SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Využití cloudových služeb ve školství
Vzdělávací technologie kurzu podnikatelství pro techniky
OLE-onlinelearning Studium odkudkoli a kdykoli
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Identifikátor materiálu: EU
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
Základy počítačů a kancelářský software
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
Learning management system Zdeněk Jelínek. Learning management systém LMS- systém řízení studia – Learning management systém Je to soubor nástrojů pro.
Počítačová grafika - úvod
Virtuální lektor? Miroslava Dvořáková Jiří Votava.
SPECIFIKA VÝUKY POČÍTAČOVÝCH KURZŮ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU Michal Vojkůvka.
SIPVZ – úvodní modul P Elektronická komunikace metodické poznámky (3 h)
Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání Kateřina Kostolányová.
Obor informační technologie
OPEN LEARNING Moderní výuka odborných cizích jazyků 89% žáků cítí potřebu umět cizí jazyk pro svou budoucí práci, NIDV, červen 2012 Brno, 4. červen 2014,
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
SIPVZ – úvodní modul P Pokročilá práce s textem metodické poznámky (4 h)
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
E-learning ve výuce na SŠ
Zkušenosti s elektronickou podporou výuky
UMĚNÍ UČIT SE Mgr. Michal Oblouk. UČENÍ  měli bychom: a)zjistit, jaký způsob učení nám nejvíce vyhovuje a používat ho b)uvědomit si, že je důležité procvičování.
SIPVZ – úvodní modul P Počítačová grafika a prezentace metodické poznámky (4 h)
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
© Radek Maca MSK Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ pro nový školský zákon.
Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca1 Ing. Antonín Mucha Mgr. Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ v roce 2005.
Klávesové zkratky 1 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Klávesové zkratky 1 Ověřeno ve výuce:
T1: Základy práce s počítačem
WWW – hypertextový informační systém
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.17 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě OS WIN 7, 1. část Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.05 Téma: Nabídka příslušenství.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE ICT VE ŠKOLE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 1 Ověřeno ve výuce:
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Informatika a výpočetní technika
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Tlačítko START Pro žáky šestého ročníku předmětu Informatika.
Jak učit tvorbu www stránek Filip Procházka. Úvodem HTML není programovací jazyk, neobsahuje žádné programovací ani datové struktury, jejichž pochopení.
E-learning v ISu Kontakt na e-technika:
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
Finanční matematika 19. (finanční gramotnost) P ů j č k y a ú v ě r y.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_8B_3B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Efektivní Knowledge management
Operační systém Windows
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/
na Slovanském gymnáziu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Informační a komunikační technologie
Transkript prezentace:

SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky

Co už kolegové znají? Základy z HW (zapnout, vypnout, propojit) Základy SW (druhy, spuštění, principy ovládání) Systém uložení dat (server, disk, složka, soubor) Některé programy umí ovládat a pomocí nich umí: psát běžné texty kreslit, pořizovat a zpracovávat obrázky řešit jednoduché početní a statistické operace vyhledávat informace na WWW stránkách komunikovat „elektronickými cestami“ Už se tolik nebojí počítače ICT a změny ve výuce Školení lektorů úvodního modulu P © Radek Maca

Co by učitelé ještě potřebovali? Umět volit vhodné ICT prostředky k přípravě na výuku k podpoře výkladu k podpoře práce žáků Umět hodnotit „počítačové“ práce žáků základem by měl být obsah práce použili ICT efektivně? Odpovídá forma práce použitým ICT nestáhli žáci práci od kolegy (z Internetu)? Umět přizpůsobit výuku schopnostem ICT integrovat ICT do výuky jako učební nástroje integrovat ICT do výuky jako zdroje informací ICT a změny ve výuce Školení lektorů úvodního modulu P © Radek Maca

Učitel by měl umět volit vhodné ICT prostředky k přípravě na výuku ICT umožňují vstup na informační dálnici učební e-materiály lze snadno modifikovat učební e-materiály lze snadno kumulovat k podpoře výkladu někdy je vhodnější využít animaci, 3D modely, … ke zvýšení názornosti který SW je lepší či horší a proč? který zdroj informací je dosažitelnější, CD ROM, WWW, kniha? k podpoře práce žáků ICT mohou používat i žáci jako učební nástroj, víte jak? učí učitel žáka učit se jeho předmět? učí učitel žáka učit se jeho předmět s využitím ICT? ICT a změny ve výuce Školení lektorů úvodního modulu P © Radek Maca

Učitel by měl umět hodnotit „počítačové“ práce žáků základem by měl být obsah práce ICT jsou jenom nástroje na práci s informacemi ve výuce předmětu jde o to, aby žák dokázal správné informace najít, zpracovat a použít stále však jde o ty INFORMACE použili žáci ICT efektivně? nebylo lepší a efektivnější vyřešit úlohu bez ICT (3x4= ? ) když už žáci použili ICT, odpovídá tomu výsledek? „neukradli“ žáci řešení od někoho? pozor na velmi snadné kopírování dat na Internetu je „téměř“ vše ICT a změny ve výuce Školení lektorů úvodního modulu P © Radek Maca

Učitel by měl umět přizpůsobit svou výuku schopnostem ICT jako učebním pomůckám ICT umožňují podpořit výklad ICT umožňují podpořit procvičování ICT umožňují podpořit vzdělávání žáků (e-learning) ICT umožňují distanční vzdělávání a komunikaci s žáky „na dálku“ jako zdroj informací ICT umožňují informace vyhledávat (na CD, v síti, …) ICT umožňují informace skladovat (kolik stránek textu nebo obrázků se vejde na disketu, CD, disk, …) ICT umožňují informace přenášet (jak rychle se přenese obsah diskety v LAN, na Internetu, …) ICT a změny ve výuce Školení lektorů úvodního modulu P © Radek Maca

Praktické úlohy zkuste nakreslit v Malování barevný celoobrazovkový obrázek a uložit ho na disketu (vejde se tam?) přenést ho v lokální síti (na Internetu) na jiný počítač (jak dlouho to bude trvat? jak to urychlit?) zkuste připravit ve skupinách písemku (test) se čtyřmi úlohami. Mohou učitelé spolupracovat? Jaké to má výhody? jaké existují výukové programy? Podívejte se na evaluaci na www.e-gram.cz vytvořte si jednoduchý rozcestník na internetové zdroje dat pro svůj předmět ICT a změny ve výuce Školení lektorů úvodního modulu P © Radek Maca

Závěr ke změnám způsobu učení ač se v této části zdá, že zbytečně zabírá čas, věnujte se jí na kurzech, protože svým obsahem a významem převyšuje výuku ovládání „nějakého“ programu vede k zamyšlení nad metodami výuky od zamyšlení vede k pokusům o reálné změny zdůvodňuje, k čemu vůbec bylo školení Z (že to není jen školení kvůli čárce v prezenčce) ukazuje další směry (moduly) vzdělávání Případné dotazy rád zodpovím. ICT a změny ve výuce Školení lektorů úvodního modulu P © Radek Maca