Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kovy. Kovy v periodické tabulce I.VIII. 1H 1 2,20 He 2 2Li 3 0,97 Be 4 1,5 B52B52 C 6 2,5 N 7 3,1 O 8 3,5 F 9 4,1 Ne 10 3Na 11 1,01 Mg 12 1,2 Al 13 1,5.
Advertisements

Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Test znalostí o kovech a nekovech
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Alkalické kovy prvky I.A skupiny.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
AZ KVÍZ CHEMICKÉ PRVKY Hra.
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Portál eVIM.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Kovy I.a II.A skupiny – řešení písemky Skupina A VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_16_Kovy budoucnosti Téma:
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
ALKALICKÉ KOVY LITHIUM, SODÍK, DRASLÍK. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA měkké, stříbrolesklé kovy s nízkou hustotou a nízkým bodem tání velmi nestálé, reagují.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Alkalické kovy francium sodík rubidium draslík Fr Na Li lithium Cs Rb Přiřaď.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Autor: Stejskalová Hana
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Alkalické kovy.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Kovy Alkalické kovy I.A skupina (kromě H).
Transkript prezentace:

Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy

Alkalické kovy Li, Na, K, Rb, Cs, Fr Umístění v PSP: I.A skupina Sodík Vlastnosti: velmi reaktivní, žíravá a vysoce hořlavá látka, uchovává se pod vrstvou petroleje – ochrana před vzdušným kyslíkem, vede el. proud, reaguje s vodou za vzniku hydroxidu a vodíku „Zkáza Titanicu“ 2 Na + 2 H2O → 2 NaOH + H2 sodík voda hydroxid vodík sodný Výskyt: v přírodě vázaný ve sloučeninách, např. chlorid sodný – kuchyňská sůl Použití: sodíkové výbojky – pouliční osvětlení, chladicí médium některých typů jaderných reaktorů

Otázky I Kde jsou umístěny v PSP alkalické kovy? Kolik mají valenčních elektronů? Uveď názvy a značky alkalických kovů Proč je sodík kov? Uveď alespoň 4 jeho vlastnosti. Proč ho lze krájet nožem? Jaké zbarvení fenolftaleinu jsi pozoroval při pokusu „Zkáza Titanicu“? Proč se fenolftalein zbarvil? Vyjmenuj pomůcky potřebné k pokusu. Proč se sodík vyskytuje v přírodě pouze vázaný ve sloučeninách? Uveď název sloučeniny. Uveď dva příklady využití sodíku.

Prvky alkalických zemin Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra Umístění: II.A skupina PSP Hořčík Vlastnosti: stříbrolesklý, vysoce hořlavý kov, hoří oslnivým plamenem Výskyt: v přírodě vázaný ve sloučeninách Použití: do slitin, např. dural – při výrobě jízdních kol, letadel, aut, lodí Význam: pro živé organismy – součást chlorofylu,důležitý pro správnou činnost lidského organismu. Obsažen v: banánech, fících, ořeších, obilí, celozrnném pečivu, „Magnezii“. Nedostatek způsobuje: nespavost, podráždění, trávicí potíže

Otázky II Kde jsou umístěny v PSP prvky alkalických zemin? Kolik mají valenčních elektronů? Uveď názvy a značky prvků alkalických zemin. Uveď alespoň 4 vlastnosti hořčíku. Proč se využívá hořčík v pyrotechnice? Proč je hořčík pro člověka důležitý? V jakých potravinách je obsažen? Jak se u člověka projevuje jeho nedostatek? Co je chlorofyl? Který kov obsahuje? Vyhledej informace o vápníku na výukovém webu školy Chemie 8.r. – PSP. (výskyt, použití, zajímavosti).

