15 let činnosti Společnosti vědeckotechnických parků ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Advertisements

1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2013 podvacáté Pavel Švejda Praha, 3. prosince 2013 INOVACE 2013, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Krajský úřad Karlovarského kraje
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR INOVAČNÍ PODNIKÁNÍ A JEHO PODPORA Jan Kofroň Seminář Efektivní marketing PARDUBICE,
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Ochrana průmyslového vlastnictví jako jeden z nástrojů zkvalitnění inovačního procesu Pavel Švejda ÚPV, Praha, 1. června.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR Seminář Inovační potenciál ČR, AIP ČR.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Pavel Švejda Inovační potenciál ČR Praha, 10. září 2008.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2012 podevatenácté Pavel Švejda Praha, 4. prosince 2012 INOVACE 2012, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR K čemu slouží Technologický profil ČR pro inovační firmy? Jsme připraveni na zvládnutí inovačních procesů? Pavel Švejda.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání; vysoké školy a inovace Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR INOVACE 2007 Plenární sekce 4.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s. Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, Úvodní plenární sekce INOVACE 2015.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Akcelerační program CLB Písek. Kdo  SMART DIALOG  Centrum energeticky efektivních budov (CLB)  Další partneři:  Jihočeská Agentura pro podporu Inovačního.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Asociace inovačního podnikání ČR, z. s
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Přínos SVTP ČR pro inovační infrastrukturu ČR
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Transkript prezentace:

15 let činnosti Společnosti vědeckotechnických parků ČR 27.7.1990 Národní síť VTP v ČR 15 let činnosti Společnosti vědeckotechnických parků ČR 27.7.1990

Inovace – INOVAČNÍ PROCES výzkum (idea) vývoj (různé stupně vývoje) výroba a užití (finalizace procesu završená prodejem) INOVACE je tedy více než pouhá idea. Je to implementace která uvádí prvotní nápad (ideu) do života. Nezaměňujme ji ani s kreativitou (ta je dovedností) ani s ideou. Ty samostatně nedokáží rozvinout tvůrčí myšlenky k naplnění inovace.

Inovační INFRASTRUKTURA Inovační proces vyžaduje pro svůj životní cyklus kapitálovou podporu vhodné prostředí, které umožňuje ověření a realizaci inovačních záměrů. Výzkum – vývoj - výroba a užití, nejsou izolovanými procesy. Mají: vazby na vnější okolí průniky mezi sebou samými. Zde jsou zdroje možných, a v průběhu inovačního procesu reálných problémů. Jejich nakupením vzniká vážné riziko krachu projektu. INOVAČNÍ INFRASTRUKTURA dynamické prostředí, sloužící k systémovému ošetření inovačního procesu (taktéž dynamického).

Vědeckotechnické parky Jsou jedním z významných subjektů, poskytujících tuto systémovou podporu. Jsou zaměřeny na: rozvoj inovačního podnikání transfer technologií podporu malých a středních firem inovačního charakteru. Název vědeckotechnický park (VTP) je používán od založení Společnosti vědeckotechnických parků ČR (SVTP ČR 27.7.1990) a zahrnuje, v podmínkách ČR, tři hlavní druhy VTP: - vědecký park - technologický park (centrum) - podnikatelské a inovační centrum. VTP je tedy subjekt orientovaný do oblasti vědy, technologie a inovačního podnikání. Základními funkcemi VTP jsou funkce inkubační a inovační.

Systém inovačního podnikání v ČR Je základem inovační infrastruktury ČR Tvoří jej čtyři základní skupiny partnerů: Hlavní partneři Vybrané ústřední orgány státní správy Sdružení dle zákona 83/90 Sb. a další partneři – členové AIP ČR Podnikatelské subjekty http://www.aipcr.cz/systempodnik.asp

Společnost vědeckotechnických parků ČR Z minulosti žít nelze, ale na dobrých základech, v minulosti položených, stavět lze. 1990 - definice VTP - založení SVTP ČR 27.7.1990 1991 - regionální setkávání a semináře pořádané SVTP ČR - založení prvních VTP - dohoda s VTO (Rakousko) 1992 - 1. tištěný katalog VTP ČSFR dle stavu k 30.9.1992 - rok projektů VTP, Využití VTP při uskutečňování strukturálních změn - návrh projektu PARK 1993 - založení AIP ČR 23.6.1993, SVTP ČR byla zakládajícím členem - příprava akreditace VTP SVTP ČR

Akreditace VTP SVTP ČR Vývoj počtu připravovaných a provozovaných VTP byl od roku 1990 značně dynamický. Ne každý z nich plnil stanovená kritéria. Proto od 9.2.1994 akredituje SVTP ČR jednotlivé VTP: sleduje plnění hlavních funkcí (inovační, inkubační) sleduje příčiny případného neplnění hlavních funkcí zaměřuje se na odstranění těchto příčin.

