Politická geografie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Závislá území příklad Okupované území: Území obsazené cizími vojsky
Advertisements

Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Politická geografie studuje
Politická geografie II
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín POLITICKÁ MAPA SVĚTA 1 1.
politické formy států a příklady
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Co to je státní hranice? hranice,která vymezuje území státu
Studijní obor: Sociální činnost
Státy Evropy regionální dělení.
Projekt žáků ZŠ Nový Hrádek
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Kypr.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
 Vlajka:  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Oficiální jazyk: nizozemština, francouzština, němčina  Ústavní zřízení: federativní konstituční.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Politické systémy světa
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Členské státy a jejich hlavní města
Evropská Unie Státy EU –průměrné teploty a srážky v hlavních městech.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
EVROPSKÁ UNIE.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Afrika – socioekonomická charakteristika
Made in China Lubomír Bureš
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
REGIONY EVROPY
POLITICKÁ MAPA SOUČASNÉHO SVĚTA
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
S TÁT, STÁTNÍ ZŘÍZENÍ Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_34.
AMERIKA.  Polokoule Z, S, J  1492  Dělení: ◦ Severní, Střední, Jižní ◦ Latinská Amerika  Rozloha: ◦ km² ◦ 8,3% povrchu, 28,4% pevniny.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Poloha a územní rozloha států TÉMATICKÝ CELEK:Společenské.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Závislá území světa. Jsou různá území světa, která nejsou samostatnými státy Důvody: 1. Závislé území je od mateřské země geograficky vzdálené. (Francouzská.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
Stát Dnes je stát chápán jako forma organizace společnosti, jež má nad daným územím a jeho obyvateli nejvyšší moc. ZÁKLADNÍ ZNAKY STÁTU státní moc – je.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Stát Definice, funkce, typy.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_ZEMĚPIS
Andorra Vatikán San Marino
Geopolitika Státy a závislá území 1.
EVROPA politická mapa 50 nezávislých států (včetně euroasijských států Rusko, Turecko, Kypr a Kazachstán.
2016.
EVROPA – státy (43+KOSOVO)
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
NATO Severoatlantická aliance.
Státní moc výkonná zákonodárná soudní hlava státu vláda parlament
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

Politická geografie

Regionální geografie je věda, která studuje různé regiony (i státy) po stránce přírodní i společenské.

Politická geografie je věda, která studuje politickou mapu světa. Na politické mapě světa najdeme nezávislé státy Česká republika závislá území Francouzská Polynésie mezinárodní území Antarktida

hranice a způsoby jejich stanovení způsoby řízení a organizace Politická geografie je věda, která studuje nezávislé státy, závislá a mezinárodní území. Studuje jejich polohu a rozlohu, vznik a vývoj hranice a způsoby jejich stanovení způsoby řízení a organizace vzájemné vztahy

Nezávislé státy cca 200 v roce 2017 mají vnitřní nezávislost státní území vymezené státní hranicí, stálé obyvatelstvo, státní moc vnější nezávislost obecné mezinárodně právní uznání (projevem je navázání diplomatických styků s ostatními státy a právo uzavírat mezistátní smlouvy) Které státy jsou na současné politické mapě světa nejmladší?

Nejmladší stát Jižní Súdán datum vzniku 9.7.2011 rozloha 644 329 km2  9.7.2011 rozloha  644 329 km2 počet obyvatel  10, 6 milionu státní zřízení    federativní prezidentská republika úřední jazyk  angličtina, arabština měna  jihosúdánská libra hlavní město  Juba (Džuba)

Oblast Úrodného půlměsíce Nejstarší státy Oblast Úrodného půlměsíce Sumer 3200 př.n.l. (městské státy Ur, Uruk a Lagaš) Egypt (Stará říše) 2800 př.n.l. Akkad 2400 př.n.l. Starobabylónská a Novobabylónská říše Asýrie Palestina (městský stát Jericho)

Nejstarší dosud fungující státy Čína (vznik 1523 př.n.l.), Etiopie (1000 př.n.l.), Japonsko (660 př.n.l.), a v Evropě Dánsko (okolo roku 800), Švédsko (836), Francie (843), San Marino (855), Velká Británie (1066), Portugalsko (1140). Za první moderní stát jsou považovány USA (1776).

Některé státy nemají mezinárodně právní uznání, označují se jako státy s omezenou nezávislostí nebo částečně uznané státy. V tabulce jsou uvedeny příklady států s omezenou nezávislostí. Zjisti, kde leží a popište jejich polohu. poloha (kontinent, stát) počet států, které uznaly nezávislost Kosovo 111 Severní Kypr 1 Abcházie 4 Palestina 138 Taiwan 23

Státy s omezeným mezinárodněprávním uznáním (částečně uznané státy)

Kosovo V roce 2008 vyhlášena nezávislost na Srbsku. Státy s omezeným mezinárodněprávním uznáním Kosovo V roce 2008 vyhlášena nezávislost na Srbsku. Území o rozloze 10 905 km 2 a 1, 9 mil. obyvatel. Existenci zatím uznalo 111 států.

Severní Kypr (Severokyperská turecká republika) Státy s omezeným mezinárodněprávním uznáním Severní Kypr (Severokyperská turecká republika) Vznik v roce 1983 jako výsledek sporů mezi řeckými a tureckými Kypřany. Území o rozloze 3 355 km 2, 265 100 obyvatel. Existenci uznává pouze Turecko.

