Kde hledat informace o EU?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Komunitární program PROGRESS
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Revize Nového přístupu
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Přehled orgánů Evropské unie
EU a Česká republika Instituce EU
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Historické milníky evropského práva
Soustava veřejných rozpočtů II.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Elektronická publikace Vydavatel: Triada, spol. s r.o. SOLÓN informační systém o veřejné správě Ing. Barbora Mertová.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Tato prezentace byla vytvořena
2006 Bleskové zpravodajství pomocí RSS/RDF/Atom – roční bilance Ing. Petr Palisa, Triada, spol. s r. o.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Elektronická publikace
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Evropská Unie.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
EUROCENTRUM LIBEREC Informace pro podnikatele Třída 1. máje Liberec 3 Telefon:
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Pohled hospodářských a sociálních.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Registrace 10:00 – 10:15 I. blok 10:15 – 11:00 Jitka Zukalová, MPSV, poradce EURES ČR Obsah: srovnání.
EVROPSKÁ UNIE.
Portál veřejné správy CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Vladimír Hořejší Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Veřejná databáze Českého statistického úřadu
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Přehled orgánů Evropské unie
Informační zdroje české veřejné správy
Ekonomika veřejného sektoru
Digitální učební materiál
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Kde hledat informace o EU? I. Oficiální zdroje Euroskop.cz – oficiální zdroj vlády ČR Europa.cz – oficiální portál EU Instituce EU Databáze právních aktů EU Fondy EU Ministerstva ČR Český statistický úřad Česká národní banka II. Neoficiální zdroje Portály: EU Observer, EURACTIVE, Česká pojišťovna Multimediální knihovna

OFICIÁLNÍ ZDROJE

Euroskop.cz Portál EUROSKOP.CZ = vládní zdroj s univerzálním rozsahem Historie, mapy, členské státy, rozpočet, euro, symboly, instituce aj. Terminologický slovník: EU od A do Z Fondy EU Praktické informace: jak studovat/pracovat/ podnikat/cestovat v EU Eurofon a Eurocentra

Portál Evropské unie www.europa.eu Základní portál Evropské unie V češtině (většina informací) Informace o všech aktivitách EU Aktuální zprávy o dění v EU Videozprávy

Evropská komise ec.europa.eu V češtině (většina informací) Aktuální informace o legislativní činnosti Návrhy nových právních předpisů Informace o odborných konferencích Přehled grantů a veřejných zakázek EU Aktivity 27 komisařů EU (včetně českého – Štefan Füle)

Evropský parlament www.europarl.europa.eu Evropský parlament = 736 poslanců volených v přímých volbách občany EU V češtině (většina informací) Aktuality z činnosti EP Multimediální knihovna Legislativní přehled Informační kancelář Evropského parlamentu

Rada EU http://www.consilium.europa.eu/ Rada EU = shromáždění 27 ministrů členských států s variabilním složením podle projednávané agendy V češtině Aktuální zprávy z jednání Rady EU Videozprávy Hlasovací kalkulátor

Právní databáze EUR-LEX EUR-LEX eur-lex.europa.eu Databáze všech právních aktů EU (např. směrnice, nařízení, rozhodnutí) Databáze soudních rozhodnutí EU Snadno najdete platné znění předpisu včetně jejich návrhů nebo celý text judikátů Mnoho vyhledávacích kritérií

Právní databáze EUR-LEX Primární právo EU Zakládací smlouvy EU (Smlouva o EU, Smlouva o fungování EU) Přístupové smlouvy nových členských států (např. i ČR) Rozhodnutí Soudního dvora EU Jakýkoli rozsudek všech 3 soudů EU (všechny novější dostupné i v češtině) Soudní dvůr EU Tribunál Soud pro veřejnou službu

Právní databáze EUR-LEX Směrnice EU Je závazná pro členské státy, pokud jde o výsledek (cíl), kterého má být dosaženo, ale způsob provedení (implementace do vnitrostátního práva) je ponechán na každém státu Výsledkem je rozdílný způsob provedení směrnice různými členskými státy EU (stejný je jen cíl) Nařízení EU Má obecnou působnost (zavazuje všechny) a bezprostřední závaznost (platí ihned) Státy jej nemusí nijak převádět do vlastního práva, nařízení platí zcela stejně ve všech státech