Akreditace VTP SVTP ČR pokračování Podmínky akreditace VTP SVTP ČR: Základní podmínky akreditace: - vyřešení otázky majitel – zakladatel – provozovatel funkční inkubátor malých a středních inovačních firem kvalitní technické a poradenské služby VTP je aktivní součástí inovační infrastruktury v regionu Další podmínky akreditace: Transfer technologií v daném VTP Výchova k inovačnímu podnikání VTP je členem SVTP ČR

Společnost vědeckotechnických parků ČR 1994 - 1. etapa akreditace dle stavu k 30.6.1994 - 1. katalog VTP SVTP ČR dle stavu k 30.9.1994 1995 - zahájení projektu Národní síť VTP ČR - 2. etapa akreditace dle stavu k 30.6.1995 - členství v IASP 1996 - 3. etapa akreditace dle stavu k 30.6.1996 - 2. tištěný katalog VTP SVTP ČR dle stavu k 30.9.1996 1997 - 4. etapa akreditace dle stavu k 30.6.1997 - elektronický katalog VTP SVTP ČR , v rámci domovské stránky

Národní síť VTP v ČR Cílem snahy SVTP ČR bylo hledat funkční způsob, jak přispívat k vytváření inovační infrastruktury ČR i regionů a jak do tohoto procesu aktivně začlenit sebe, VTP ČR a jejich inovační firmy. Byla definována množina funkcí, reprezentující toto aktivní začlenění. Základní funkce NS VTP ČR: - být součástí inovační infrastruktury ČR - zkvalitnění inkubační a inovační funkce jednotlivých VTP technologický marketing transfer technologií výchova k inovačnímu podnikání spolupráce se zahraničními sítěmi (multilaterární, bilaterární) Kritéria pro vstup VTP do Národní sítě VTP v ČR: Akreditovaný VTP Člen SVTP ČR

Elektronický katalog VTP SVTP ČR Budování NS VTP v ČR ale především shromažďování, aktualizace a distribuce dat o VTP a o jejich inovačních firmách v rámci této sítě, nás vedla k vytvoření elektronického katalogu VTP SVTP ČR. Co tento katalog umožňuje? Především je interaktivní s možnostmi: Zakládat záznamy o VTP a jeho inovačních firmách Udržovat tyto záznamy v aktuálním stavu, kdykoliv Vyhledávat v něm informace na základě zadaných kriterií a jejich kombinací (geografických i podle oborových nebo odvětvových) Má nadřazeno regionální členění Je jedním ze zdrojů dat pro Technologický profil ČR www.svtp.cz/katalog_uvod.php

Jak se měnily počty VTP v ČR v průběhu let

VTP v regionech – regionální sekce SVTP ČR Systém inovačního podnikání v regionech musí být odvozen z obecných zákonitostí fungování Systému inovačního podnikání v ČR. Proto SVTP ČR ustavila v roce 2001 své regionální sekce Za každou z nich zodpovídá jeden člen výboru SVTP ČR struktura sekcí kopíruje regionální uspořádání ČR Sekce koordinují spolupráci VTP v daném regionu aktivně se podílejí na iniciování a tvorbě RIS Jejich partnery jsou regionální subjekty: - regionální samosprávy - Hospodářské komory - Regionální rozvojové agentury - Vysoké školy, apod.

VTP v regionech – regionální sekce SVTP ČR, pokračování Přínosy spolupráce pro region: Do budování inovační infrastruktury regionu vkládají VTP své know-how podpořené prací v NS VTP ČR. Též je nepopiratelný přínos v praktickém zaměření VTP – mají za sebou projekty, jejich realizace, včetně jejich administrace. Přínosy spolupráce pro VTP: V rámci této platformy mohou VTP předkládat vlastní projekty (např. pro OPPP) a požádat o kofinancování z prostředků regionu To jim umožní dosáhnout na celkově vyšší dotaci ze strukturálních fondů EU Region finančně podporuje především ty projekty, které zapadají do celkové inovační strategie regionu - v rámci platformy lze prosadit.

Národní síť VTP ČR Současnost 2005: 8. etapa akreditace VTP ČR dle stavu k 31.12.2005 Podpora VTP v OPPP – program Prosperita Práce regionálních sekcí SVTP ČR na přípravě a realizaci RIS Jak dál 2006 - : Podpora VTP v rámci strukturálních fondů EU (nové plánovací období) Práce na přípravě a realizaci komunikačních prostředků uvnitř i vně NS - spolupráce s CESNET 2 na vysokorychlostním propojení VTP - získání podpory orgánů státní správy pro jeho realizaci - sdílení výkonných distribuovaných výpočetních kapacit, databází, videokonference, apod.

Národní síť VTP ČR - závěr Děkuji Vám za pozornost. Jaroslav Lakomý lakomy@svtp.cz