Koření P. Pechová, 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
Koření do kuchyně. Koření Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Do Evropy se dováželo.
Rostliny a člověk – vybrané druhy koření
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Digitalizace výuky Příjemce
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MYRTOVITÉ Myrtaceae.
Vybrané čeledi dvouděložných rostlin II.
aralkotvaré, krtičníkotvaré, hvězdnicotvaré, plod, řád, čeleď
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice
Miříkovité.
Hospodářsky významné rostliny - koření
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Miříkovité rostliny. Obecná charakteristika Jsou to byliny Jsou to byliny Často dvouleté Často dvouleté Prostoupené kanálky z vonnými látkami (silicemi)
Koření a další dochucovadla
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření:
Koření.
Miříkovité kmín kořenný kopr vonný.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
 meduňka (mast, olejíček)  sáček spařeného černého čaje přikládat na opar.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Koření a dochucovací prostředky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Miříkovité Mlynáříková, Sochůrková, Kloučková. Miříkovité (Apiaceae)  Dvouděložné  Jednoleté, dvouleté, vytrvalé  Byliny  Duté, článkované lodyhy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 18 Název.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SVČ Domeček Ubrousku, prostři se!
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Potravinářské zbožíznalství
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Konzervace zeleniny P. Pechová, 2012.
Nikola Pučejdlová VII. E
Přílohy ze zeleniny P. Pechová, 2012.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Aromatické koření Lucie Machovská 3.C.
Transkript prezentace:

Koření P. Pechová, 2012

Koření různé části rostlin (semena, plody, květy, listy, kůry, kořínky) používáme čerstvé, sušené, fermentované má výraznou chuť a vůni (obsahují aromatické látky) zlepšují chuť, barvu, stravitelnost nesytí, pouze povzbudí některé druhy koření jsou silně dráždivé

Tropické a subtropické koření Domácí koření Části rostlin Tropické a subtropické koření Domácí koření Plody a semena pepř, kayenský pepř, nové koření, vanilka, muškátový oříšek, badyán anýz, fenykl, kmín, paprika, jalovec, koriandr Květy a poupata kapary, šafrán, hřebíček, muškátový květ Kůra skořice Listy a natě bobkový list petrželová nať, máta, meduňka, libeček, Kořeny a oddenky zázvor, kurkuma puškvorec

Úkol: Najděte na internetových stránkách, jaké druhy koření se používá v české, italské a indické kuchyni.

Použité zdroje: ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. www.office.microsoft.com