Simulace evoluce komunikačních strategií pomocí robotů -ze článku The evolutionary psychology of violence (in Psicothema, 2010) -Aaron T. Goetz (California.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha.  KAPKA MEDU PRO VERUNKU Nový původní český muzikál pro všechny generace Příběh o lásce, přátelství, o modré planetě a o tom, jak.
Advertisements

JUDr. Martin Maisner, PhD., ROWAN LEGAL
Geny a osobnost Dean Hamer/Peter Copeland
Simona Svačinová Komunikace zvířat.
Život na Zemi.
Zpracovala Jitka Ciprová
Schopnost adekvátně pracovat s mocí, autoritou a zodpovědností
Mgr. Marek Pavlů Katedra Experimentální Fyziky 1 Modelování a simulace, Mgr. Marek Pavlů.
Semestrální práce Analýza zpoždění signálů v 2-kanálové databázi řeči pomocí vzájemné korelace A2M99CZS Václav Dajčar, Roman VondráčekPraha, 2010.
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
1 Audit software Petr SLOUP Cíl Cílem auditu je sestavit přehled a základní popis používaného software (aplikací)
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Kvantové počítače Foton se může nacházet „současně na více místech“ (s různou pravděpodobností). Nemá deterministicky určenou polohu. To dává šanci elementární.
Part 1. Preston Stormer Ačkoli se jedná o celkem nový model, Stormer představuje hrdinu klasického typu. Je loajální a má svou důstojnost, nestojí o slávu.
Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi.
Změníme Váš úhel pohledu 360°advertising. Umístit reklamu je důležité Děláte svoji práci dobře, možná dokonce skvěle ! Ale ví to o Vás Vaši potenciální.
NaviTerier Navigační systém pro zrakově postižené.
Predátoři.
SVĚTELNÉ VLNY.
Mikrovlnné systémy Bc. Jindřich Poledňák. mikrovlnné záření vlnová délka: 1mm – 1m od 70. let 20. století pro dálkový průzkum se využívají vlnové délky.
Text: Reprodukce nálevníků Metody získávání vědeckých poznatků
BEZDRÁTOVÉ MYŠI VYPRACOVALA: Naděžda Pištěková AKADEMICKÝ ROK: 2008/2009.
Modelovací jazyk UML. Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný.
Populace.
Mirror Self - Recognition ( MSR ). KONTROVERZNÍ TÉMA SROVNÁVACÍ PSYCHOLOGIE V roce 1970 přišel poprvé Gordon Gallup s důkazem, že šimpanzi jsou schopni.
Simulační modely a programové vybavení. Vývoj simulačních programů  Původně pouze strojový kód –Příliš dlouhé, náročné na programátora, obtížné hledání.
Ústav automatizace a měřicí techniky
domácí psi využívají lidi jako nástroje.
Dokumentace informačního systému
Josef Dočkal, Růžek Lukáš. -Alfa Spektrometr -Vývěva -Cicero -Převaděč -Počítač -Zkoumaný vzorek.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
Logika a umělá inteligence pro multi-agentní systémy Mobilní agent řízený neuronovou sítí.
Evoluční a koevoluční procesy
Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda.
Bc. Jan Sálus Fakulta elektrotechnická 4. Června 2012, Praha Bc. Jan Sálus 1 Dopravní kontrola.
Bezpečnost práce v chemii
Produkce neutronů ve spalačních reakcích deuteronů na sestavě olověného terče a uranového blanketu Ondřej Svoboda Produkce neutronů ve spalačních reakcích.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATIKA1_ 19 Tematická.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Metoda ohniskových skupin
Studium ultrazvukových vln
V praktiku budou řešeny dvě úlohy:
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
„JAKO RYBA VE VODĚ“ EXPERIMENT TŘÍDY KVINTA A – SKUPINA „VÁPNÍK“
1 Diplomová práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra fyziky,
Metoda ohniskových skupin Princip: získání údajů a pohledů, které by bez interakce ve skupině byly obtížně přístupné.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
VÝVOJ DĚTSKÉHO VÝTVARNÉHO PROJEVU podle Victora Löwenfelda = tzv. stadiální vývoj 2.část.
Radiofrekvenční řízení budov
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Hra na barevná auta I. Jaroslava Růžičková.
PŘEVODY JEDNOTEK Vypracuj vše do sešitu.
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
GENETICKÉ RIZIKO FAKTORŮ VNĚJŠÍHO PROSTŘEDÍ
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Měření rychlosti zvuku
Genetika.
Genetika.
Informatika pro ekonomy přednáška 4
VÝVOJ DĚTSKÉHO VÝTVARNÉHO PROJEVU podle Victora Löwenfelda = tzv
Transkript prezentace:

Simulace evoluce komunikačních strategií pomocí robotů -ze článku The evolutionary psychology of violence (in Psicothema, 2010) -Aaron T. Goetz (California State University) -Zpracovala: Simona Zahrádková

Popis experimentu -Experiment byl realizován ve Švýcarsku v roce 2007 těmito výzkumníky: Floreano, Mitri, Magnenat a Keller -Roboti obsahovali kameru pro detekci světla a sami mohli také světlo vysílat

Záměr: -Zjistit evoluci komunikačních systémů během pozorování toho, jaké signály jsou vysílány a jaké přijímány -Roboti byly vpuštěni do 9m2 arény, kde byly umístěny „potravinové“ a „jedovaté“ zdroje, které vysílaly červené světlo (zdroje viditelné na malý dosah) -Roboti získali určitou výkonnostní jednotku, když narazili na jídlo a naopak ztratili ji, když narazili na jed

Pokus – analogie s generací -10 robotů v aréně vyrazilo shánět zdroje – kroužením kolem detekovaného jídla či jedu soupeřili o pozici a získali nebo přišli o výkonnostní jednotku -Geny (naprogramované kódy) nejvýkonnějších robotů byly užity v další generaci a malé mutace(chyby v kódech) a sexuální rekombinace byly přidány, aby se vytvořila simulace toho, co se děje v přírodě

Výsledek -500 generací robotů -Někteří vyvinuli vizuální signál, který oznamoval ostatním místo potravního zdroje -Ale: vyvinuly se i antisociální taktiky- někteří vysílali modré světlo daleko od zdroje, aby zmařili šance druhých nebo je poslali k jedu = klamné signalizační strategie při soupeření o jídlo (tedy se vyvíjel jejich hardware)

Závěr -Protože se jedná o ne-biologickou simulaci, tak ji nelze považovat za rovnou biologickým datům, ale přesto ukazuje, že během evoluce mohou vzniknout určité mechanismy a taktiky, které jsou úspěšné v aktuálním prostředí -Ačkoli se u většiny vyvinula kooperace a prosociální chování, klamné signály se objevily také