Dr.Gen.Milan Rastislav Štefánik ( )

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Naše země za 1. světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Za 1.světové války v datech
Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik,matematik.
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Česká republika Demokratický stát.
 Cíle dohodových spojenců  Zahájení, složení, rozdělení do skupin  Dva hlavní názory  Závěry Mírová konference v Paříži.
Edvard Beneš Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
KAREL ČAPEK.
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. světová válka ( ).
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Milan Rastislav štefánik.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Poválečné Československo do roku
Karel Čapek.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Čapek.
 Poválečná situace  Eduard Beneš  Ohrožení ČSR  Mezistátní smlouvy Zahraniční politika ČSR.
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vznik Československé republiky Téma: Člověk a jeho svět -
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
N á zev š kolyZ á kladn í š kola a Mateřsk á š kola Ploskovice, p.o., okres Litoměřice Č í slo projektu CZ.1.07/1.4.00/ N á zev projektu „ Zlep.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy částí mnoha českých měst (Pardubice,Žďár n. Sázavou, Teplice, Zlín…) EDVARD.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_04_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Zahraniční odboj a odbojová centra
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Protektorát Čechy a Morava
Člověk a jeho svět Vlastivěda
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Vypracovala: Michaela Čermáková, 4.A
Milan Rastislav Štefánik
Prečo M.R.Štefánik veľa cestoval
12. července 1872 v Trhových Svinech
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Češi za první světové války
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE VE FRANCII A ITÁLII.
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Dr.Gen.Milan Rastislav Štefánik (21.7.1880 - 4.5.1919)

Nejvýznamnější postava moderních slovenských dějin Čím byl ? politik vojenský letec astronom Nejvýznamnější postava moderních slovenských dějin

Dětství a studia Narodil se v Košariskách v rodině evangelického faráře Pavla Štefánika a jeho manželky Albertíny Po studiích na evangelickém gymnáziu v Bratislavě (1890) studoval v Šoproni (1893) a gymnaziální studia ukončil maturitou v roce 1898 na gymnáziu v Sarvaši V roku 1898 odešel Štefánik do Prahy, kde studoval stavební inženýrství a v letech 1900 - 1904 astronomii na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. V roce 1904 obhájil disertační práci O nové hvězdě v souhvězdí Cassiopea objevené v roce 1572, složil rigorózní zkoušky a stal se promovaným na doktorem filosofie

Rodiče M. R. Štefánika

Dětství M. R. Štefánika

Dospívání M. R. Štefánika

Štefánik v Praze Štefánikova mimořádná inteligence a vyjímečné charisma přispělo k jeho rychlému sblížení s českou kulturní a vědeckou spoločností. V Praze navázal kontakty se Slovenskou studující mládeží, která se seskupila ve spolek Detvan, kterému jistý čas předsedal. V časopise Čas vycházela Štefánikova rubrika, která měla vzbuzovat zájem české veřejnosti o Slovensko. Štefánik se scházel s představiteli hlasistického hnutí, sdruženými okolo časopisu Hlas a obhajoval myšlenku česko-slovenské jednoty.

Hvězdné roky 1904, Paříž - pod vedením profesora Julesa Janssena, zakladatele, průkopníka astrofyziky a ředitele observatoře v Meudene, se mu otevřely široké možnosti vědeckého bádaní. Už v prvních letech publikoval 12 vědeckých prací Byl členem Belgické astronomické společnosti Společně se zúčastnili výpravy na Mont Blanc, aby pozorovali Slunce a Mars 1910 - pozorovaní Halleyovu kometu na Tahiti 1912 - pracoval ve francouzské hvězdárně, získal i francouzské občanství

1. světová válka Zastihla Štefánika v Maroku, kde chtěl zřídit observatoř. Po návratě do Francie absolvoval výcvik v letecké škole v Chartres a výcvik v stíhací divizi v hodnosti poručíka. V květnu 1915 byl odvelený na srbskou frontu. Ve Francii se poznal s lidmi z nejvyšších kruhů - T. G. Masaryk, Eduard Beneš - se kterými poté v únoru roku 1916 v Paříži založil Národní radu československou, vrcholný orgán česko-slovenského zahraničního odboje.

Vysloužené hodnosti V USA u prezidenta W. Wilsona dosáhl s podporou francouzské diplomacie souhlas s náborem a v krátkém čase získal 3000 dobrovolníků (1917). Jednání s Italskou stranou o organizaci čs. armády začala v únoru 1918 a diplomatický úspěch byl korunovaný podepsáním smlouvy v dubnu 1918 o působení právně a politicky samostatné čs. armády v Itálii. Díky úspěšným diplomatickým krokům československou armádu (měla už 100 000 vojáků) uznali a Štefánik si vysloužil hodnost generála.

Poslední let Koncem dubna 1919 navštívil Štefánik Itálii, aby zabezpečil odchod našich zajatců domů. V neděli 4.5 1919 se v Galaratě rozloučil Štefánik s nejvyššími představiteli Itálie. Svůj osvobozený národ ani rodnou zem už neobjal živý. Při návratě do vlasti, kde se měl ujmout funkce ministra vojenství v Československé vládě, se jeho letadlo při přistávaní v Ivance na Dunaji náhle zhroutilo přímo na zem. Milan Rastislav Štefánik spolu s dvěma italskými letci a mechanikem zahynul.

Mohyla gen. Milana Rastislava Štefánika na Bradle

Demokracie, to znamená myslet dříve než jednáš, jestli tím nepoškozuješ bližního, rodinu, národ, společnost. To znamená opanovat svoje vášně, ne rozprávět, ale problémy řešit. Demokracie je organizovaná myšlenka, to je idea proti chaosu. M.R.Štefánik

Zdroje: Slovo k historii, Milan Rastislav Štefánik: Vladimír Zuberec www.wikipedia.cz