MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

ČR – Moravskoslezský kraj
Vše co o něm chcete vědět. Autor: Petr Gintar Ps:na tom počítači mi nešla dát to logo na první stránku.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Moravsko-slezský kraj
Moravskoslezský kraj kraj černého bohatství
Pardubický kraj Anotace
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Moravskoslezský kraj.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Zlínský kraj Přírodní poměry
Jihomoravský kraj Přírodní podmínky Cvb.
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka pro 1.stupeň ZŠ Moravskoslezský kraj VY_03_INOVACE_32_15.
Moravskoslezský kraj Jana Němcová
Moravskoslezský kraj.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceOstravsko Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje základní.
Vypracoval: Jakub Šmídek
50.1 Moravskoslezský kraj – poznáš jeho dominanty?
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_79_ČR – Moravskoslezský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK,
Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající.
Moravskoslezský kraj Michal Freisler.
Fyzio-geografická sféra
Moravskoslezský kraj - procvičování
Moravskoslezský kraj.
území s nejvyšším moravským pohořím
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_19.
Moravskoslezský kraj Krajské město Ostrava.
Olomoucký kraj přírodní poměry
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ.
Autor: Markéta Hřivnová
Olomoucký kraj.
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
 V Moravskoslezském kraji žije obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město ( ) a v okrese Karviná ( ), nejméně.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. David Rohusch NÁZEV:VY_32_INOVACE_02C_20 NUTS 2 – Moravskoslezsko TEMA:Česká.
Kraj Moravskoslezský Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS13 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 17 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Moravskoslezský kraj. Základní údaje Krajské město: Ostrava Počet obyvatel: Rozloha: 5445 km 2.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_18_Moravskoslezský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 18 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka Pro 7. tř. ZŠS Zeměpisná poloha, povrch, města SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
Moravskoslezský kraj.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Česká republika - opakování VY_32_Inovace_20KR-7
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_MORAVSKOSLEZSKY_KRAJ.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Jak se jmenuje tato část České republiky ?
Olomoucký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Moravskoslezský kraj.
Transkript prezentace:

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec

Poloha Kraj se nachází na severu Moravy. Sousedí s dvěma kraji což je Olomoucký kraj a Zlínský ale pak sousedí ještě na jihovýchodě se Slovenskem a na severovýchodě s Polskem. 

Povrch území je převážně hornaté západ – Hrubý /Praděd 1 492 m.n.m. a Nízký Jeseník, Oderské vrchy střed – sníženina Moravská brána jihovýchod – Moravskoslezské Beskydy a Lysá hora 1 323 m.n.m. Nejnižší bod je soutok řek Odry a Olše - 195 m. n m..

CHKO CHKO BESKYD                                CHKO JESENÍKY       CHKO POODŘÍ

Vodstvo Vodstvo: řeky – Odra úmoří Baltu, přítoky Opava, Ostravice, Olše vodní nádrže – Slezská Harta, Šance, Kružberk, Žermanice, Těrlicko

Podnebí Moravskoslezký kraj má mírně teplé podnebí Kraj se nachází v mírném pásu s typickým střídáním 4 ročních období. Beskydská Lysá Hora je nejdeštivějším místem v ČR. Moravskoslezský kraj patří k nejzamořenějším oblastem v ČR ve znečištění ovzduší - hlavně proto, že je zde hodně těžkého průmyslu.

Obyvatelstvo   Kraj má třetí nejvyšší počet obyvatel ze všech českých krajů.   62 % obyvatel žije ve městech nad 20 tisíc obyvatel, a i to je v zemi výjimečné.   Nejvyšší hustota zalidnění je na Ostravsku (981), nejnižší na Bruntálsku (62).   Až do konce druhé světové války tvořili většinu obyvatel   Němci a Poláci

Hospodářství Díky ložiskům černého uhlí v ostravsko-karvinské pánvi a na ně vázaným hutním a dalším průmyslem patřila tato část kraje už za Rakousko-Uherska k nejdůležitějším průmyslovým oblastem. Dominantním odvětvím regionu jsou tradiční průmyslová odvětví, která v současné době trpí ztrátou trhů a prochází restrukturalizací. Velmi málo je naopak na hospodářské struktuře kraje zastoupeno zemědělství. Kraj je územím s vysoce rozvinutou průmyslovou výrobou. Hlavním průmyslovým  centrem regionu je Ostrava a její okolí s okresy Karviná,  Frýdek-Místek a Nový Jičín. Převládající je důlní, energetický a hutnický průmysl. Hlavním nerostným bohatstvím je černé uhlí v Ostravské pánvi.