Abcházie V roce 1999 vyhlášena nezávislost na Gruzii. Státy s omezeným mezinárodněprávním uznáním Abcházie V roce 1999 vyhlášena nezávislost na Gruzii. Území o rozloze 8 665 km 2 a 240 705 obyvatel. Existenci zatím uznaly 4 státy (Rusko, Venezuela, Nikaragua a Nauru).

Státy s omezeným mezinárodněprávním uznáním Stát Palestina Vyhlášen v roce 1988, v roce 2012 získal status nečlenského státu OSN. Území o rozloze 6 220 km 2 a 4, 2 mil. obyvatel. Skládá se ze dvou částí-West Bank (Západní břeh Jordánu) a Pásmo Gazy. Existenci zatím uznalo 138 států.

Taiwan De iure* provincie Čínské lidové republiky na ostrově Taiwan, Státy s omezeným mezinárodněprávním uznáním Taiwan De iure* provincie Čínské lidové republiky na ostrově Taiwan, de facto nezávislý stát (oficiální název zní Čínská republika). Po vítězství komunismu v Číně (1949) se na ostrově Taiwan soustředili odpůrci komunistického režimu a dodnes jej odmítají. Území o rozloze 35 980 km 2 a 23, 5 mil. obyvatel. Nezávislost Taiwanu uznává 23 států. ČLR považuje Taiwan za svou 23 provincii. * podle práva

Závislá území cca 50 v roce 2017 jsou mají nemohou vyjma Francouzské Guyany a Gibraltaru ostrovy, spíše bohatá území bez snahy osamostatnit se, území s mnohdy rozsáhlou autonomií (samosprávou), území, která většinou mají vlastní vlády a parlamenty, území málo lidnatá mají majitele (některý z nezávislých států) nemohou uzavírat mezinárodní smlouvy (zahraniční politika je v kompetenci majitele)

V tabulce jsou uvedena některá závislá území V tabulce jsou uvedena některá závislá území. Zjisti jejich polohu a jméno nezávislého státu, který je jejich majitelem. Hlava státu (majitele) je zároveň hlavou závislého území. Urči, kdo je hlavou závislého území. poloha (kontinent, oceán) majitel + hlava zú Grónsko Faerské ostrovy Svalbard Gibraltar Falklandy Sv. Helena Nová Kaledonie Fr. Polynésie

Závislá území Grónsko

Grónsko je autonomní součást Dánského království. Hlavou státu je dánský monarcha, země je ale řízena vlastní vládou a parlamentem. Hlavním městem je Nuuk. V zemi sídlí parlament (Landsting/Inatsisartut) volený na 4 roky, který ze svých 31 poslanců volí premiéra a vládu (Selvstyre/Naalakkersuisut). Ty řídí veškeré záležitosti týkající se grónské domácí politiky včetně zákonodárství. Dánsku přísluší jen obrana země a zahraniční politika, přičemž mnoho různých aspektů zahraniční politiky spravují sami Gróňané (např. vztahy s ostatními Inuity). Hlavou státu je dánský monarcha, v současnosti Margrethe II. Premiérem je obvykle předseda nejsilnější strany v grónském parlamentu.

Závislá území Faerské ostrovy

Závislá území Svalbard

Závislá území Gibraltar

Závislá území Falklandy (Malvíny)

Závislá území Sv.Helena

Nová Kaledonie Francouzská Polynésie

Francouzská Guyana Reunion Martinique Kanárské ostrovy Azory Madeira

Mezinárodní území jsou území pod společnou správou světového společenství volné plochy moří a oceánů (bez pobřežních vod), Antarktida, kosmický prostor, řeky protékající územím více států.

Antarktický smluvní systém Soustava opatření, která regulují vztahy mezi státy v oblasti Antarktidy. Základem je Smlouva o Antarktidě z roku 1959. Smlouva pozastavila územní nároky států. Učinila z A. nadnárodní území určené pro vědecké účely. Které státy vznášely územní nároky v Antarktidě ? Kolik států v současnosti uznává Smlouvu o Antarktidě ? 48

Mendelova polární stanice Stanice se nachází na ostrově Jamese Rosse ve Weddelově moři v nadmořské výšce 9 m, tzv. letní stanice pro 15-20 výzkumníků. Majitelem je Masarykova univerzita v Brně. Zprovozněna byla v roce 2007 a ČR se stala 26. zemí s vlastní vědeckou základnou v Antarktidě.

Halley VI (V. Británie) Amundsen-Scott (USA) Esperanza (Argentina) Great Wall (Čína)

Řeka Dunaj je mezinárodní řeka a pravidla jejího používání stanoví mezinárodní dohody. Dunaj protéká územím 10 států a leží na něm i 4 hlavní města, 37% délky toku tvoří státní hranice. Která 4 hlavní města leží na Dunaji ? Vídeň Bratislava Budapešť Bělehrad U kterých států tvoří Dunaj alespoň zčásti státní hranici ? Slovensko-Maďarsko, Rumunsko-Bulharsko……

13. dubna 2015 byl na území s rozlohou 7 km2 mezi státy Chorvatsko a Srbsko na pravém břehu řeky Dunaj vyhlášen stát Liberland. Existují dva mezinárodně uznávané státy s menší rozlohou – Vatikán a Monako.

Politická mapa se mění v čase Jak se v historii měnil počet nezávislých států a závislých území ? 1914 2007