Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.10 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.09 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.11 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.12 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 12 Název materiálu:Sports and games Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.19 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.18 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 18 Název materiálu:Can Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.16 Název pro školu:
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.08 Název pro školu:EU CH 08 Název materiálu:Voda Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.15 Název pro školu:
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.18 Název pro školu:EU CH 18 Název materiálu:Sacharidy Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.06 Název pro školu:
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.07 Název pro školu:EU CH 07 Název materiálu:Směsi různorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Středová souměrnost Autor: Mgr. Jolana Sobotková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.08 Název pro školu:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_114.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_PR_II.C.03
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.04 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 04 Název materiálu:Toys Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Chemický průmysl Opakování Kontrola úkolů na zkoušení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, chemický,
CHEMICKÝ PRŮMYSL.
Zdroje uhlovodíků.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.06 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 06 Název materiálu:Clothes Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací oblast:Cizí.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.01 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 01 Název materiálu:Colours Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.19 Název pro školu:EU CH 19 Název materiálu:Anorganické kyseliny Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.15 Název pro školu:
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
VY_32_INOVACE_20_Emil Škoda Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.12 Název pro školu:EU CH 12 Název materiálu:Ochranné pomůcky Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.01 Název pro školu:EU CH 01 Název materiálu:Těleso, látka Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Časová pásma, datová hranice, smluvený čas
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Chemie Tematická oblast:Organická chemie Téma:Organická chemie – fosilní paliva Ročník: ročník.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.14 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 14 Název materiálu:Easter Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.03 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 03 Název materiálu:Face Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
I like, but I don´t like Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Ekosystém přirozený a umělý
Smyslová ústrojí člověka
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.08 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 08 Název materiálu:Domestic animals Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Chemický průmysl ČR Určeno pro: žáky 2.ročník středních škol
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Transkript prezentace:

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu: EU CH 04 Název materiálu: Chemický průmysl Autor: Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor: Chemie Anotace: Pomocí tohoto DUM se žáci dozví informace o vzniku chemického průmyslu. Získají přehled o tomto odvětví v naší zemi. Materiál je vhodným podpůrným prostředkem pro výklad učiva. V závěru tajenka na zopakování Klíčová slova: Průmysl, petrochemie, škodlivost Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Očekávaný výstup: Žák je informován o vzniku chemického průmyslu, o jeho přínosech a negativech pro společnost a také o důležitých závodech v ČR Věková skupina: 14 - 15 let Ověřeno dne: 7.5.2013 Třída: IX.A, 24 žáků, 16 chlapců, 8 dívek, SVP 2, 2 chlapci

CHEMICKÝ PRŮMYSL HISTORIE – Chemický průmysl vznikl v 18.století. Významný vliv pro rozvoj chemie jako vědy a tedy i tohoto průmyslu měla výroba textilu v Anglii , kde se začalo využívat chemické bělení a barvení a také průmyslová revoluce a výroba oceli (chemický postup při výrobě koksu).

Koksárenská baterie Częstochowa - Polsko 1

Chemický průmysl se postupně vyvíjel a dnes již nelze téměř nalézt obor, do kterého by poznatky chemické vědy nějak nezasahovaly. Díky chemickému průmyslu máme dnes spoustu nových materiálů (plasty, lepidla, textilie), barviva, léky, hnojiva, ochranné chemikálie, paliva, ale také elektroniku a výpočetní techniku. Bez poznatků z chemie by dnešní svět nebyl takový, jaký jej známe dnes.

Chemie – resp. poznatky z chemie či chemické výrobky mohou být také škodlivé či mohou být zneužity. Příkladem může být neuvážené používání umělých hnojiv či postřiků, nedodržování návodů či nepoužívání předepsaných postupů či ochranných pomůcek. Zvláštním příkladem pak je zneužití chemických poznatků při výrobě chemických a biologických zbraní.

PESTICIDY v zemědělství 3 2

PETROCHEMIE Důležitými petrochemickými závody v Česku jsou podniky v Litvínově, Pardubicích a Kolíně. Zpracováním surové ropy na benzín, naftu, kerosin apod. se zabývá podnik Česká rafinérská v Litvínově a v Kralupech nad Vltavou. Podnik Paramo v Pardubicích se zabývá výrobou nafty, zkapalněných ropných plynů a mazacích olejů.

Další chemické závody v ČR 4 Zentiva Praha Gumárny Zubří Papírny Štětí Papírny Větřní Spolana Neratovice Deza Valašské Meziříčí

OTÁZKA ODPOVĚĎ 18. V kterém století vznikl chemický průmysl? Vznik chem. Průmyslu souvisel s výrobou koksu a ? Město v ČR, kde se nachází největší gumárenský podnik? Uveď alepoň jedno město, kde sídlí petrochemický průmysl v ČR? 18. Textilu – barvení Zubří Litvínov, Pardubice, Kolín řešení

Zdroje informací Obrázek č. 1 CEZARY MIŁOS. wikimedia commons [online]. [cit. 18.4.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bateria_Koksownicza_nr_4-_Cezary_Mi%C5%82o%C5%9B.JPG?uselang=cs Obrázek č. 2 UNKNOWN. wikimedia commons [online]. [cit. 18.4.2013]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hazardous-pesticide.jpg Obrázek č. 3 CHARLES O'REAR. wikimedia commons [online]. [cit. 18.4.2013]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cropduster_spraying_pesticides.jpg Obrázek č. 4 NADKACHNA. wikimedia commons [online]. [cit. 18.4.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paramo_Pardubice_3.JPG?uselang=cs