BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aspekty kogenerační výroby z OZE
Advertisements

KONFERENCE OZE Vyhodnocení energetických a ekonomických efektů zdrojů na biomasu Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP, s.r.o.
Organický Rankinův cyklus
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Výroba a distribuce elektrické energie
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
Autor: Petr Melicherík Spoluautoři: Iveta Suchá
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Popis a funkce elektrárny
Elektrárny využívající biomasy na výrobu elektřiny
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Elektrárny.
Využívání druhotných zdrojů energie
technologie využití biomasy
Autoři: Adam Lavička Martin Novák Nabídka pro ministerstvo průmyslu.
Úspora elektrické energie
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
BIOMASA Dne Jaromír Jaroš 2L.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Skupina ČEZ Energie z obnovitelných zdrojů
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Zpracovaly:Veronika Jandová,Dominika Bolomová
Fyzika Elektrárny.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
získávání energie z biomasy
Tepelná elektrárna.
Výroba elektrické energie
Alternativní zdroje energie - Budoucnost naší planety
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Odvětví průmyslu Česka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výroba elektrické energie
Fosilní paliva – Zemní plyn
Jaderná elektrárna.
Hydráty methanu příslib nebo hrozba?. Hydráty methanu 1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Výskyt a původ 4. Energetické využití methanu 5. Skleníkový efekt a hydráty.
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 AutorIng. Ivana Bočková Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Vytápění Zdroje tepla-kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Parní generátory – kotle 2
Energie ohně.
Energetické suroviny - palivo
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Transkript prezentace:

BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme prakticky vytěžit na rozdíl od neobnovitelných zdrojů např. uhlí.    2. Významným obnovitelným zdrojem energeticky využitelné energie je biomasa, v níž je uložena sluneční energie. Pojem biomasa obvykle označuje substanci biologického původu, jako je rostlinná biomasa pěstovaná v půdě nebo ve vodě, živočišná biomasa, vedlejší organické produkty nebo organické odpady.

BIOMASA-BIOPLYN Popis funkce Do elektrárny na biomasu se přiveze bioodpad, který se spálí a ohřívá vodu, ta potom putuje trubkami ke generátoru s turbínou, kterou roztočí a generátor toto točení přemění na elektřinu. Ohřátá voda potom putuje do chladící věže, kde se ochladí a putuje trubkami zase ke kotli, kde se ohřívá, jde zase k turbíně. Kouř ze spálené biomasy putuje do odlučovače tuhých částic a do komína a ven do přírody, s bioplynem je to podobné.

BIOMASA-BIOPLYN Co to biomasa Biomasa je velmi složité palivo, protože podíl těkavé hořlaviny je velmi vysoký (u dřeva je 70 %, u slámy 80 %) a vzniklé plyny mají různé spalovací teploty. Proto se stává, že ve skutečnosti hoří pouze část paliva. Podmínkou dokonalého spalování je vysoká teplota, účinné směšování se vzduchem a prostor dostatečný k tomu, aby všechny plyny dobře shořely tam kde mají a nestávalo se, že budou hořet až v komíně.

BIOMASA-BIOPLYN Výhody a nevýhody Je to obnovitelný zdroj Složitá na spalování

BIOMASA-BIOPLYN Bio Elektrárny v ČR č. Název elektrárny Umístění (lokalita) V provozu od Instalovaný výkon 1 Tisová Kostelec nad Orlicí - 45 956(MWh) 2 Poříčí (Blízko) Trutnova 1957 92 418(MWh) 3 Teplárna Dvůr Králové Hradec Králové 2006 11 944 (MWh) 4 Hodonín 177 348 (MWh)

BIOMASA-BIOPLYN Mapa