Ladislav Jan Živný v české bibliografii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Bibliograficko-informační služby v SVK Hradec Králové Klára Fialová, odd. informačně referenčních služeb Ivana Novotná, odd. bibliografie ŠVK Banská Bystrica.
Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Osnova Úvod Návrh notace Metoda katerizace Popisky Aktualizace
Úsilí za vznik ČSR 1914 – 1918.
Dějiny slovenského práva II Ladislav Vojáček Právo v letech 1918 – 1938.
Profesor MUDr. Ivan Horbačevský
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Informace z konference Problematika historických a vzácných knižních fondů Čech, Moravy a Slezska v Olomouci se zaměřením na příspěvek Digitalizace map.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
KATALOGY Mgr. Radmila Pavlicová, Univerzitní knihovna OU.
Bibliografie - teorie Mgr. Anna Vitásková.
Studijní pobyt Mgr. Jiří Mazal Knihovna Univerzity Palackého srpen 2008 Státní berlínská knihovna (Staatsbibliothek zu Berlin)
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.4
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Šablona webových stránek Školení pro dobrovolné knihovníky Opava
Albert Einstein.
Charakteristické rysy československé demokracie
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Městská knihovna v Orlové. Současnost Období 60. až 90. let Období 20. až 50. let Obecná veřejná knihovna Čtenářský spolek Historie knihovny.
Československo 20. let – 30. let
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihovníků muzeí a galerií Brno,
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Získávání a zpracování informací
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Metody zpracování informací – 3 Historický přístup ve vyhledávání informací:  Literární informace zdrojem jen psané nebo tištěné dokumenty (knihy, letáky,
Seriály v Souborném katalogu ČR Miroslava Kendeová Porada profesionálních knihoven Středočeského kraje Praha, Krajský úřad, 2. března 2015.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_14 Název materiálu:Knihovny a jejich služby Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Knihovědné oddělení KNAV a Bibliografie cizojazyčných bohemikálních tisků století on-line Lenka Veselá.
Pracovní skupina pro zpracování seriálů Spolupráce s českým národním střediskem ISSN.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Akvizice periodické literatury Havlíčkův Brod.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Metody zpracování informací - 2
BIBLIOGRAFIE Česká národní bibliografie
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
ARCHITEKTONICKÉ SOUTĚŽE
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
, MU Brno Informační fond Organizace KF Prováděcí vyhláška č. 88/2002.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Odbor doplňování a zpracování fondů
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Anna Zabranská ČísloVY_62_INOVACE_6022 NázevAlois Rašín, tvůrce měnové reformy Téma hodinyHospodářství.
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Informační analýza a identifikace dokumentů
Akvizice a informační fond
Informační prameny II. část
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
doc. PhDr. Soňa Jandová, Ph.D. /
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma
Transkript prezentace:

Ladislav Jan Živný v české bibliografii Bc. Ivana Novotná, SVK Hradec Králové Kolokvium českých, moravských a slovenských bibliografů, Trenčín 1. - 3. 10. 2006

Učitel Narozen 3. 1. 1872 Újezd u Nového Bydžova Gymnázium v Hradci Králové 1891 – roční speciální kurs pro učitele - sňatek s Emilií Burianovou 1899-1917 – Nový Bydžov 1919 – absolutorium univerzity

Knihovník Anglie 1902 (1903, 1905, 1907, 1908 a 1910) Propagační činnost ČESKÁ OSVĚTA (1904) Založení veřejné čítárny v NB, zahraniční kontakty (M. Dewey), propagace desetinného třídění, organizace vzdělávání, knihovní zákonodárství

Česká bibliografie 19./20. st. Spolek českoslovanských knihkupeckých účetních Rakouský zákon o povinném výtisku Česká bibliografie – Z. V. Tobolka (1903-1912) Český katalog bibliografický – (Spolek českoslovanských knihkupeckých účetních) Živný O potřebě českého ústavu bibliografického (1916) + Svaz osvětový

Bibliograf 1. 11. 1917 - Bibliografický ústav Programová brožura Český bibliografický ústav (1918) úplné zpracování všech publikací vydaných v českém a slovenském jazyce, doma i v zahraničí, v dalších jazycích na československém území, dokumenty o ČSR vydané v zahraničí

Bibliograf Stanovy Československého ústavu bibliografického při Veřejné a univerzitní knihovně 19. 9. 1919 Předmětová bibliografie; Klasifikační pořádání; Analytická bibliografie; Výměna a nákup v zahraničí; Lístky, archy a knižní vydání; Informační služba; Spolupráce se zahraničím; Minimálně roční periodicita vydávání; Překlady do cizích jazyků (hl. francouzština)

Národní bibliografie Český katalog bibliografický (od 1918) (lístkový, redakce K. Nosovský, J. Máj) Bibliografický katalog ČSR (1922-1945) (systematické uspořádání, sešitové týdenní vydávání, změny:1925, 1929, 1933, 1939)

Analytická bibliografie 1932-1933 – článková bibliografie (Jan Emler, nepublikováno) Bibliografie československé knihovědy (1928-1944, ročenka) Rukověť bibliografie. Díl 1. Nauka o popisu (1923)

Pravidla popisu Spory s českými knihovníky (Cataloguing Rules (1908)x Pruská instrukce (Tobolka 1921, Borecký 1925) 1919 – Československý ústav bibliografický při Veřejné a univerzitní knihovně (státní správa) Protesty proti stanovám 1919 1925 – zrušení samostatného ČBÚ (konzervační oddělení Národní a univerzitní knihovny)

L. J. Živný (3.1.1872-17.3.1949) Koncepce a organizace - pracovní program pro NB retrospektivní i současnou, informativní význam bibliografie, souběžnost bibliografie, systematické pořádání, rozdíly v katalogizačním a bibliografickém popisu, mezinárodní spolupráce

Teorie a praxe věcného pořádání v pojetí Ladislava Jana Živného Bibliografický soupis Zpracovala Linda Skolková http://www.sweb.cz/lin.skl/reserse.pdf