Nejzajímavější lokality ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Drahokamy.
Advertisements

Drahokamy Iva Strejčková 9.B..
Opakování učiva o nerostech I. část
Testík znalostí z mineralogie
MINERALOGIE Fotografie minerálů.
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
Přírodopis drahé kameny
RISK Minerály.
Drahokamy Označení pro vzácně se vyskytující nerosty
TVRDOST Markéta Dušátková ZŠ Žižkov, Kutná Hora Kremnická 98.
Křemičitany (silikáty)
Středisko ekologické výchovy Český ráj
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Optické vlastnosti minerálů
CZ.1.07/1.1.10/
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_12
Nerosty Markéta Smetanová
CZ.1.07/1.1.10/
Oxidy Oxidy jsou sloučeniny prvků s kyslíkem v různém poměru.
OXIDY Ec.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Drahokam je minerál nebo minerální odrůda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
SAFÍR.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
nejdůležitější minerály
KřEmEn.
Kvinta A Ondřej Swaczyna
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Mineralogický systém Křemičitany
Škola:. Základní škola Kladruby
Geologický odkryv v Bruntále Michaela Kudelová 2.L.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Dudíková Nikola Bezvodnaté Oxidy
Odrůdy křemene Mineralogie IV
Oxidy bezvodé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Hustota Který nerost má větší hustotu? diamant, nebo tuha
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:NOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
Oxidy sloučeniny prvku s kyslíkem A.Bezvodé B.Vodnaté vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_02_Risk minerály SADA 3: PŘÍRODOPIS.
OXIDY - KŘEMEN (po výkladu si zapiš do sešitu) chem. značka: SiO 2 fyzikální vlastnosti: tvrdost: 7 hustota: 2,6 g/cm 3 nejběžnější nerost v přírodě krystaluje.
9. Křemičitany největší skupina nerostů, horninotvorné minerály.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_65 Vzdělávací.
Název sady materiálů: Přírodopis 9
Horniny versus nerosty
Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy
B) Výlevné vyvřeliny Vznikly utuhnutím magmatu vylitého na zemský povrch (lávy). Jsou jemnozrnné až celistvé.
3)Sulfidy a 4)oxidy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název sady materiálů: Přírodopis 9
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Atlas minerálů.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
VY_32_INOVACE_P9-007 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Vy_52_Inovace_B63_Opakování minerály
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu: CZ. 1
9) Křemičitany, 10) Organolity
Třídění podle chemického složení
MINERÁLY OXIDY A HYDROXIDY.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
KŘEMIČITANY.
Mineralogický systém Oxidy (kysličníky)
Transkript prezentace:

Nejzajímavější lokality ČR

Podsedice 10 km JZ od Lovosic Odedávna se v lokalitě Podsedicka těžily české granáty(pyropy) a používaly se ve šperkařství již v gotice. V těžbě se pokračuje i v současnosti -nejdůležitější firmou je firma Granát DUV Turnov, která se zabývá průmyslovou těžbou českých granátů v povrchových skrývkách. V granátovém koncentrátu se nachází i další vzácné minerály – růženín, zirkon, olivín a jeden hodně zajímavý šutřík....

Safírový potok a říčka Jizerka 9 km SZ od Josefova Dolu Malá Jizerská louka bývala kdysi historicky nejvýznamnější lokalitou safírů v Evropě. Existuje o tom řada písemných zpráv, snad už od 16. Století. Safíry se zde vyskytují v několika barvách, zdejší náplavy skrývají až 2 cm velké safíry nádherných barev. Společně se safíry se zde vyskytují i jiné odrůdy korundu, černý korund, červený rubín, čirý až světle zelený leukosafír.

Kozákov 8 km V od Turnova Kozákov je nejvyšší horou Českého ráje. Čedičový vrch byl už od pravěku vyhledáván jako naleziště drahých kamenů, z nichž pravěcí lovci vyráběli jednoduché nástroje. V dutinách horniny vykrystalizovaly kulovité výplně achátu, jaspisu, ametystu, křišťálu, záhnědy a dalších polodrahokamů.

Hořenec Hořenec je jednou z nejznámějších mineralogických lokalit Českého středohoří.Vzorek krystalu aragonitu z Hořence je zastoupen v mnoha mineralogických sbírkách po celém světě. Bez nadsázky lze konstatovat, že tato lokalita poskytla jedny z nejdokonalejších krystalovaných vzorků aragonitu na světě. Číčov je také jedinou světovou lokalitou, která poskytla kvalitní surovinu pro raritní fasetové výbrusy větších čistých kamenů.

Rožná Jedná se o lepidolitem nejbohatší pegmatit v ČR. Byly odsud poprvé popsány minerály lepidolit a rossmanit. Naleziště je proslulé turmalíny.

Dolní Bory Jedna z nejvýznamnějších lokalit pegmatitů na Moravě. Od konce 19. století až do roku 1972 zde byl s přestávkami těžen křemen a živec. Průmyslovou těžbou bylo odkryto několik významných pegmatitových těles. Pegamtity obasahovaly obrovské (až 100kg) krystaly záhněd, půlmetrové krystaly skorylu a mnoho dalších… Dnes je lom rekultivován, a je tak zničena jedna z nejlepších českých lokalit.

Řečice Pegmatitové těleso velikosti obyváku se nachází na poli JZ od obce Řečice.Proslavilo se nálezy největších českých rubelitů(patří do skupiny turmalínů)některé jsou větší, než láhev od piva.

Písecko 2 km V od Písku Písecko zahrnuje celou řadu lokalit, zejména potom těch pegmatitových . Jednou z nejslavnějších,kterou proslavily drahokamové odrůdy berylu(akvamarín,heliodor… ) je starý jámový lom na živcovou surovinu:lom"U Obrázku". Za těžby poskytoval překrásné ukázky mnoha minerálů.

Besednice Naleziště snad nejznámějšího českého kamene vltavínu se nachází v obci Besednice 15 km V od Č.Krumlova. Probíhala zde(jako na jednom z mála míst v ČR) průmyslová těžba vltavínů. Ložisko bylo těženo tak nepřiměřeně, že se zde již nedá najít ani jediný sbírkový vltavín a proto byla těžba před necelým rokem ukončena.

Zajímavosti Z ČR je zaznamenáno celkem pět diamantů. V ČR bylo poprvé popsáno přes 80 nových druhů minerálů. Největší vltavín(258,5g) byl nalezen u Slavic u Třebíče. Nálezce si myslel,že se jedná o zmrzlého krtka. Vltavín je jen sklo. I v ČR se dá najít jantar(zkamenělá pryskyřice ) mezi nejvýznamější naleziště patří Valchov a Študlov na Moravě.

Epidot Konec Opál Kalcit Elbait Jan Kocáb IX.D Fluorit

Diamanty ČR „Dlažkovický" diamant (4,13 x 2,63mm; 0,0573 g) nalezený roku 1869 v Podsedicích je uložen v mineralogických sbírkách Národního muzea v Praze, stejně jako druhý diamant z Třebenicka (objeven r. 1927, čirý krystal ve tvaru osmistěnu, 3,0 x 2,8 x 2,6 mm). V r. 1959 byl ve štěrcích u potoka Granátky pod Kuzovem u Dřemčic nalezen třetí diamant (0,25 x 0,15 mm). Další dva diamanty byly nalezeny na lokalitě Vestřev při těžbě pyropů.