Indukované napětí a náhradní schéma asynchronního stroje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Elektrické stroje - transformátory
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Elektromagnetická indukce
Indukční stroje 5 jednofázový motor.
Tato prezentace byla vytvořena
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
36. Střídavý proud v energetice
Stejnosměrné stroje II.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Nadpis do sešitu Transformátory V-2-95.
Elektromagnetická indukce
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
Indukované napětí a náhradní schéma asynchronního motoru
Provedení stejnosměrných strojů, zapojení budícího vinutí
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrické stroje.
Stavba transformátoru Transformace proudu a napětí
33. Elektromagnetická indukce
ELEKTROTECHNIKA TRANSFORMÁTOR - část 2. 1W1 – pro 4. ročník oboru M
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Charakteristiky stejnosměrných dynam
Transformátor.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tokamak = Fuzní reaktor.
Elektromagnetická indukce
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Generátory elektrického napětí
Elektromagnetická indukce 2
Co využíváme při nabíjení mobilu
Elektromagnetická indukce
Nestacionární magnetické pole
TRANSFORMÁTOR.
Elektromagnetická indukce
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Transformátory Jsou nedílnou součástí rozvodu elektrické energie, domácích elektrických spotřebičů… ZŠChodov, Komenského 273.
Indukčnost vlastní a vzájemná
Faradayův zákon Každá změna magnetického pole v okolí vodiče indukuje v tomto vodiči napětí.
Elektromagnetická indukce Transformátor
Parametry střídavého napětí a proudu
Střídavé napětí a střídavý proud
Princip transformátoru
Transformátor VY_30_INOVACE_ELE_740 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Faradayův indukční zákon VY_30_INOVACE_ELE_732 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Asynchronní stroje, též indukční stroje  Nejrozšířenější motory  V kombinaci s měničem kmitočtu nejpoužívanější pohon  Výkonový rozsah : jednotky W.
Ing. Milan Krasl, Ph.D. Ing. Milan Krasl, Ph.D. Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje.
Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U Skluz a princip činnosti asynchronního motoru.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.3. TRANSFORMÁTORY.
Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U Točivé magnetické pole.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-011
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-009
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Elektromagnetická indukce
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Transformátor zařízení, které zvyšuje nebo snižuje střídavé
Střídavý proud - 9. ročník
TRANSFORMÁTOR.
Transkript prezentace:

Indukované napětí a náhradní schéma asynchronního stroje

Indukované napětí Asynchronní stroj se elektricky chová podobně jako transformátor : změna toku indukuje ve vinutí napětí. Proto lze odhadnout, že napěťová rovnice bude mít podobný tvar :

Indukované napětí Φ tok jednoho pólu [Wb] f frekvence [Hz] N počet závitů v sérii [-] kv činitel vinutí

Činitel vinutí Činitel vinutí má hodnotu nanejvýš 1 (kv <=1) a zavádí do vztahu mírný pokles ind.napětí způsobený rozložením vinutí do více drážek (jednotlivá napětí se pak sčítají fázorově s urč. fáz. posunem, nikoliv algebraicky) tzv.zkráceným krokem cívky (cívka pak nevytvoří max.tok dosazovaný do vztahu pro indukované napětí)

Převod asynchronního stroje Převod je definován jako poměr indukovaných napětí ve statoru a rotoru při skluzu s=1, kdy platí f1 = f2

Náhradní schéma stroje Statorové i rotorové vinutí má činný odpor R a rozptylovou reaktanci Xϭ. V rotoru komplikuje situaci skutečnost, že se frekvence mění se skluzem a tedy se zatížením stroje . Při změně frekvence mění i ind.napětí a reaktance dle naznačeného vztahu, kde Xϭ2 a Ui20 je ind.napětí a reaktance při s = 1. Oba obvody tedy za tohoto stavu nelze přepočíst a spojit jako u transformátoru.

Náhradní schéma stroje V předchozím rotorovém obvodu platí rovnice Vytvoříme ekvivalentní obvod tak, že předchozí rovnici vynásobíme zlomkem : kde Ui20 . p = Ui1 viz definice převodu R2 . p2 = R21 přepočtený rotorový odpor na stator X2 . p2 = X21 přepočtená rotorová rozptylová reaktance na stator I2/p = I21 rotorový proud přepočtený na stator

Náhradní schéma stroje Rotorový obvod se změnil tak, že indukované napětí je shodné se statorovým a oba obvody lze galvanicky spojit.

Náhradní schéma stroje Schéma bylo navíc doplněno o odpor RFe reprezentující ztráty v železe a mechanické ztráty stroje. Asynchronní stroje se na vstupních svorkách chová jako transformátor, který má v sekundárním obvodu odpor, který se mění se skluzem a tedy se zatížením stroje na hřídeli.

Náhradní schéma stroje Pro lepší znázornění toku výkonů se upravuje rotorová část náhradního schématu tak, že se odpor rozdělí na 2 části Náhradní schéma pak vypadá následovně

Tok výkonu, ztráty motoru P1 příkon ΔPj1 jouleovy ztráty ve statoru ΔPj2 jouleovy ztráty v rotory ΔPFe ztráty v železe Pδ výkon přes vzd.mezeru P výkon na hřídeli

Stav naprázdno Motor nemá zátěž na hřídeli, točí se prakticky synchronně, charakteristiku lze měřit až od cca 30% Un, kdy se motor roztočí na plné otáčky. Charakteristika naprázdno Io = f(U) je opět zakřivená vlivem sycení, ztráty naprázdno, prakticky jen ztráty v železe, jsou úměrné U2 , účiník strmě klesá. Pro Un odečítáme jmenovité hodnoty naprázdno.

Stav nakrátko Rotor je zabržděn, stav je podobný stavu nakrátko trafa. Charakteristika I = f(U) je opět lineární, pouze při vysokém proudu se začínají sytit zuby rozptylovým tokem a charakteristika se ohne k vyšším proudům. Ztráty ve vinutí rostou úměrně I2 i U2 . Účiník je téměř konstatní.