Fyzika částic http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/interakce/particles.html.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

Vazebná energie a energie reakce
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Proč hvězdy svítí ? Michaela Kožinová 2006/2007 IX.B.
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Kinetická teorie látek
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
Model atomu a elektrování těles
Mění se vlastnosti částic uvnitř velmi hustého a horkého prostředí? aneb jak studujeme vlastnosti silné interakce 1. Úvod 2. Současný pohled na strukturu.
Fyzikální týden, FJFI ČVUT, Praha, 2009
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Vesmír.
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Od osmeré cesty ke kvarkovému modelu a kvantové chromodynamice
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_VZNIK.
Leptony, mezony a hyperony. Látky = atomy (elektrony, protony a neutrony)
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 09.
22. JADERNÁ FYZIKA.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Atom Mgr. Helena Roubalová
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Stavba atomového jádra
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Fyzika elementárních částic
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Standardní model částic
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 17.
Quiz Jak se jmenuje částice zprostředkující silnou interakci? Neutralino A Snail B Gluon C Pigsino D 1.
Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před.
Jaderná hmota 1) Úvod 2) Jaderná hmota v základním stavu
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
Tajemství mikrosvěta České vysoké učení technické v Praze
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí aneb Cihly a malta, ze kterých je postaven náš svět  CERN Jiří Rameš, Fyzikální ústav AV ČR,
Úvod do subatomové fyziky
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Astrofyzika – dálkové studium
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
stavba atomu – historie 1
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Model atomu.
Stavba atomu.
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Základní pojmy fyziky atomu
Hmota Částice Interakce
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
zpracovaný v rámci projektu
Stavba atomového jádra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
CHEMICKÉ PRVKY.
Kvark-gluonové plazma
Prvních pár mikrosekund
Kvarky. A co bude dál?? Přednáší Tadeáš Miler www-hep2.fzu.cz.
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Fyzika částic http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/interakce/particles.html

1.generace 2.generace 3.generace

V tabulce - mezony a baryony složené z 1. generace kvarků (d, u). U mezonů se spin kvarků složí souhlasně na hodnotu 1 nebo nesouhlasně na hodnotu 0. U baryonů složených ze 3 kvarků je spin buď 1/2 (jeden kvark má opačný spin) nebo 3/2 (všechny kvarky mají souhlasný spin).

slovo mezon (částice s hmotností "mezi" elektronem a protonem).

K hadronizaci došlo v počátečním období vesmíru, Právě na konci druhého tisíciletí, v roce 2000, byla objevena nová forma hmoty: kvark-gluonové plazma. Za teplot stotisíckrát vyšších než v centru Slunce a hustot dvacetkrát vyšších než v atomovém jádře se v laboratoři CERN pravděpodobně podařilo na krátký okamžik roztavit samotné částice atomového jádra -- protony a neutrony. Lidstvo se tak poprvé přiblížilo k unikátním podmínkám, které panovaly na samém počátku Vesmíru. Pojďme nyní společně sledovat tento prazvláštní příběh ... Hadronizace je změna stavu látky z kvarkového plazmatu na hadronové plazma. K hadronizaci došlo v počátečním období vesmíru, kdy dostatečně poklesla hustota a teplota. Dochází k ní v urychlovačích částic po vytvoření kvarkového plazmatu při vysokoenergetické srážce těžkých iontů.