Josef Lindovský & Lukáš Malík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anna Honová Jedna z mála žijících svědků
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
Vytvořil: Michal Mikula
Poválečný vývoj a komunistický režim
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Obhajoba závěrečné práce
Českoslovenští a čeští prezidenti
 Iniciativa a režie SSSR  Oběti  Katolická církev  Sportovci Politické procesy 50. let.
Normalizace a 80. léta Nástup normalizace
Organizace spojených národů
Budování socialismu v ČSR
Česká republika Demokratický stát.
generál Karel Paleček Prvním velitelem výsadkového vojska
Vývoj vzájemných vztahů České republiky a Izraele Počátky dobrých vztahů je možné vysledovat již u T.G. Masaryka a jeho postoje v období tzv. Hilsneriády..
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
III/2 9.A XVI Dějepis Únor 1948, komunistický převrat, Klement Gottwald IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Únor 1948.
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Komunistický převrat a upevňování moci komunismu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
Československo na cestě destalinizace
Politické procesy.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. VÝZNAMNÉ DNY.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Sametová revoluce VY_32_INOVACE_2B17.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Na rozcestí.
SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií
Vývoj české ústavnosti
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Komunistické.
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Lenka Zouharová Německá filologie - Historie
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
č.1 Je to politická ideologie hlásající společné vlastnictví a odmítající třídní rozdíly mezi lidmi a soukromé vlastnictví mohou vykořisťovaní zrušit.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Milada Horáková VY_32_INOVACE 1B7.
Justice ve službách režimu
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Tlak komunistické strany na demokratické politiky (atentáty, odvolání policistů, sledování, vydírání aj.) 12. ministrů podává demisi, prezident.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Poválečný vývoj TEMA: Novější české dějiny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Politické procesy.
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Anotace Materiál je určen pro studenty 4. ročníku čtyřletého studijního programu gymnázia a 6. ročníku šestiletého studijního programu gymnázia. Případně.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a mateřská škola T. G
POLITICKÉ PROCESY V 50. LETECH
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Nástup totality v Československu
Šablona III/2 ROK 1968 V ČESKOSLOVENSKU Mgr. Lucie Opltová – 1
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Obnovení demokracie v Československu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_DĚJEPIS
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_34_Rok_1945_konec_ 2._světové_války_nové_Československo_ komunistická_vláda_ib1.
Komunizmus.
Periodizace české poválečné literatury
Češi za první světové války
Bývalý ČeskoSlovenský prezident
První čs. republika.
Politický systém ČSR.
Transkript prezentace:

Josef Lindovský & Lukáš Malík Procesy v období komunismu

Úvodem Komunistické politické procesy v padesátých letech 20. století, zahájené po sovětském vzoru v zemích východního bloku, měly za cíl zlikvidovat, eliminovat a vystrašit odpůrce komunistického režimu. Po komunistickém puči v únoru 1948 nastolení totalitní zvůle v duchu sovětské diktatury stalinského typu již nic nestálo v cestě…

Zpočátku se přitom komunistická justice formálně opírala o zákony, jež byly v platnosti od dob první československé republiky. Později pak vstoupily v platnost zákony nové, které byly již zcela šité na míru dobovým reáliím. (231/48 Sb. obsahoval § 48, jenž umožňoval konfiskovat veškerý majetek odsouzených).

V první fázi se oběťmi policejně-soudní mašinerie stali představitelé nekomunistických politických proudů a církví, v duchu stalinské doktríny o hledání „vnitřního nepřítele“ se pak tento zrůdný systém obrátil proti některým svým strůjcům (nejznámějším příkladem byl proces s tajemníkem KSČ Rudolfem Slánským).

Heliodor Píka Byl československý voják a legionář, a oběť komunistického teroru. Po únoru 1948 byl zatčen, obviněn ze zrady a odsouzen k trestu smrti oběšením. Tato poprava byla první politickou justiční vraždou v socialistickém Československu.

Poprava - Divizní generál Heliodor Píka byl odsouzen za to, že "koncem roku 1940 v Istambulu, od roku 1941 do konce roku 1945 v Moskvě, na jaře 1946 v Londýně a konečně v období 1945 - 1948 v Praze, vyzradil exponentům britské Imteligence Service skutečnosti, opatření a předměty, jež měly zůstat utajeny pro obranu republiky". Přizvaní soudní znalci, plukovník Zadina a štábní kapitán Kocián, potvrdili, že vyzrazené informace byly zvlášť důležité pro obranyschopnost Československa. Byl odsouzen kromě ztráty čestných odznaků a vyznamenání k trestu smrti provazem, který byl vykonán 21. června 1949 na dvoře plzeňské věznice Bory. Jednalo se o první justiční vraždu, po níž následovaly další procesy, v nichž bylo z politických důvodů 248 lidí popraveno a 205 tisíc odsouzeno k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Mezitím byl zatčen i jeho syn, který za války sloužil u letectva v Anglii, ale na Svobodův nátlak propuštěn, a Píkova rodina vystěhována z bytu v Praze. V roce 1968 je proces s Píkou obnoven, s pomocí jeho syna a prezidenta Svobody, Vyšší vojenský soud ho shledává nevinným a plně ho rehabilituje. Pravda o generálu Píkovi vychází na veřejnost až po revoluci. V roce 1991 prezident Havel uděluje Píkovi in memoriam Řád generála M. R. Štefánika za mimořádné zásluhy v boji za osvobození vlasti v době druhé světové války.

