Tření – pokračování. Valivé tření Při valivém tření je třecí síla mnohem menší než při tření smykovém. (kolo – významný vynález) Klidové tření Třecí síla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poměrní ukazatelé Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Advertisements

Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_19 Název materiáluOchrana.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
Strojní součásti. Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení – hřídele, uložení a spojky.
2 Mgr. Ladislav Králíček, 2. ZŠ Dobříš, 2011 ① Klikneme pravým tlačítkem myši na snímek prezentace, jejíž pozadí měníme : Klikneme na 3.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
VZTLAKOVÁ SÍLA NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_28_ fyzikální.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Pinkrová Název : VY_52_INOVACE_16_Význam.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
K o u l e Popis tělesa Výpočet povrchu Výpočet objemu Části koule
Elektrické vodiče a izolanty
Odporové síly SPUSTIT TEST. Odporové síly SPUSTIT TEST.
ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Brzdné síly
Elektromotor a jeho využití
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Pístové spalovací motory
8.1 Aritmetické vektory.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_FYZIKA
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Setrvačnost.
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Přírodověda 5.tř. opakování
Základní jednorozměrné geometrické útvary
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
MAGNETICKÁ SÍLA AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
Název školy: Základní škola T. G
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
Škodlivé a užitočné trenie
Prezentace – výklad učiva
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Pohybové zákony Přecházet přes silnici nebo přes koleje může být.
Tlaková síla, tlak..
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Autoři Jan Žáček a Petr Zbožínek
Fenomén – Google Maps Secret Places
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Digitální učební materiál
Vzájemné silové působení těles
Znázornění síly působí-li na těleso síla, je důležitá nejen její velikost, ale také směr např. 1.fotbalový míč se bude pohybovat podle toho, jakým směrem.
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
VLASTNOSTI KAPALIN
IVP a PlPP – jen staronové zkratky nebo užitečné dokumenty?
VY_32_INOVACE_15_ Skladba – druhy vět
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Tepelné záření TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
MNOHOBUNĚČNÉ ORGANIZMY Řasy, houby, lišejníky.
Mechanika VY_32_INOVACE_05-19 Ročník: VI. r. VII. r.
Transkript prezentace:

Tření – pokračování. Valivé tření Při valivém tření je třecí síla mnohem menší než při tření smykovém. (kolo – významný vynález) Klidové tření Třecí síla působí i mezi tělesy, která jsou vzájemně v klidu – tzv. klidová třecí síla. Klidová třecí síla se projevuje v okamžiku uvedení tělesa do pohybu a je větší než třecí síla při pohybu. (Proto je nejtěžší např. skříň roztlačit, pak už to jde lehčeji.)

Tření v praxi Tření může být škodlivé (např. při vzájemném pohybu součástí strojů), pak se ho snažíme zmenšovat: - broušením, leštěním, mazáním, pomocí ložisek, … Tam, kde je tření užitečné, např. při chůzi, jízdě automobilu apod., tření zvyšujeme – sypání silnic pískem při náledí, vzorek na pláštích kol, vrypy na povrchu kleští, hřebíků, sněhové řetězy, …