Abiotický faktor půda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekologické indikátory
Advertisements

Půdy:.
Abiotické podmínky prostředí
PEDOSFÉRA = půdní obal Země Vznik půdy a její složky
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Půdy jsou všude kolem nás.
Planeta Země – Pedosféra
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Charakteristika ekosystému
Pedosféra.
Rostlinná produkce a prostředí
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 06Číslo.
Složení půdy, vlastnosti půd
Abiotické faktory prostředí
PEDOSFÉRA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Pedosféra Filip Bordovský.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: květen 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PEDOSFÉRA – PŮDNÍ OBAL ZEMĚ 6. třída.
Půdní typ Půdní typ je přírodní útvar, jehož vnitřní i vnější uspořádání je výsledkem působení půdotvorných činitelů na matečnou horninu.
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO 3
PŮDY.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Globální půdy
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
PŮDOZNALSTVÍ.
Společenstvo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN 
Působení ekologických faktorů
Půdy, pedologie, pedogeografie
PŮDA 10 cm půdy se vytváří 100 let.
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_28_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_PU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S 19 TEMA: Pedosféra – půdní obal Země.
= půdní obal Země (z řeckého slova pedon = půda) - na povrchu litosféry - základní podmínka ž ivota na Zemi.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
Půda (pedologie) Půda tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry, je prostoupená vodou,vzduchem a organismy, vzniká v procesu pedogeneze pod vlivem vnějších.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Název prezentace (DUMu): Půda
Pedosféra.
PEDOSFÉRA Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název prezentace (DUMu): Společenstva
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
4 Abiotické faktory voda, vzduch, půda
Ekologické pojmy.
Abiotický faktor teplo
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Působení ekologických faktorů
Půdy Podle velikosti částic rozlišujeme půdní druhy:
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
Jak zlepšit – jak změnit – lze vytvořit půdu „novou“?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Abiotický faktor světlo
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
VY_52_INOVACE_44_Pedosféra – učební text
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Pedosféra = půda na Zemi
Půdy.
Abiotický faktor voda.
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
Půdy.
Transkript prezentace:

Abiotický faktor půda

Anotace: Abiotické faktory Prezentace slouží k seznámení žáků s abiotickým faktorem půda. Je určena pro výuku ekologie v 1. ročníku střední školy.

Půda

půda

půda vznik zvětráváním litosféry (matečné horniny) zdroj většiny anorganických živin složka pevná, plynná, kapalná

fyzikální vlastnosti půdy pórovitost – závisí na velikosti částic sorpční schopnost – schopnost půdních částic vázat vodu a ionty (zvyšuje se obsahem humusu) teplota – na povrchu kolísá, v hloubce se příliš nemění (s přibývající hloubkou se teplotní křivka zplošťuje)

obsah iontů má vliv na kyselost půdy (pH): kyselé půdy, zásadité půdy (viz dále) slanost půdy – zasolení omezuje příjem živin (→ halofyty – adaptace na vyšší obsah solí v půdě, např. jitrocel přímořský, solnička přímořská, hvězdnice slanistá)

dělení rostlin dle nároků na množství živin v půdě ligotrofní = rostou na půdách chudých na minerály (vřes) mezotrofní = rostou na půdách se střední zásobou živin (trávy) eutrofní = rostou na půdách bohatých na živiny (lilie)

dělení rostlin podle nároků na pH půdy acidofilní = rostou na kyselých půdách (vřesy, azalky, borůvky) neutrofilní = většina rostlin alkalifilní = rostou na zásaditých půdách (koniklec, sleziník)

v půdě vzniká půdní společenstvo = EDAFON mikroorganismy (bakterie, aktinomycety, řasy, houby, prvoci), chvostoskoci, hmyz a jeho larvy, žížaly, roztoči, hlístice, vířníci, želvušky, obratlovci (hraboši, krtci, hryzci)… činností organismů jsou půdní částice shlukovány, slepovány, vznikají půdní agregáty, které zlepšují prostředí pro kořeny rostlin

Zdroje MACHÁČEK, Tomáš a kol. biomach.cz [online]. [cit. 2.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.biomach.cz/ekologie/abioticke-faktory-prostredi>. MACINEK. http://files.referaty-macinek.webnode.cz [online]. [cit. 3.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://files.referaty-macinek.webnode.cz/200000073-db31bdc2b4/ohen.jpg>.cz/ekologie/abioticke-faktory-prostredi>. AUTOR NEUVEDEN. Abiotické faktory [online]. [cit. 9.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.gtgm.cz/dokumenty/article/190/abio.pdf>. Klipart MS PowerPoint