Musíme… a nebo „Musíme“?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
Dráha, rychlost, čas.
Slovní úlohy na společnou práci
KALORIMETR.
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
Měření a výpočet přijatého a odevzdaného tepla
Základy mechaniky tekutin a turbulence
Molekulová fyzika a termika
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
V. Nestacionární elektromagnetické pole, střídavé proudy
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH TĚLES.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Digitální učební materiál
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Teplotní roztažnost, dilatace materiálů Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2013 VY_32_INOVACE_6B20.
VLASTNÍ INDUKCE.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
OHMŮV ZÁKON.
Teplota.
Digitální učební materiál
Spočítej Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ str. 84, příklad 550 str. 84, příklad 550 Bazén o objemu 45m 3 se má naplnit vodou o teplotě.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
Základy Elektrotechniky
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – soustava rovnic 6 VY_42_INOVACE_36 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Měrná tepelná kapacita
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Teplo ZŠ Velké Březno.
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
DiFy - P , Fyzika jako vyučovací předmět RVP a ŠVP Časová dotace pro fyziku na ZŠ Význam fyziky pro všeobecné vzdělání.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
04 OHMŮV ZÁKON VY_32_INOVACE_04 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – Ohmův zákon.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Měření elektrických veličin RNDr. Zuzana Karafiátová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_20 Název materiáluTeploměry.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_16 Značky.
Spočítej Bazén o objemu 45m3 se má naplnit vodou o teplotě
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_13_TEPLO_TEST_VEDOMOSTI Název materiálu:
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_45_Hraj
zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_18 Fyzika.
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_19_ELEKTRICKE_MERICI_PRISTROJE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Kvantová fyzika.
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_15 Jednotky.
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH TĚLES.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_
VLASTNÍ INDUKCE.
Transkript prezentace:

Musíme… a nebo „Musíme“? Věra Koudelková

Několik citací na úvod Témata mi nechybí, spíše čas na konkrétní žákovské (praktické) bádání. Problémem jsou často i hodinové dotace - za druhý stupeň 6 hodin fyziky je málo. Vzhledem k malému časovému prostoru je RVP obtížné plnit. Není čas na dostatečné procvičení, fyzika je příliš teoretická V současné situaci… je těžké časově zvládnout povinná témata, která v RVP pro fyziku jsou. Obecně není čas na řešení slovních úloh, … na ověřování zákonů experimentálně. Fyzika se stává encyklopedickou naukou pouček a popisů vlastností. Velký obsah učiva, málo hodin

Je/není čas na… Čas bychom najít měli… …řešení úloh? …experimentování? Určí práci vykonanou… Určí teplo přijaté či odevzdané tělesem Využívá Ohmův zákon Využívá vztah mezi rychlostí, dráhou a časem … …experimentování? Změří fyzikální veličiny Sestaví elektrický obvod Zapojí polovodičovou diodu … Čas bychom najít měli…

Je toho v RVP opravdu tak moc, že „se to nedá odučit“ Je toho v RVP opravdu tak moc, že „se to nedá odučit“? Za jak dlouho se dají odučit všechny výstupy z RVP ZV? Upozornění: Nebylo testováno na dětech…

Příklad výstupů Změří vhodně zvolenými měřidly některé důležité fyzikální veličiny charakterizující látky a tělesa. Žáci ve skupinách změří např. délku lavice, hmotnost penálu, objem a teplotu vody ve sklenici. Doba aktivity: 20 minut

Příklad výstupů Využívá s porozuměním při řešení problémů a úloh vztah mezi rychlostí, dráhou a časem u rovnoměrného pohybu těles. Žáci ve dvojicích změří rychlost tělesa. Hodnoty s a t zapisují do společné tabulky, pomocí té vyvodí vztah mezi rychlostí, drahou a časem. Doba aktivity: 15 + 10 min na řešení vhodné úlohy

Příklad výstupů Zapojí správně polovodičovou diodu Žáci ve dvojicích přiloží LED (s připájeným odporem) k baterii, vyzkouší obě polarity. Společně udělají závěr, že LED svítí jen v jednom směru. Doba aktivity: 5 min

Příklad výstupů Určí v jednoduchých případech teplo přijaté či odevzdané tělesem Učitel vede se žáky frontální rozhovor o tom, na čem závisí, kolik tepla musím dodat tělesu, aby se zahřálo a zda je tato závislost přímo nebo nepřímo úměrná. Učitel poté závěry rozhovoru shrne do vzorečku. Doba aktivity: 10 + 15 min na řešení typových úloh

Musíme? Kalorimetrická rovnice Newtonovy zákony Meteorologie Úlohy o pohybu Tranzistor Měření proudu a napětí Tepelné motory Struktura atomu Elektromagnetická indukce Účinnost Teplotní roztažnost PN přechod Totální odraz Jaderná fyzika

Musíme? Kalorimetrická rovnice Newtonovy zákony Meteorologie Úlohy o pohybu Tranzistor Měření proudu a napětí Tepelné motory Struktura atomu Elektromagnetická indukce Účinnost Teplotní roztažnost PN přechod Totální odraz Jaderná fyzika

Myšlenka na závěr? Zkusme se u jednotlivých témat zamyslet, jestli je: musíme odučit (protože jsou v RVP a ten je povinný) nebo „musíme odučit“ (protože se to vždycky učilo/si myslíme, že musíme/je to v učebnicích/někdo nám řekl, že musíme)

Čas na připomínky, polemiku, kamenování, …? Děkuji za pozornost Čas na připomínky, polemiku, kamenování, …?