Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly obsah – C, H, N, O, S, P vazba mezi AK je peptidická veškeré bílkoviny v lidském těle složené z 20 AK: neesenciální – člověk vyrobí, esenciální – musí přijmout hotové pro funkci bílkovin je rozhodující prostorové uspořádání jejich makromolekul jednotlivé bílkoviny se liší počtem, druhem a pořadím AK
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky živočichové (i člověk) nejsou schopni tvořit bílkoviny z minerálních látek jako rostliny musí je přijímat v potravě: rostlinné – luštěniny, obiloviny živočišné – maso, vejce, mléko
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky denaturace = srážení bílkovin – poškození prostorového uspořádání makromolekul → ztráta funkce bílkovin →smrt! způsobena: roztoky kyselin, zásad, těžkých kovů vysokou teplotou (40 - 60oC)
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky každý organismus má jedinečné bílkoviny liší se i mezi 2 jedinci téhož druhu → obrovská rozmanitost bílkovin
Funkce bílkovin Přírodní látky stavební keratin (vlasy, nehty, rohy, peří) kolagen (vazivo, šlachy, chrupavky, pokožka, kosti, zuby) využití: kosmetické výrobky, potravinářská želatina
Funkce bílkovin Přírodní látky transportní hemoglobin (červené krevní barvino, přenos O2 a CO2 zajišťují pohyb tubulin – součást bičíků (bakterie, spermie) aktin, myosin – pohyb svalů živočichů ochranná a obranná imunoglobulin – fungují jako protilátky řídící a regulační – hormony urychlující chemické reakce – enzymy zdroje energie – za nepříznivých podmínek – po vyčerpání zásob sacharidů a lipidů (z vlastní svalové hmoty)