Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
M e c h a n i k a Václav Havel, katedra obecné fyziky ZČU v plzni.
Úvod Fyzikální veličiny a jednotky Mezinárodní soustava jednotek Skalární a vektorové veličiny Skládání vektorů Centrum pro virtuální a moderní metody.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_22.
Základy elektrotechniky
ÚVOD DO PROBLEMATIKY 1. Fyzikální jednotky 2. Stavba hmoty
Kinetická teorie látek
Fyzikální veličiny a jednotky
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_FYZIKALNI.
1 ÚVOD.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ČAS.
3. Základní, doplňkové a některé odvozené jednotky soustavy SI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Víchová Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Radiologická fyzika 14. října 2013, upr. podzim 2014 Zákony zachování Soustava SI Jednotky v radiologii.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Skalární a vektorové veličiny
FYZIKA 1 Obsah a metody fyziky 1.1 O čem fyzika pojednává
A) Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Látkové množství a molární hmotnost
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Digitální učební materiál
RF Dodatky 1.Účinné průřezy tepelných neutronůÚčinné průřezy tepelných neutronů 2.Besselovy funkceBesselovy funkce Obyčejné Besselovy funkce Modifikované.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co to je?.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fyzikální veličiny a jejich jednotky v soustavě SI
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Veličiny Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Technická mechanika Statika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
Molární hmotnost, molární objem
Běžně používané fyzikální veličiny pro vyjádření množství látky:
Technická mechanika Hydromechanika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Základní chemické pojmy
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Radiologická fyzika 14. října 2013 Zákony zachování Soustava SI Jednotky v radiologii.
JEDNOTKY, PŘEVODY JEDNOTEK ZÁKLADNÍ JEDNOTKY SI - jsou mezinárodně uznávaným standardem pro měření veličin, které se používají převážně v kontinentální.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 2. Fyzikální veličiny a jejich jednotky, vektory Název sady: Fyzika.
P14a1 METROLOGIE ELEKTRICKÝCH VELIČIN PŘEHLED VELIČIN.
KMT/FPV – Základy fyziky pro PS 1. seminář, Jiří Kohout Oddělení fyziky, Katedra matematiky, fyziky a technické výchovy, Fakulta pedagogická,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A PŘEVODY JEDNOTEK
Základní pojmy.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
podzim 2011, třetí přednáška
Základní jednotky SI Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Radiologická fyzika Zákony zachování Soustava SI Jednotky v radiologii
Hmotnost Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PaedDr. Jozef Beňuška
KMT/FPV – Základy fyziky pro PS - kombi
Fyzika 1 Mgr. Antonín Procházka.
Obsah přednášky Členění fyziky, její metody
Fyzika – Veličiny a jednotky
Soustava SI Petr Čáp KVINTA B.
Transkript prezentace:

Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky) Mgr. Kamil Kučera

soustava SI (zkratka z francouzského Le Système International d'Unités) je mezinárodně soustava jednotek fyzikálních veličin skládá ze základních jednotek, odvozených jednotek a násobků a dílů jednotek vznikla v roce 1960 - 6 základních jednotek v roce 1971 doplněna 7. základní jednotkou – mol 7. 1. 1974 zavedena v Československu od 1. 1. 1980 povinnost používat SI v Československu

Základní jednotky základní jednotka značka základní veličina metr m délka l kilogram kg hmotnost sekunda s čas t ampér A elektrický proud I kelvin K termodynamická teplota T mol látkové množství n kandela cd svítivost

Definice základních jednotek 1 metr je délka dráhy, kterou proběhne světlo ve vakuu za 1/299 792 458 sekundy. 1 kilogram je hmotnost mezinárodního prototypu kilogramu uloženého v Mezinárodním úřadě pro váhy a míry v Sѐvres u Paříže. 1 sekunda je doba trvání 9 192 631 770 period záření, které odpovídá přechodu mezi dvěma velmi jemnými hladinami základního stavu atomu 133Cs. 1 ampér je takový elektrický proud, který ve dvou přímých rovnoběžných vodičích o nekonečné délce a zanedbatelném průřezu vzájemně vzdálených ve vakuu jeden metr, vyvolá mezi těmito vodiči sílu rovnou 2 · 10−7 N na jeden metr délky.

Definice základních jednotek 1 kelvin je 1/273,16 díl absolutní teploty trojného bodu vody. 1 mol je takové množství, které obsahuje tolik elementárních jednotek (atomů, molekul, iontů, elektronů…), kolik je uhlíkových atomů v 12 g uhlíku 12C. 1 kandela je svítivost zdroje, který v daném směru vysílá monochromatické záření s frekvencí 540 · 1012 Hz a jehož zářivost v tomto směru je 1/683 W/sr.

Původní platino-iridiový etalon metru [ 1 ] Standardní kilogram hmotnosti [ 2 ]

Co si pamatujete? 1. Proč byla zavedena soustava jednotek SI? 2. Co tvoří soustavu jednotek SI? 3. Přiřaď ke značkám jednotek jejich název a odpovídající fyzikální veličinu: kg – mol - cd – A – K – m – s -