Heliodor Píka – fotky …

Proces s Miladou Horákovou a spol. 13 obžalovaných – z toho 4 odsouzeni k trestu smrti, ostatní k doživotnímu vězení nebo k desítkám let ve vězení Trest smrti: Z.Kalarda J.Buchal O.Pecl

Milada Horáková Byla jedinou ženou popravenou v rámci těchto soudních řízení. Díky své neústupnosti během svého soudu se stala symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany.

Narodila se v Praze na Královských Vinohradech Narodila se v Praze na Královských Vinohradech. Vystudovala právnickou fakultu, kde promovala v roce 1926. Od roku 1929 byl členkou České strany národně sociální. Angažovala se hlavně za zrovnoprávnění žen v legislativě. Za 2. Světové války se díky své činnosti dostala do pevnosti Terezín, kde se setkal se svým vzorem Františkou Plamínkovou. Po válce dostala poslanecký mandát a vstoupila do vysoké politiky. S příchodem komunismu ale byla vyloučena a dostala se do hledáčku StB Milada Králová, později provdaná Horáková, jako studentka práv ( 24 let)

Proces s Miladou Horákovou a s jejími dvanácti kolegy, probíhal od 31 Proces s Miladou Horákovou a s jejími dvanácti kolegy, probíhal od 31. května do 8. června 1950 a byl zinscenován jako veřejný „politický proces“ po vzoru sovětských velkých čistek ve 30. letech na přímý příkaz Klementa Gottwalda. Osm dní trvající proces měl svůj vynucený „scénář“, podle kterého se měli a byli donuceni obžalovaní chovat, ale v některých momentech přesto jednali proti režii. StB při vyšetřování proslula svými brutálními metodami výslechů a nadiktovaných přiznání. Užívala k tomu, za účasti sovětských poradců, jak fyzického násilí jako bití, nedostatek potravy, nucené bdění, zima, malá místnost, případně narkotika, tak psychického týrání a vydírání vedoucího ke ztrátě racionální sebekontroly a duševní dezorientaci. Týrání Horákové dosvědčuje její spoluvězeňkyně z pankrácké věznice Zdena Mašínová.

Slánského proces – byl vykonstruovaný politický proces, konaný na nátlak Stalina roku 1952. Bylo vyneseno 11 rozsudků smrti. Hlavním obviněným byl Rudolf Slánský Rudolf Slánský - byl český komunistický politik, dlouholetý člen ÚV KSČ a generální tajemník KSČ

Rudolf Slánský se narodil v roce 1901 v Nezvěsticích na Plzeňsku Rudolf Slánský se narodil v roce 1901 v Nezvěsticích na Plzeňsku. Narodil se do rodiny židovského obchodníka, která chudobou netrpěla. Absolvoval gymnázium v Plzni. Hned po konci první světové války odešel do Prahy. Začal se stýkat s levicově zaměřenými intelektuály. Členem komunistické strany se stal již v roce 1921. Postupně stoupal jeho význam ve straně až byl roku 1935 zvolen do československého Národního shromáždění. Za 2. Světové války byla jeho rodinou deportována do Terezína a válku nakonec přežil jeho bratr. On stačil uprchnout do Moskvy, kde pracoval v rozhlase pro Československo. Po válce v roce 1946 se stal generálním tajemníkem KSČ, tuto funkci vykonával až do roku 1951. Po Klementu Gottwaldovi byl nejmocnějším mužem strany. Proces byl zkonstruován na výstrahu a varování všem komunistickým státům proti odchylkám od politiky Moskvy. Stalin chtěl znemožnit odcizení dalších lidově demokratických států, jako se podařilo Titovi v Jugoslávii.

Slánský u soudu- byl obžalován z těch nejtěžších zločinů proti státu: špionáže, velezrady, sabotáže a z prozrazení vojenského tajemství.

Rudolf Slánský s rodinou. Proces

Věznice na Pankráci

Prokurátoři Josef Urválek - Je známý jako prokurátor z vykonstruovaných procesů v dobách stalinismu v 50. letech, například s. Miladou Horákovou a Rudolfem Slánským. Na svém kontě má desítky justičních vražd.

Ludmila Brožová Polednová Je známá z procesu s Miladou Horákovou a spol. Jako mladá byla vybrána do procesu s Horákovou zřejmě proto, aby tři obviněné ženy souzené mužem nevzbudily u veřejnosti lítost. Osobně se účastnila licitace v kolektivu soudců, prokurátorů náměstka ministra spravedlnosti Karla Klose s návrhem trestů ještě před soudním procesem. Angažovala se pro odmítnutí milosti pro Horákovou u prezidenta republiky. Účastnila se její popravy ve věznici na Pankráci, v ten samý den po výkonu trestu smrti řeční Brožová na svolané manifestaci na náměstí Prokopa Holého v Praze na Žižkově o úspěchu soudu. Je to jediný aktivní účastník vykonstruovaných politických procesů v 50. letech, který byl odsouzen.