Fondy EU www.strukturalni-fondy.cz Základní portál o fondech EU v ČR Seznam úspěšných projektů Dotační programy na 2007-2013 Výzvy k podávání návrhů

Ministerstva ČR Ministerstvo zahraničních věcí Základní informace o Unii včetně politiky vnějších vztahů EU Pravidla pro cestování po EU

Ministerstva ČR Ministerstvo pro místní rozvoj Vykonává tzv. kohézní politiku EU, tj. politiku snižování rozdílů mezi regiony Zastřešující orgán pro všechny operační programy v ČR Databáze schválených projektů Aktuální stav čerpání fondů EU

Ministerstva ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu Principy vnitřního trhu EU a ochrana spotřebitelů, průmyslová politika EU Newsletter aktuality z EU (tematicky zaměřená publikace ministerstva) Pomoc podnikatelům v oblasti poskytování služeb – síť Jednotných kontaktních míst

Ministerstva ČR Ministerstvo financí Tiskové informace k jednání ECOFINU Finanční vztahy k EU Aktualizace Konvergenčního programu včetně jeho hodnocení Národní koordinační skupina pro zavedení eura

Ministerstva ČR Ministerstvo školství a mládeže Evropská spolupráce ve vzdělávání Zásady uznávání kvalifikací a vzdělání v EU Program celoživotního učení (2007 – 2013)

Ministerstva ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí - Právní předpisy EU v gesci ministerstva - Ministerstvo zajišťuje z Integrovaného operačního programu vybrané oblasti intervence (služby v oblasti sociální integrace a zaměstnanosti) - Odkaz na Evropský sociální fond (informace o čerpání finančních prostředků v ČR)

Ministerstva ČR Ministerstvo životního prostředí - Legislativní novinky EU z oblasti ochrany životního prostředí, včetně návrhů a připravovaných předpisů - Informace o aktivitách Evropské agentury pro životní prostředí

Ministerstva ČR Ministerstvo dopravy Předpisy EU u jednotlivých typů dopravy Podmínky pro uznávání odborných kvalifikací v dopravě Aktuální výzvy pro sektor dopravy z Fondu soudržnosti a strukturálních fondů

Český statistický úřad (ČSÚ) Evropská data na stránkách ČSÚ - Sběr a výkaznictví dat na základě jednotné metodiky Eurostatu (např. vykazování deficitu vládního sektoru, inflace) - Centrum pro podporu uživatelů při hledání a práci s evropskými statistickými informacemi - Odkazy na statistiky a databáze Evropské unie (např. Eurobarometr, databáze AMECO) - Tabulky Eurostatu v češtině

Česká národní banka (ČNB) Hospodářská a měnová politika na stránkách ČNB - Strategie přistoupení ČR k eurozóně - Národní plán zavedení eura v ČR - Odkazy na stránky Evropské centrální banky a Evropské komise věnované euru - Zredukovaná česká verze stránek Evropské centrální banky obsahuje (pouze aktivity Evropské centrální banky a problematiku společné měny) Integrovaný dohled nad finančním trhem na stránkách ČNB

NEOFICIÁLNÍ ZDROJE

Portál EU OBSERVER Informační portál euobserver.com - Jeden z hlavních nezávislých zdrojů - V angličtině - Záznamy z tiskových konferencí - Denní blogy

Portál EURACTIVE Informační portál euractive.cz - V češtině - Odborné články - Analýzy - Komentované zprávy o událostech v EU

Portál České spořitelny Portál České spořitelny www.csas.cz/eu - Databáze fondů EU a jednotlivých výzev - Speciální analýzy Měsíčník aktualit z oblasti ekonomiky

Multimediální knihovna Knihovna European Navigator Multimediální knihovna dokumentů a zvukových záznamů Navigace v pěti jazycích (česky ne)

Kde hledat informace o Evropské unii? Prezentace vznikla s využitím podkladů Ing. Pavly Netušilové Kde hledat informace o Evropské unii? z října 2010 46