Alexander Bach 1813 – 1893 Fraňková Kateřina 4.B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
České země v Rakousku - Uhersku
Advertisements

Revoluční rok 1848 VY_32_INOVACE_153 květen 2011 Mgr. Hana Patschová
Veřejná moc a veřejná správa
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
REVOLUCE 1848.
Za 1.světové války v datech
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
Česká republika – demokratický stát
Úvodem Třebaže myšlenka samotného divadla v české řeči se zrodila již v 80. letech 18. století, zápas o její realizaci vzplanul až o 60 let později,
Osvícenství.
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Revoluce 1848 v českých zemích
Habsburská monarchie 1848 – 1914
Rakousko - Uhersko Česká politika.
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
ŘEŠENÍ PROTISOUTĚŽNÍCH OPATŘENÍ ZE STRANY VEŘEJNÉ MOCI Pohled Ministerstva vnitra.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
České země 50. a 60. léta 19. století. Absolutismus Tvůrcem diktatury min. předseda Felix Schwarzenberg a ministr vnitra Alexander Bach 1852 – Bach min.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
České země v první polovině 19. století
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Demokracie a její hodnoty
Bachovský absolutismus Habsburská monarchie před rakousko–uherským vyrovnáním.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Nástup Habsburků na český trůn
Revoluce
Dějiny slovenského práva I. Ladislav Vojáček
Ústavní vývoj 1918-?.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Státní správa Petr Machala.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost
Revoluce 1848 v Evropě.
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, Bachův absolutismus
Politický systém Rakouska
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Jakub Alexa Zita Dostálová
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Revoluce
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Habsburská monarchie – bouřlivé události, revoluční jaro 1848
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 8.
Dualismus v habsburské monarchii
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Habsburská monarchie a české země – porážka revoluce
Dějiny veřejné správy Ladislav Vojáček
Bouřlivý rok 1848.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Ústavní vývoj
Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček
Revoluce
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.
Revoluce
Veřejný ochránce práv.
Revoluční rok 1848 – 1849 v Čechách
Transkript prezentace:

Alexander Bach 1813 – 1893 Fraňková Kateřina 4.B

Patřil ke 3. stavu × ale vyhledávaný vídeňský advokát 1848 – post ministra spravedlnosti→ 1852 titul barona Muž velkých schopností a charakterem kariéristy ( ,,bezcharakterní povýšenec“ – při říjnovém krveprolití utekl v přestrojení z města ) Zprvu usiloval o přeměnu monarchie v demokratický stát s moderní správou

Bachův absolutismus 31. prosince 1851 – silvestrovské patenty (zrušena březnová ústava vydaná Františkem Josefem I.) - zavedeny zásady organického zařízení = pokus o obnovení absolutismu - ze svobod dosažených v roce 1848 byla zachována jen rovnost občana před zákonem, náboženská svoboda a zrušení poddanství - omezena samospráva – zachována jen v obcích → radní museli přísahat věrnost císaři Těsné sepětí vlády a církve 1850 - zrušeno placetum regium (papežská nařízení potřebovaly svolení panovníka)

1855 – mezi Svatou stolicí a rakouskou vládou → uzavřen konkordát (smlouva dávala církvi v císařství privilegia) → byla zbavena státního dohledu → všechny pravomoci vráceny biskupům → církev získala vliv na školství a na rodinné právo (jen když se jednalo o nekatolíky) Zřídil nové úřady a soudy Redukce výuky češtiny ve školách Český veřejný život potlačen Pod policejní dozor byly postaveny i vědecké instituce jako například Muzeum (donucen rezignovat František Palacký) České národní hnutí potlačeno zpět a omezeno pouze na čistě kulturní záležitosti – vráceno k předbřeznovému stavu

Symbolem potlačených českých snah se stal ,,brixenský mučedník“ (Karel Havlíček Borovský) – pohřeb se stal jednou z prvních českých manifestací proti režimu × Bachův režim se ale zdatně vyrovnával s problémy, které před ním stály - státní správa (jelikož se zrušilo poddanství – přišli o svoje panství) → nejnižší jednotka samosprávná obec a nad ní politický okres (v čele okresní hejtman) -nejvyšší zemské orgány – místodržitelství podléhající ministerstvu vnitra → toto uspořádání až do roku 1950 (násilně odstraněno) - obchod a průmysl – svobodnému podnikání nebyly kladeny žádné překážky - obchodní a živnostenské komory (od roku 1850)- jako sdružení průmyslníků určitého regionu - živnostenský řád – odstraňující staré cechovní organizace

Školství (Lev Thun – ministr školství) – kladen důraz na vědecký charakter studia a na vědeckou práci vysokoškolských profesorů Státní pokladna prázdná a neúspěch ozbrojené demonstrace za krymské války a porážku z roku 1859 už režim nepřežil Neoabsolutistický experiment skončil a vláda se vracela k ústavnímu systému → propuštění A. Bacha a svolání říšské rady

Čerpala jsem z: Dějiny zemí koruny české II. Světové dějiny II. www Čerpala jsem z: Dějiny zemí koruny české II. Světové dějiny II. www.wikipedia.cz Děkuji za pozornost!