Další kovy Železo Měď Hliník Těžké kovy – olovo, kadmium, rtuť Zlato Stříbro Platina Titan

Železo V lidském organismu – součást hemoglobinu Výskyt: nejrozšířenější prvek na Zemi V lidském organismu – součást hemoglobinu Výroba: ze železných rud ve vysokých pecích. Získá se surové železo = litina, je křehká, nedá se obrábět, není kujná. Používá se na výrobu radiátorů, kotlů. Zkujňování surového železa – snižuje se obsah nežádoucích příměsí (C, Si,..) a získává se ocel – je pevná, obrobitelná a kujná. Druhy oceli: nerezavějící, chirurgická, nástrojová,betonářská.

Měď barviva měkkýšů slitiny (mosaz, bronz) Vlastnosti: červenohnědá barva, vede el. proud i teplo Výskyt: v přírodě ryzí i ve sloučeninách, v živých org. – součást krevního barviva měkkýšů Použití: střešní krytina, okapy, kotle v pivovarech, elektrotechnika – vodiče, slitiny (mosaz, bronz)

Hliník Korund – k řezání a vrtání tvrdých materiálů Vlastnosti: stříbřitě šedý, kujný kov, elektricky velmi dobře vodivý, nekoroduje Výskyt: V přírodě vázán ve sloučeninách, ruda - bauxit. Oxid hlinitý tvoří drahé kameny – rubín (červený), safír (modrý). Použití: CD, DVD, alobal, lehké slitiny (dural), nádobí, příbory, součást chladičů počítačových procesorů a pamětí. Rubín a safír ve šperkařství. Korund – k řezání a vrtání tvrdých materiálů

Rtuť Vlastnosti: v kapalné skupenství, stříbrolesklý kov Použití: teploměr, zubní technika

Titan Vlastnosti: velmi lehký a tvrdý kov, ocelový vzhled, odolný vnějším vlivům a vysokým teplotám Použití: slitiny s Al, Mn, Zn: na výrobu brýlí, jízdních kol, okapů, golfových holí, konstrukce letadel, k výrobě antikorozních ocelí, k výrově tělních (zubních, kloubních) implantátů, lodních šroubů, luxusních hodinek a některých chirurgických nástrojů, body piercing

Otázky III Co je hemoglobin? Který kov je jeho součástí? Vysvětli jaký je rozdíl mezi litinou a ocelí. Uveď alespoň 2 příklady využití litiny a oceli. V čem spočívá zkujňování? Co je bronz? Které kovy obsahuje? Uveď alespoň tři vlastnosti mědi. Z vlastní zkušenosti uveď alespoň 4 příklady využití mědi. Uveď alespoň tři vlastnosti hliníku. Uveď alespoň tři příklady využití hliníku. Vyjmenuj těžké kovy. Proč je důležité sbírat a třídit kovový odpad? Jakou souvislost má recyklace kovového odpadu s úsporou energie? Který kov v krvi může být příčinou Alzheimerovy choroby? Jak se nemoc projevuje? Co je rubín a safír? Jakou mají barvu? Kde se používají?

Otázky IV Proč je nebezpečné jíst ovoce ze stromů podél frekventovaných silnic? Kterou vlastností se rtuť odlišuje od ostatních kovů? Uveď alespoň dva příklady využití olova. Proč nelze použít na Sibiři rtuťový teploměr? Vyjmenuj alespoň 5 vlastností zlata. Kde se zlato používá a proč? Vysvětli, co je karát. Co je amalgám? Zjisti, kde se používá platina.

Otázky V Uveď značku kovu, jehož se týká rčení : zlaté srdce, zlatá ústa, bronzová pleť, platinové vlasy, železné zdraví, stříbrné vlasy, nohy z olova. Jak rozlišíš dvojice kovů a) zlato a cín, b) platinu a hořčík, c) měď a zinek, d) hliník a rtuť? Jedním slovem vyjádři společný znak bronzu, oceli, pájky a duralu. Vyhledej v tabulkách hustotu následujících kovů Au, Al, Ag, Pt, Hg, Fe, Ti, Cu, Pb, Na, Ca, Mg a seřaď tyto kovy podle klesající hustoty.

Poznáš kovy?