Škrob a výrobky ze škrobu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Příprava a vlastnosti tuků
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
SACHARIDY.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4964VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Sacharidy ve výživě ryb
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Cukry Alice Skoumalová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
CUKRY = SACHARIDY.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Potravinářské zbožíznalství
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Cukry Alice Skoumalová.
Škrob a výrobky ze škrobu
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Polysacharidy
Potravinářské zbožíznalství
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potravinářské zbožíznalství
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Biopotraviny.
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Význam a výskyt sacharidů
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Škrob a výrobky ze škrobu Potravinářské zbožíznalství Škrob a výrobky ze škrobu 1

Základní legislativa (stav k 10.7.2017) Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 329/1997 Sb., kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena Vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách 2

Základní dělení (s výjimkou modifikovaných škrobů) škrob z chemického hlediska = jako potravinářská komodita = = prášek získaný izolací ze škrobnatých surovin rostlinného původu = nejedná se o čistý škrob v chemickém slova smyslu = škrob jako potravina obsahuje i další látky = bílkoviny, popel, … bramborový pšeničný kukuřičný ostatní 3

Základní dělení (s výjimkou modifikovaných škrobů) výrobky ze škrobu pudingy v prášku = polotovar učený pro kulinární úpravu, kromě škrobu obsahuje i další složky také varianta pro přípravu za studena (= předželatinovaný škrob) výroba ? maltodextriny = produkt získaný ze škrobu enzymatickou hydrolýzou  stupeň hydrolýzy určuje tzv. dextrózový ekvivalent, což je obsah redukujících cukrů v sušině v %,vyjádřený jako glukóza význam (důvod výroby) ? 4

Modifikované škroby = aditivní (přídatné) látky = ne dextriny určené k výrobě potravin, pražený nebo dextrinovaný škrob, škrob upravený působením kyseliny, alkálie, při jejichž použití nedochází ke změně  chemické struktury a amylolytických enzymů, bělené nebo fyzikálně pozměněné škroby, pokud jsou určeny k výrobě potravin E 1404 oxidovaný škrob E 1410 fosforečnanový monoester škrobu E 1412 fosforečnanový diester škrobu E 1413 monofosforečnan škrobového difosforečnanu E 1414 acetylovaný škrobový difosforečnan E 1420 acetylovaný škrob E 1422 acetylovaný škrobový adipan E 1440 hydroxypropylškrob E 1442 hydroxypropyldiškrobový difosforečnan E 1450 škrobový oktenyljantaran sodný E 1451 acetylovaný oxidovaný škrob E 1452 škrobový oktenylsukcinát hlinitý (povolen jen pro některé doplňky stravy) 5

Modifikované škroby důvod výroby modifikovaných škrobů ? energetická hodnota modifikovaných škrobů ? 6

Změny škrobu během vaření pudingu * nativní škrob  uložen v zásobních orgánech rostlin (= hlízy brambor, semena pšenice, …) ve formě škrobových zrn (ve studené vodě nerozpustných) + H2O  bobtnání škrobových zrn (= absorpce relativně malého množství vody, nedochází však k porušení škrobových zrn) + teplo  mazovatění (želatinace) škrobu (= rozpad škrobových zrn)  škrobový maz (= teplý puding) chladnutí škrobového mazu (= vytváření vodíkových vazeb mezi molekulami amylosy, amylopektinu a vody)  škrobový gel (= puding po vychladnutí = trojrozměrná struktura škrobu obsahující velké množství vody) skladování škrobového gelu  retrogradace škrobu (= vznik vodíkových vazeb přednostně mezi řetězci škrobu = vytlačování molekul vody ze struktury škrobového gelu)  objevování se kapalné vody (u pečiva pak její rychlejší odpařování) * - k těmto změnám dochází také při výrobě pečiva apod. – při skladování pečiva se pak retrogradace škrobu významně podílí na tvrdnutí pečiva 7

Význam škrobu ve výživě člověka škrob = hlavní zdroj energie  typický denní příjem ? maltodextriny – snadněji dostupný zdroj energie  zvláštní výživa při poruchách trávení, sportovní nápoje … rezistentní škrob = v tenkém střevě nedochází k jeho hydrolýze = součást vlákniny = pomalu travitelný škrob = = jeho hydrolýza v tenkém střevě probíhá pomaleji  potraviny s nižším glykemickým indexem 8