Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BÍLKOVINY a jejich funkce v těle.
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Chemické složení organismů
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Chemická stavba buněk Září 2009.
Chemické složení organismů
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
PaedDr. Ivana Töpferová
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
HOBITI.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.1.10/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
B ÍLKOVINY V LIDSKÉM TĚLE. OBECNĚ Nemůžeme v organismu nahradit jinými látkami ROSTLINY – jsou schopny vytvářet bílkoviny z anorganickým látek ( dusičnanů.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Silvie Šime č ková NÁZEV:VY_32_INOVACE_17_Chemie 9.ro č ník TÉMA: Proteiny-opakování Č.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Potrava
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Bílkoviny (proteiny).
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Transkript prezentace:

Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly obsah – C, H, N, O, S, P vazba mezi AK je peptidická veškeré bílkoviny v lidském těle složené z 20 AK: neesenciální – člověk vyrobí, esenciální – musí přijmout hotové pro funkci bílkovin je rozhodující prostorové uspořádání jejich makromolekul jednotlivé bílkoviny se liší počtem, druhem a pořadím AK

Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky živočichové (i člověk) nejsou schopni tvořit bílkoviny z minerálních látek jako rostliny musí je přijímat v potravě: rostlinné – luštěniny, obiloviny živočišné – maso, vejce, mléko

Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky denaturace = srážení bílkovin – poškození prostorového uspořádání makromolekul → ztráta funkce bílkovin →smrt! způsobena: roztoky kyselin, zásad, těžkých kovů vysokou teplotou (40 - 60oC)

Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky každý organismus má jedinečné bílkoviny liší se i mezi 2 jedinci téhož druhu → obrovská rozmanitost bílkovin

Funkce bílkovin Přírodní látky stavební keratin (vlasy, nehty, rohy, peří) kolagen (vazivo, šlachy, chrupavky, pokožka, kosti, zuby) využití: kosmetické výrobky, potravinářská želatina

Funkce bílkovin Přírodní látky transportní hemoglobin (červené krevní barvino, přenos O2 a CO2 zajišťují pohyb tubulin – součást bičíků (bakterie, spermie) aktin, myosin – pohyb svalů živočichů ochranná a obranná imunoglobulin – fungují jako protilátky řídící a regulační – hormony urychlující chemické reakce – enzymy zdroje energie – za nepříznivých podmínek – po vyčerpání zásob sacharidů a lipidů (z vlastní svalové hmoty)