Atlantský oceán - Atlantik-

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Advertisements

Pohyb litosferických desek
HYDROSFÉRA.
Evropa-jeden ze světadílů
V KTERÉM ROCE OBJEVIL KRYŠTOF KOLUMBUS AMERIKU?
Oceány Soutěž RISK Zdroje obrázků Pokračovat Pravidla
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
AFRIKA Geografická poloha.
HYDROSFÉRA.
AMERIKA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.14 Téma: Krajinná sféra Číslo.
Světadíly a kontinenty + oceány
Oceány - seznámení s polohou a rozlohou-
EVROPA RELIÉF A PODNEBÍ
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
Hospodářský význam oceánu
Cesta na dno Mariánského příkopu
Světový oceán existuje na světě jeden – člověk si ho rozdělil na 4 (5) menších obsahuje 96,5 % vody na Zemi J polokoule (81% vody, 19% pevniny) - více.
Eva Slováčková, Ondřej Smékal, Jana Mlatečková
Světový oceán.
AMERIKA.
MEZI KTERÝMI KONTINENTY SE NACHÁZÍ ATLANTSKÝ OCEÁN?
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Číslo a název šablony klíčové aktivity
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
Hydrosféra Kristýna Kotnová, 8.J.
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Tvary zemského povrchu
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Atlantský a Severní ledový oceán
Oceány Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.19 Téma: Zeměpis světadílů -
AMERIKA POLOHA,ROZLOHA, ČLENITOST
Tichý a Indický oceán Martin VRZALA.
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
NEJTEPLEJŠÍ OCEÁN NA ZEMI JE
Evropa, Asie,Afrika, Amerika, Austrálie, Anterktida
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Oceány a moře vlnění útesy život v oceánu.
Moře Juli K.. Co se dozvíme o moři? ● Co je to a kde se nachází ● Moře na našem území ● Statistika moře ● Příklady moří ● Výjimky ● Mimozemská moře ●
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
PLANETA ZEMĚ. Země ve vesmíru Vesmír vznikl asi před 15 miliardami let, kdy nastal tvz. "Velký třesk''. Stáří sluneční soustavy se odhaduje na 5,7 mld.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.9 Evropa – jeden ze světadílů Téma: Česká republika jako součást.
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_11_IV_Z9_Severní_Amerika.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Světadíly a oceány
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_36_ŽIVOT V MOŘÍCH A OCEÁNECH.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
ASIE Přírodní podmínky.
Oceány.
Práce s atlasem HYDROSFÉRA autor: Mgr.Jana Mikešová
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Atlantský oceán. Atlantský oceán Atlantik je druhý největší ze světových oceánů Jeho rozloha je 106 miliónů km2 Délka jeho pobřeží je přibližně 111.
VY_52_INOVACE_06_02_Evropa (poloha, členitost, rozloha)
Atlantský oceán VY_32_INOVACE_01_35
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
Transkript prezentace:

Atlantský oceán - Atlantik-

Oceány- opakování Test k opakování Vyjmenuj všechny oceány. Jaká je rozloha světového oceánu? Z čeho je složen světový oceán? Jak se nazývá okrajová část oceánu, která je ohraničena pevninou? Jsou mořští živočichové ohroženi? a)Tichý oceán, Atlantský oceán, Indický oceán, Jižní oceán, Severní ledový oceán. b) Rozloha světového oceánu je asi 71% povrchu Země c) Světový oceán je složen z oceánů d) Okrajové části oceánů se nazývají moře e)Mořští živočichové jsou ohroženi- lovem, těžbou ropy, nehodami lodí Slanost (salinita) mořské vody není všude stejná. Salinita udává množství gramů rozpuštěných solí v 1 kg vody. Mariánský příkop je nejhlubším místem oceánu (10 924m) Tam, kde se setkávají mořské proudy, dochází k okysličování vody jejich mísením. To blahodárně působí na život drobného planktonu. V některých oblastech teplých moří se zachoval tradiční lov perel. Systematickému zkoumání života v oceánech a mořích se věnuje oceánografie.

ATLANTSKÝ OCEÁN SEVERNÍ PÓL EVROPA AMERIKA ASIE ROVNÍK AFRIKA ANTARKTIDA JIŽNÍ PÓL

Atlantský oceán Atlantský oceán- ( Atlantik) se rozkládá mezi Evropou, Afrikou a Amerikou. Je to nejvíce lidmi využívaný oceán- rybolov- treska, makrela, sleď, tuňák.., těžba ropy, zemního plynu, námořní doprava, v teplých oblastech slouží lidem k rekreaci. Dno oceánu není jednotvárné- rovné- je zde nejdelší horské pásmo na Zemi 20 000 km dlouhé STŘEDOOCEÁNSKÝ HŘBET Atlantský oceán zasahuje do všech podnebných pásů. Vlivem oceánských proudů je zde značně rozdílná teplota vody. Golfský proud = teplý proud, který vzniká v Mexickém zálivu a má vliv na teplotu vody až k břehům Evropy.

Atlantský oceán Okrajová moře Ostrovy, poloostrovy Mapa ostrovů a poloostrovů Okrajová moře Ostrovy, poloostrovy Kelstké, Irské, Karibské ( Karibik), Sarkasové, Labradorské Poloostrovy: Skandinávský, Jutský, Labrador, Pyrenejský, Florida Ostrovy:Island, Britské ostrovy, Kanárské ostrovy, Falklandy, Bahamy, Grónsko. Ostrov v Karibském moři

Krásy Atlantského oceánu Karibské moře

Těžba ropy v Severním moři Hamburk- přístav v Německu Námořní nákladní doprava

Co jsme se dnes dozvěděli Atlantský oceán- Atlantik Správné odpovědi Horské pásmo na dně Atlantského oceánu se nazývá___________________. Teplý oceánský proud, který ovlivňuje podnebí v severní Evropě:____________________ V mořích Atlantiku se těží __________a _________________. V Atlantském oceánu se loví převážně tyto ryby:__________________________________________________________ Středooceánský hřbet Golfský proud Ropa a zemní plyn Treska, sleď, makrela, tuňák

Vybarvi prostor, kde leží Atlantský oceán Dopiš do mapy názvy světadílů

VINES, Jarle. Wikipedie [online]. [cit. 17. 2. 2012] VINES, Jarle. Wikipedie [online]. [cit. 17.2.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:StatfjordA%28Jarvin1982%29.jpg>. SEBASTIAN. Wikipedie [online]. [cit. 17.2.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CTB-CTW_Port_of_Hamburg-Waltershof.jpg>. LIPOTHYMIA. Wikipedie [online]. [cit. 17.2.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Estonia_ferry.jpg>. NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit. 17.2.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cma.cgm.mozart.wmt.jpg>. JEPSEN, Nils. Wikipedie [online]. [cit. 17.2.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Emma_M%C3%A6rsk2.jpg>. NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit. 17.2.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Territories_and_Voyages_of_the_Vikings_blank.png>. http://kenanaonline.com/photos/1238153/1238153262/1238153262.jpg?1317684603 http://www.televize.cz/clanky/tajemny-proud-14605 http://data.idnes.cz/g/zpravy/klima/ochlazeni.g if http://data6.superhry.cz/TSO_40e1f8z/800/002/2749-800.jpg http://www.volny.cz/cash/svet.gif