Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Otakar Hampl, PhD, sdružení YMCA - Živá rodina
Advertisements

7 Nezaměstnanost.
Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
D) Substituční a důchodový efekt
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Činnost Skupiny pro fiskální dopady stárnutí populace (AWG) Zbyněk Štork Smilovice
Agregátní poptávka a nabídka
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Demografická prognóza
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Projekce a modelování veřejných výdajů ČR Tomáš Roubal.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
1/6 Makroekonomické dopady fiskální politiky Aleš Krejdl.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Investiční multiplikátor
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Makroekonomický scénář, nástin modelů a stručná zadání variant důchodové reformy Výkonný tým Smilovice,
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Mikro a makroekonomické aspekty tělesné kultury
Trh práce a politika zaměstnanosti
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Spotřební daň z cigaret Mgr. Jan Kvaček. Struktura Stručná informace o populaci kuřáků Spotřeba cigaret, dostupnost cigaret Spotřební daň Poptávka po.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Financování zdravotnictví v ČR - mezinárodní srovnání a vývoj Ing. Marie Bílková Ministerstvo financí.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
Fiskální politika Pavel Seknička.
Tisková konference ČMKOS
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tisková konference ČMKOS
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví červen 2019 Národní rozpočtová rada Prezentace pro iniciativu HK ČR „Kdo zaplatí zdravotní péči v roce 2030“

Úvod a struktura Předmětem Zprávy o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí je vývoj hospodaření sektoru veřejných institucí v 50letém horizontu za předpokladu současného nastavení daňových a výdajových politik Nejedná se proto o klasickou prognózu, spíše o test současnosti pohledem do budoucna Struktura: Dlouhodobá makroekonomická projekce Projekce příjmové strany veřejného zdravotního pojištění Projekce výdajové strany Sociálně zdravotní pomezí

Makroekonomický vývoj Základem je demografická projekce ČSÚ (3 varianty) – význačná je změna struktury obyvatelstva, počet osob 65+ vzroste o 57 % , prodlouží se i naděje dožití - o 8,7 let u mužů a 6,9 let u žen Česká ekonomika se bude nadále přibližovat vyspělým zemím, v simulaci počítáme s konvergencí k Rakousku Předpokládáme, že konvergovat bude i podíl mezd na HDP – růst reálných mezd proto bude dlouhodobě vyšší než růst HDP na pracovníka – důsledky pro příjmovou i výdajovou stranu zdravotnictví Veličina Průměrné tempo růstu 2019 - 2069 HDP na obyvatele 1,8 % HDP celkem Průměrná reálná mzda 2,1 % Zdroj: Výpočty NRR

Příjmová strana zdravotního pojištění Separátně projektovány příjmy od ekonomicky aktivních a příjmy placené rozpočtem za „státní“ pojištěnce Růst podílu náhrad pracovníkům i při stálé sazbě pojistného zvýší inkaso od ekonomicky aktivních (0,4 p.b. HDP na horizontu, tj. ze 4,5 % na cca 5,0 % HDP) Platby za státní pojištěnce by do systému měly přinést také cca o 0,5 p.b. HDP více jak díky růstu počtu, tak i pojistného placeného státem (to je modelováno ve vztahu ke mzdám, ve skutečnosti diskrece) – přímý náklad pro rozpočet (růst z 1,4 % HDP na 1,9 % HDP, tj. růst asi o 1/3 ve vyjádření v % HDP) Zdroj: Výpočty NRR

Výdajová strana (pouze výdaje hrazené veř. zdravotním pojištěním) Projekce se primárně soustředí na dopad změny demografické struktury – projekce podle nákladového profilu Růst výdajů z demografických důvodů z 5,4 % HDP na 6,6 % HDP (resp. 6,8 % HDP pro vysokou variantu), systém jako celek v udržitelné rovnováze, ale nutně dojde k nárůstu zaměstnanosti a … Nákladový profil předpokládán jako konstantní – změny v nákladové křivce jsou klíčovou nejistotou Hypotéza zdravého stárnutí, „death related costs“, změna technologií může změnit tvar křivek Zdravotní náklady podle věkových skupin (v % HDP na obyvatele) Zdroj: ČSÚ, ročenky ÚZIS a výpočty NRR

Výdajová strana II Nákladový profil může být ovlivněn elasticitou poptávky po zdravotnických službách Baumolův-Bowenův efekt – růst nákladovosti v důsledku nemožnosti zvyšování produktivity, ve zdravotnictví zvýrazněn vysokým podílem náhrad pracovníkům na produkci i přidané hodnotě Konvergenční efekty – zvyšování podílu náhrad pracovníkům (včetně těch ve zdravotnictví) může dále zvyšovat nákladovost, naopak by mohlo dojít k poklesu relativní ceny léčiv a zařízení Zdroj: ČSÚ, ročenky ÚZIS a výpočty NRR

Sociálně zdravotní pomezí Invalidita - hrazená důchodovým systémem, který bude muset jako celek projít reformou Příspěvek na péči – projektován podle podílu osob ve věkových kategoriích a podle průměrné mzdy – potenciální nárůst na více než dvojnásobek Dlouhodobá péče mimo systém veřejného zdravotního pojištění Zdroj: ČSÚ a výpočty NRR

Děkujeme Vám za pozornost