ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Patologie srdce a cév.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Krev.
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Víte, že .... Podle informací Světové zdravotnické organizace (WTO)
STEROIDNÍ ANABOLIKA.
Civilizační choroby a výživa
Jan Kvapil a Michal Bureš
Chemické složení organismů
Poruchy metabolismu lipoproteinů
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Vlásečnicový systém – mikroangie a látková výměna v něm probíhající .
Obecná endokrinologie
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Cukrovka Diabetes mellitus
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lidské zdraví a potrava
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Choroby a onemocnění srdce.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
„Sluneční“ Vitamín D - v zimě nedostatkové zboží.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
TUKY (LIPIDY).
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Buňka  organismy Látkové složení.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Vitamín B12 (kobalamin).
= přeměna látek a energií
Transkript prezentace:

ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU Jadamusová Denisa II.HB

Málokdo dnes myslí na to, že by mohl mít zvýšenou hladinu cholesterolu Málokdo dnes myslí na to, že by mohl mít zvýšenou hladinu cholesterolu. Možná i proto, že vysoká hladina cholesterolu nebolí a nemá žádné vnější příznaky. Pokud je však cholesterolu v organizmu nadbytek, snadno se ukládá do cévní stěny. Céva se pak postupně zužuje. Následkem může být infarkt myokardu nebo mozková mrtvice.

Je stavební složkou buněk Co je vlastně cholesterol? Cholesterol je organická látka lipidové povahy, kterou řadíme ke steroidům. Je stavební složkou buněk a tkání v našem těle, je součástí buněčných membrán, kde zajišťuje jejich kompaktnost. Nejvyšší koncentraci cholesterolu nalezneme - v mozku, - v kožním tuku, - nadledvinách, - dále ve slezině, - v krevním séru.

Kde a jak se cholesterol tvoří Kde a jak se cholesterol tvoří? Cholesterol si organismus dokáže tvořit sám, a to hlavně v játrech a trávicím ústrojí. Do těla se však dostává i z velké části potravou. Nejvíce cholesterolu obsahují vejce, živočišné tuky (máslo, sádlo, škvarky), uzeniny, vnitřnosti a tučné mléčné výrobky (smetana, smetanové jogurty, sýry s vysokým obsahem tuku), plnotučné mléko. Množství cholesterolu, které si tělo samo vytvoří, je však dostačující. V závislosti na příjmu cholesterolu potravou, si tělo reguluje svoji vnitřní produkci. Problém ovšem nastane, pokud je vnější příjem dlouhodobě zvýšený, tělo přebytečný cholesterol odbourává v játrech, kde dochází k poškození receptorů zodpovědných za jeho zpracování, a následkem toho dochází ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.

Zvýšená hladina cholesterolu je jedním z hlavních rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění Podle průzkumů má 70 % dospělé populace České republiky problém s cholesterolem**. Přitom zvýšená hladina cholesterolu není už problémem pouze střední a starší generace - vysoké hodnoty se vyskytují už i u dětí! Hladinu cholesterolu ovlivňují genetické faktory, ale především i to, jak žijeme, co jíme a zda se hýbeme. Právě úpravou svého životního stylu můžete sami výrazně pomoci svému srdci, prodloužit a zkvalitnit svůj život - nebo naopak. Vzhledem k tomu, že kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice, měl by si každý z nás uvědomit, jak je hladina cholesterolu v krvi důležitá. Pokud se sníží hladina LDL cholesterolu v krvi o 10 %, sníží se i riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění až o 20 %. Takže výmluvy neplatí, každý z nás má šanci riziko ovlivnit!