco - Academic Search Complete, ProQuest, Wiley Online Library Science Direct – Freedom kolekce SpringerLink Technické obory: IEEE Xplore ACM Digital Library Zdravotní obory: NursingOvid

Elektronické informační zdroje na Západočeské univerzitě Plnotextové databáze – české: Anopress Beck Online, Aspi, LexGalaxy (české právní informační systémy) Citační databáze: Web of Science Scopus Faktografické databáze: OECD iLibrary Euromonitor Global Marketing Information Database InCites MagnusWeb Bibliografické databáze: MathSciNet

Elektronické informační zdroje na Západočeské univerzitě e-books (trvalý nákup - většina titulů z Ebsco eBooks, méně z MyiLibrary) – celkem 1167 titulů   české odborné e-knihy – 14 titulů (nejvíce žádaných) – roční předplatné, tituly mohou studenti a zaměstnanci ZČU po autentizaci stáhnout na mobilní zařízení, doživotní licence online normy (přístup k normám ze 2 PC v knihovně, bez možnosti tisku) + samostatné licence na přístup k online normám s možností tisku na katedrách Discovery systém - Summon

Propagace a školení k EIZ na Západočeské univerzitě Evropské projekty: školení uživatelů min. 2 x ročně Informační výchova: v rámci výuky pro studenty semestrální předmět ukončený seminární prací (kredity) 2-4 hodinová přednáška k EIZ a citacím v rámci jiného předmětu speciálně zaměřené přednášky a semináře pro doktorandy a akademické pracovníky Propagace – webové stránky, facebook, nástěnky, plakáty a další informační a propagační materiály.

Děkuji za pozornost bar@uk.zcu.cz